Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού, ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε ότι πλέον οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν δωρεάν μαζικά rapid test μέσω των φαρμακείων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Άκη Σκέρτσου
«Ευχαριστώ πολύ. Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα. Πριν ξεκινήσω την παρουσίασή μου αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ ως πολίτης προς τους συμπολίτες μου, στην συντριπτική πλειονότητα των πολιτών για τις αντοχές, τη στωικότητα, την επιμονή, το υψηλό αίσθημα ατομικής, συλλογικής και εν τέλει εθνικής ευθύνης που έχετε δείξει, που έχουμε δείξει εδώ και ένα χρόνο.
Ένα μεγάλο διαρκές ευχαριστώ οφείλουμε επίσης στο υγειονομικό μας προσωπικό, στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά και στα στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ένα χρόνο τώρα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στα κέντρα testing, στο εθνικό εμβολιαστικό μας σχέδιο με το όνομα «Ελευθερία», στις ασφαλείς μετακινήσεις μας, αλλά και στην ψηφιοποίηση του Κράτους, για να αισθανόμαστε και να είμαστε όλοι περισσότερο ασφαλείς.
Είναι πολύ σημαντικό να εργάζεσαι για να φύγει ο φόβος από τις ζωές των ανθρώπων, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων από εμάς. Και για να πάρει ξανά τη θέση της η ελπίδα για τη ζωή και η ελευθερία.
Η πανδημία μπορεί να μας στέρησε πολλά τον προηγούμενο χρόνο. Μας βοήθησε όμως να εστιάσουμε ξανά στα σημαντικά και ουσιώδη, όπως την αξία της ανθρώπινης ζωής, κάθε ανθρώπινης ζωής, το προγραμματικό νοιάξιμο, τη φροντίδα για τους πιο ευάλωτους από εμάς, ειδικά τους πιο ηλικιωμένους, τους ευπαθείς φίλους και γνωστούς.
Αυτές οι αρχές αποτελούν από το ξεκίνημα αυτής της περιπέτειας έως και σήμερα, τους οδηγούς μας, τους οδηγούς της Κυβέρνησης στο σχέδιο που εφαρμόζουμε.
Η συστράτευση της πλειονότητας των πολιτών σε αυτό το εθνικό κάλεσμα ευθύνης, έχει υπάρξει μία σπάνια στιγμή κοινωνικής και διαγενεακής αλληλεγγύης που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να στιγματιστεί από νέους διχασμούς. Ζήσαμε αρκετούς τα προηγούμενα χρόνια. Δεν έχουμε ανάγκη από άλλους, όσο και αν κάποιοι επιδιώκουν να μετατρέψουν την κούραση πολλών, σε θυμό.
Η συστράτευση Κράτους και πολιτών χτίζεται μέσα από την εμπιστοσύνη, μέσα από την αλήθεια, μέσα από μία νέα συμφωνία εμπιστοσύνης που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή, αυτή την ύστατη ώρα, για να φτάσουμε με ασφάλεια και όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες στο τέλος αυτής της περιπέτειας. Ειδικά αυτή την ώρα, που οι αντοχές και τα κουράγια όλων λιγοστεύουν λόγω της εύλογης κούρασης.
Έχουν ειπωθεί πολλά για τη διαχείριση της πανδημίας και η κόπωση όλων μπορεί να θολώνει κάπως την κρίση μας. Για αυτό και είναι αναγκαίο, πριν κάνουμε το επόμενο βήμα, να κοιτάξουμε λίγο προς τα πίσω και να δούμε τι έχουμε καταφέρει συλλογικά έως σήμερα.
Με καμία απολύτως αίσθηση έπαρσης, να πάρουμε δύναμη από αυτά που έχουμε καταφέρει, από όσα έχουμε πετύχει και να συνεχίσουμε. Με αντικειμενικά δεδομένα, όμως, με συγκριτικούς αριθμούς. Διότι μόνο αυτά στοιχειοθετούν τη γλώσσα της αλήθειας, της συνύπαρξης και της αλληλοκατανόησης σε μία κοινωνία. Όχι οι άναρθρες κραυγές, ούτε οι υποκειμενικές απόψεις.
Κάποιοι ασκούν κριτική σαν όλα αυτά να συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας, σαν να είμαστε οι μόνοι στον κόσμο που έχουμε κλειστεί και έχουμε στερηθεί τόσα πράγματα επί ένα χρόνο.
