Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις μέρες του lockdown: Βοηθούν στην κατάθλιψη ή την επιβαρύνουν;

Το lockdown ήρθε στην ζωή μας με απότομο τρόπο και κατάφερε να αποκόψει την επαφή με τους φίλους μας, του συγγενείς μας, ακόμα πολλές φορές και με τους συναδέλφους μας. Αυτή η απομόνωση στα σπίτια και η αποκοπή από κάθε συναναστροφή επιβαρύνει ωστόσο ακόμα περισσότερο ασθενείς με κατάθλιψη.

Πανελλήνια έρευνα της Focus Bari εντόπισε στο 92% τη διείσδυση του ίντερνετ μεταξύ Ελλήνων 16-74 χρόνων. Ουσιαστικά, όλοι οι Έλληνες είναι πλέον χρήστες ίντερνετ, ενώ οι συνθήκες της πανδημίας πυροδότησαν την ήδη υπάρχουσα τάση ανάπτυξης της ψηφιακής (digital) ζωής στην καθημερινότητα: όλοι ενημερώνονται, διασκεδάζουν, ψυχαγωγούνται, επικοινωνούν, αλλά και ψωνίζουν διαδικτυακά.

Επτά στου δέκα Έλληνες αύξησαν τον χρόνο (και ενέργεια) που αφιερώνουν στα social από την έναρξη των lockdown από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα: το Facebook έχει φτάσει στο 75%, με τρεις στους τέσσερις Έλληνες να έχουν τουλάχιστον ένα προφίλ, ενώ ακολουθούν τα Youtube και Instagram στο 62% και 55% αντίστοιχα.

Ο χρόνος έκθεσης και διάδρασης ωστόσο που αφιερώνουμε στα social media, δεν είναι πάντα θετικός. Σύμφωνα με την έρευνα, δύο στους τρεις Έλληνες αγαπούν τα social γιατί τους κρατούν σ’ επαφή με φίλους, με την κοινωνία και γενικότερα τους κάνουν να νιώθουν συνδεδεμένοι με τον «έξω κόσμο», καθώς και δύο στους πέντε χρησιμοποιούν τα social για να προβάλουν την δουλειά τους ή/και να προσφέρουν επαγγελματικές υπηρεσίες τους.

Τρείς στους πέντε αποκάλυψαν ότι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα social από όσο θα ήθελαν, με αποτέλεσμα να παρασύρονται από αυτά και να μην ασχολούνται με άλλα χόμπι ή με το διάβασμα ή με την άθληση, ενώ δύο στους πέντε κάθε μέρα λένε το πρωί στον εαυτό τους ότι δεν θα παρασυρθούν από τα social, όμως δεν το καταφέρνουν.

Τέλος, ένας στους τρείς αποκαλύπτει ότι συχνά τα σόσιαλ τον/την κάνουν να αισθάνεται ακόμα περισσότερη μοναξιά καθώς κάποιες αναρτήσεις (posts) φίλων τους κάνουν να αισθάνονται κατάθλιψη και ειδικά τα posts με φωτογραφίες από εποχές προ πανδημίας τους κάνουν να αισθάνονται θλίψη.