Τζανάκης: Μέχρι τέλος Αυγούστου η μετάλλαξη «Δ» θα έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα

Στην ανησυχία των ειδικών μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης ή αλλιώς της παραλλαγής Δέλτα, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκηςυποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο στέλεχος θα κυριαρχήσει στην Ελλάδα μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού είναι πιθανό ήδη να υπάρχει σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, χωρίς ακόμη να έχει γίνει αντιληπτό.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή- ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Ο ίδιος, δε, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και lockdown σε περιοχές στις οποίες θα καταγραφεί πανδημική «έκρηξη» εξαιτίας της μετάλλαξης «Δ».

Όσον αφορά τους ασθενείς με κορονοιό στους οποίους διαγνώστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος αυτό στην Κρήτη, ο Νίκος Τζανάκης σημείωσε πως πρόκειται για πολίτες που δεν είχαν πραγματοποιήσει εμβολιασμό και υπογράμμισε την σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας δεδομένου μάλιστα ότι η μετάλλαξη αυτή εκτιμάται ως 100% πιο μεταδοτική

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργο Σουρβίνο, που μίλησε για τα 18 νέα κρούσματα της μετάλλαξης, έχει γίνει εκτενής ιχνηλάτηση ενώ φαίνεται πως δεν σχετίζονται με τον τουρισμό, αλλά είναι μόνιμοι κάτοικοι και τα περισσότερα είναι επαφές γνωστών κρουσμάτων.

«Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» σημείωσε ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι το μήνυμα είναι πως έως ότου μπορέσουμε να δαμάσουμε την πανδημία, το μοναδικό μας όπλο και η μοναδική ασπίδα για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, παραλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός.

«Και μιλάμε για πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ο μειωμένος εμβολιασμός με μια δόση παρέχει μειωμένη προστασία σε ανοσολογικό επίπεδο και είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Χρειαζόμαστε πλήρη (εμβολιασμό) για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία» κατέληξε ο κ. Σουρβίνος.