Δεν είμαστε οι μόνοι. Και, σίγουρα, χάρη στη διαχείριση που έχουμε κάνει συλλογικά, ως Κράτος και ως κοινωνία, τα έχουμε πάει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Μία εποπτική εικόνα των πραγμάτων θα μας αποκαλύψει την αλήθεια. Ότι, για παράδειγμα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί από τρία κύματα έως τώρα και, όπως μας είπε ο κύριος Μαγιορκίνης, φαίνεται να μπαίνουν στο τέταρτο κάποιες από αυτές, όπως φαίνεται από τα νέα μέτρα που ανακοινώνουν τις τελευταίες μέρες η Ιταλία, η Γαλλία και άλλες χώρες.
Ή ότι μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε η 26η χώρα σε κρούσματα, σχεδόν η προτελευταία χώρα σε Ευρώπη σε κρούσματα Covid. Επιπλέον, ότι είμαστε η 23η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 σε θανάτους. Πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τη συντριπτική πλειονότητα των άλλων χωρών.
Ναι, δυστυχώς, οι θάνατοι από Covid είναι ο πιο σκληρός αλλά και ο πιο αδιάψευστος δείκτης για τη διαχείριση αυτής της πανδημίας. Είναι μια μακάβρια στατιστική που δείχνει όμως ξεκάθαρα τη στόχευση της στρατηγικής μας: να σώσουμε όσο περισσότερες ζωές γίνεται σε έναν ασύμμετρο πόλεμο.
Ακόμα και αν ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλά στη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ πέρυσι τέτοιο καιρό, είχαμε θυμίζω περίπου 800 τεστ την ημέρα, σήμερα έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού στον πληθυσμό μας.
Ο χάρτης του ECDC που επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα, δείχνει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα μαζί με τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Αυστρία και μερικές ακόμη, που κάνουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες τεστ.
Από την αρχή της πανδημίας, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας υπήρξε η ύψιστη προτεραιότητά μας. Παραλάβαμε 557 ΜΕΘ στα δημόσια Νοσοκομεία και δεν σταματήσαμε στιγμή να προσθέτουμε νέες δομές.
Σήμερα οι δημόσιες, επαναλαμβάνω, οι δημόσιες ΜΕΘ παρουσιάζουν αύξηση 114%. Έχουν αυξηθεί στις 1189. Και μαζί με τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που έχουν επιταχθεί, αγγίζουν τις 1410. Μία αύξηση δηλαδή συνολικά των ΜΕΘ 153% από το 2019, πολύ πάνω πλέον από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα μπορούσαμε και καλύτερα; Ενδεχομένως ναι. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε και τι πόρους διαθέτουμε ως κοινωνία και ως οικονομία.
Αντίστοιχη μέριμνα δείξαμε και για το υγειονομικό προσωπικό. Έγιναν πάνω από 10.000 προσλήψεις έκτακτου επικουρικού υγειονομικού προσωπικού και περισσότερες από 1.200 προσλήψεις μόνιμων γιατρών.
Ακούμε επίσης τα παράπονα και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όμως και εδώ, δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε και που βρισκόμαστε σήμερα. Παραλάβαμε 850 οχήματα το 2019 στους δρόμους της Αθήνας και 235 στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Και σήμερα ο στόλος της Αθήνας έχει αυξηθεί στα 1.300 οχήματα και της Θεσσαλονίκης στα 454.
Η κριτική που γίνεται από την αντιπολίτευση σε αυτά τα δύο πεδία είναι, δυστυχώς, μίζερη και ανεφάρμοστη. Θα ήταν ευχαριστημένη ίσως μόνο αν είχαμε 10.000.000 ΜΕΘ και άλλα τόσα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όμως ακόμα και έτσι, το πρόβλημα της πανδημίας δεν θα το θεραπεύαμε.
Ταυτόχρονα, μέσα στην κρίση προχωρήσαμε σε μια ραγδαία ψηφιοποίηση του Κράτους. Από το Μάρτιο πέρυσι έως φέτος, έχουν υπερδιπλασιαστεί σε 1.138 οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το ελληνικό Δημόσιο στους πολίτες. Εγγραφές σε σχολεία, διπλώματα οδήγησης, άυλη συνταγογράφηση, ραντεβού για τον εμβολιασμό και πολλά άλλα ακόμα πλέον προσφέρονται ψηφιακά, κάνουν ευκολότερη τη ζωή μας. Αυτό σημαίνει ψηφιοποίηση. Προσφέρει λιγότερη ταλαιπωρία και περισσότερο χρόνο σε όλους μας, για να αφιερώσουμε σε όλα αυτά που έχουν πραγματική αξία στη ζωή μας.
Όσο για την οικονομία, η οικονομία μας, παρότι τραυματισμένη από μία δεκαετή κρίση, άντεξε. Προφανώς υπήρξε ύφεση, τα πήγαμε όμως καλύτερα το 2020 χάρη στα γενναία μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους από μεγάλες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου από τη Γαλλία, από την Ισπανία, από την Ιταλία. Και αυτό παρά τη σημαντική εξάρτησή μας από τον τουρισμό.
Χάρη μάλιστα στις πολιτικές στήριξης της απασχόλησης, πετύχαμε μαζί με την Ιταλία να είμαστε οι δύο μοναδικές χώρες στην Ευρώπη που δεν είδαν αύξηση ανεργίας το 2020, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μάλιστα προσθέσαμε και κάποιες θέσεις εργασίας, χάρη στις ενεργητικές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης.
Αυτά είναι συνοπτικά όσα καταφέραμε τον τελευταίο χρόνο. Σήμερα όμως βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε μία δύσκολη στιγμή. Το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλες πιέσεις και έχουμε επιστρατεύσει το σύνολο των διαθέσιμων πόρων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχουμε πλέον επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις μας, για αυτό και απαιτείται η μέγιστη ευθύνη από όλους.
Σε αυτό το κύμα, στο τρίτο κύμα, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν πήραμε έγκαιρα μέτρα. Από τις αρχές Φεβρουαρίου επιβάλαμε και πάλι καθολικό lockdown. Αναχαιτίσαμε έτσι ένα πολύ πιο επιθετικό τρίτο κύμα, που είχε ήδη επισκεφτεί και δημιουργήσει πολλά προβλήματα, σοβαρές απώλειες στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Νέοι παράγοντες, όμως, δημιουργούν ένα περιβάλλον που κάνει τον ιό πιο επικίνδυνο και πιο επιθετικό. Στο ερώτημα, λοιπόν, πώς γίνεται να έχουμε αύξηση κρουσμάτων, ενώ βρισκόμαστε σε lockdown; Μήπως τα μέτρα δεν δουλεύουν; Μήπως πρέπει να τα αποσύρουμε; Η απάντηση είναι ότι τα μέτρα δουλεύουν, αλλά υπάρχουν νέες μεταλλάξεις του ιού, υπάρχει η κόπωση όλων μας, δικαιολογημένη κόπωση, υπάρχει μία αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται σε σχέση με το πρώτο lockdown και οδηγεί σε μη τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, σε αύξηση των συναθροίσεων σε σπίτια και, δυστυχώς, και σε πορείες διαμαρτυρίας που το τελευταίο διάστημα, το τελευταίο δίμηνο έχουν αυξηθεί δραματικά. Έχουν πραγματοποιηθεί 632 πορείες διαμαρτυρίας στην επικράτεια, περίπου 12 την ημέρα.
Όλα αυτά συμβάλουν στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Όλα αυτά επιβάλλουν να δώσουμε μικρές ανάσες ελευθερίας σε κάποιες δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν επιδημιολογικά την κατάσταση, για να βελτιώσουμε τη συμμόρφωση στα μέτρα που ήδη γνωρίζουμε και εφαρμόζουμε.
Τονίζω ότι πρόκειται για ανάσες ελευθερίας που όλοι χρειαζόμαστε, για να έχουμε υψηλότερη συμμόρφωση. Άρα, ναι, μιλάμε για βαλβίδες αποσυμπίεσης που θα μας βοηθήσουν όλους να τηρήσουμε καλύτερα τα μέτρα.
Η αποτελεσματικότητα άλλωστε των μέτρων κρέμεται από μία λεπτή κλωστή, μεταξύ της αυστηρότητας και της συμμόρφωσης. Όσο περισσότερο σφίγγουμε μία βρύση, τόσο λιγότερο νερό βγαίνει. Έτσι και η συμμόρφωση, βαίνει μειούμενη όταν επιβάλλονται επί μακρόν μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία μας.
Όλοι ψάχνουμε διεξόδους για να είμαστε πιο ελεύθεροι. Τα συγκριτικά στοιχεία της κινητικότητας μεταξύ των τριών lockdown άλλωστε είναι ενδεικτικά. Παρότι σήμερα εφαρμόζουμε ένα πιο αυστηρό lockdown από το περσινό του Μαρτίου, βλέπουμε ότι η κινητικότητα είναι σημαντικά πιο αυξημένη, είναι κατά 20% πιο αυξημένη από την περσινή χρονιά.
Ένα ακόμα στοιχείο που δεν πρέπει να ξεχνούμε, είναι η επικράτηση του βρετανικού στελέχους στο 85% των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας το Μάρτιο. Η μετάλλαξη αυτή είναι από 43% έως 90% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος του ιού και για αυτό απαιτείται από όλους ακόμα μεγαλύτερη προσοχή.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση προσθέτουμε συνεχώς νέα όπλα στη φαρέτρα μας. Εφαρμόζουμε από την αρχή της πανδημίας τον λεγόμενο «δυναμικό προγραμματισμό». Κάθε εβδομάδα παρακολουθούμε τα δεδομένα και προσαρμόζουμε τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε. Δεν πρόκειται για μπρος-πίσω, αυτό το οποίο πολλοί κατηγορούν, ακόμα και πολίτες θεωρούν ότι πρόκειται για παλινωδίες.
Όχι. Πρόκειται για προσαρμογή μέτρων που είναι καινοφανή, μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ για να περιορίσουν την κινητικότητα και τη μεταδοτικότητα του ιού. Είναι ο κανόνας η αλλαγή των μέτρων και η ευελιξία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τους. Είναι δύσκολο, μας δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά μας, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε έναν ιό που είναι αόρατος και ύπουλος.
Η Ελλάδα, λοιπόν, με βάση τα νέα μέτρα τα οποία θα εισηγηθούμε, γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά από το τέλος Μαρτίου σε δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας. Επαναλαμβάνω, δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας. Έτσι, θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε τον Απρίλιο σε ελεγχόμενα ανοίγματα περισσότερων δραστηριοτήτων.
Προχωρούμε ακόμη πιο επιθετικά και αποτελεσματικά επίσης, το εμβολιαστικό μας σχέδιο, πάντα με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια. Εκμεταλλευόμαστε τον καλύτερο καιρό και δίνουμε τη δυνατότητα περισσότερων δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους. Ενθαρρύνουμε πλέον την έξοδο σε δημόσιους χώρους, διότι η συνάθροιση σε κλειστούς χώρους ευνοεί τη μεταδοτικότητα του ιού. Πρέπει να αποφεύγονται οι οικιακές συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους. Και ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τη στοχευμένη ενημέρωση των πολιτών, μέσα από όλα τα κανάλια επικοινωνίας που διαθέτουμε.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη νέα στρατηγική για το τεστ, θα περάσουμε από περίπου 300.000 τεστ τα οποία πραγματοποιούνται εβδομαδιαία, σε δυνητικά έως και 10.000.000 τεστ την εβδομάδα.
Κάθε πολίτης, από το τέλος Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου, θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του, ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα παρέχοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό, ώστε να μπορεί να επιτηρεί πλέον ατομικά τη μεταδοτικότητα του ιού. Σε περίπτωση που μπει στο σπίτι και χτυπήσει κάποιο μέλος της οικογένειας, να μπορεί να κινηθεί ανάλογα και να μπορεί να προστατεύσει το εαυτό του και τους γύρω του.
Άρα, = ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα για κάθε πολίτη, με τον ΑΜΚΑ στο φαρμακείο της γειτονιάς. Είναι μια νέα πολιτική, η οποία θα εφαρμοστεί για να συμπληρώσει την εθνική στρατηγική μας για το τεστ.
Τα νέα μέτρα για τη βελτίωση της συμμόρφωσης τα οποία έρχονται σε συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας, προβλέπουν την επέκταση του ωραρίου μετακίνησης έως τις 21:00, όλες τις ημέρες σε όλη την επικράτεια, το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων για να μπορούμε να επισκεπτόμαστε δημόσιους ανοιχτούς χώρους, τη λειτουργία των κομμωτηρίων με αυστηρούς κανόνες και τήρηση πρωτοκόλλων και τη διευκόλυνση της ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης.
Σε αυτή την προσπάθεια, ο σημαντικότερος σύμμαχός μας είναι ο εμβολιασμός. Το εθνικό εμβολιαστικό μας σχέδιο πηγαίνει πολύ καλά, είμαστε σταθερά μέσα στις 6, 7 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού.
Έχει περιβληθεί με την εμπιστοσύνη των πολιτών και είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Έχει δώσει μια εμπειρία επαφής με τον δημόσιο τομέα, με το Κράτος, που είναι μοναδική. Και δείχνει ότι όταν στήνουμε στην ελληνική δημόσια διοίκηση κάτι από το μηδέν, μπορούμε να πετύχουμε θαύματα και να εκπλήξουμε ευχάριστα και τους εαυτούς μας και πρωτίστως τους πολίτες.
Ο εμβολιασμός, λοιπόν, θα επιταχύνει την αποκλιμάκωση των μέτρων, διότι κάθε εβδομάδα έως το τέλος Μαρτίου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προσθέτουμε 200.000 εμβολιασμένους στον γενικό πληθυσμό και φτάνουμε, προσεγγίζουμε τον στόχο της ανοσίας.
Ειδικότερα, τον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εμβολιασμοί και θα προστεθούν, θα λάβουν εμβολιασμό οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς πολίτες της ομάδας Α.
Αντίστοιχα, το Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β, για τις οποίες έχει υπάρξει ήδη αναλυτική ενημέρωση, ειδικότερες επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού και ο γενικός πληθυσμός.
Κλείνω με μία σημερινή ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα που με συγκίνησε και θέλησα να μοιραστώ μαζί σας. Ο κύριος Χρήστος είναι ένας παλαίμαχος εκπαιδευτικός, η ζωντανή ψυχή του σχολείου του. Είναι σήμερα 83 ετών και μετά από ένα χρόνο απουσίας από το σχολείο, από τις τάξεις που τόσο αγαπάει, μπόρεσε χάρη στον εμβολιασμό του και με τη δεύτερη δόση να επιστρέψει στο σχολείο. «Πώς σου φαίνεται μετά από τόσο καιρό;», τον ρώτησε ο γιος του. «Ένας άδειος παράδεισος», απάντησε, «διότι λείπουν τα παιδιά».
Όμως, καθώς προχωράει ο εμβολιασμός του πληθυσμού και τίθεται σε εφαρμογή η ευρείας κλίμακας διάγνωση με ατομικά τεστ κορονοϊού, η επιστροφή όλων μας στην κανονικότητα που έχουμε χάσει, θα έρθει όλο και πιο κοντά.
Ας πάρουμε, λοιπόν, δύναμη από τις μικρές καθημερινές νίκες που θα μας δώσουν πίσω τη ζωή μας και ας οπλιστούμε με λίγη ακόμα υπομονή, τηρώντας όσο πιο πιστά μπορούμε τα αυτονόητα.
Μάσκες, αποστάσεις και αποφυγή συναθροίσεων.
Σας ευχαριστώ».
Ερώτηση: Κύριε Σκέρτσο, μπορείτε να μας ενημερώσετε για το πρόγραμμα μαζικού ελέγχου του πληθυσμού μέσω τεστ ταχείας διάγνωσης; Θα συνταγογραφούνται; Θα γίνονται ατομικά; Και με ποιο τρόπο θα εντάσσονται τα αποτελέσματα στο σύστημα καταγραφής;
«Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει αναλυτικότερη ενημέρωση σε σχέση με τη νέα αυτή πολιτική για την δυνατότητα παροχής 4 τεστ τον μήνα σε κάθε πολίτη της χώρας, ανεξαρτήτως ηλικίας, εφόσον διαθέτει ΑΜΚΑ.
Άρα, κάθε πολίτης της χώρας θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του χωρίς συνταγογράφηση, επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ του, τον δικό του και των οικείων του εφόσον μιλάμε για ανήλικα μέλη της οικογένειας, για να προμηθεύεται έως και 4 δωρεάν ατομικά τεστ rapid αντιγόνου για τη διάγνωση του κορονοϊού. Ευχαριστώ πολύ».