Βάνα Παπαευαγγέλου: «Ιδιαίτερα επιβαρυμένο το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα»


Κατά την σημερινή ενημέρωση της πορείας της πανδημίας η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ επιβαρυμένο στην χώρα, καθώς και ότι
συζητήθηκε στην Επιτροπή να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Ωστόσο αποφασίστηκε να μην επιτραπεί αυτή η μετακίνηση καθώς «θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο το οποίο έχει αποδώσει.

Και επίσης, θεωρούμε ότι η μετακίνηση αυτή θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με οικογένειες από διαφορετικό Δήμο, που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο.

Είναι κάτι που θα επανεξετάσουμε και αν δούμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου γενικότερα, μπορεί να επανεξεταστεί», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Καλησπέρα σας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 2.785 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. 649 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην επικράτεια, ενώ ακόμα 64 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις, σημειώνουμε 1.281 κρούσματα στην Αττική, 302 στη Θεσσαλονίκη και 151 στην Αχαΐα.

Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ενώ μέχρι σήμερα από την αρχή της πανδημίας έχουν διαγνωστεί στη χώρα μας περισσότερα από 233.000 κρούσματα. Παρατηρούμε επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες στην Ευρώπη.

Ο κυλιόμενος μέσος νέων κρουσμάτων των τελευταίων εφτά ημερών είναι 2.250. Παρατηρήθηκε βέβαια μεγάλη διακύμανση στον ημερήσιο αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν αυτήν την εβδομάδα, λόγω και της Καθαράς Δευτέρας, όμως ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε από 4,5% στο 6%.

Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρέμεινε σταθερός στα 20.000 κρούσματα. Παρατηρείται μία σχετική σταθεροποίηση σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες, όπως είναι η Αττική, η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Στερεά Ελλάδα, η Ήπειρος και το Ιόνιο. Παράλληλα όμως, παρατηρούμε αυξητικές τάσεις στη Δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Κρήτη.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξάνεται συνεχώς και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελεί τη μεγάλη πρόσκληση στην παρούσα στιγμή. Παρά τη σημαντική αύξηση των διαθέσιμων κλινών, τα Νοσοκομεία μας πιέζονται πάρα πολύ. Την εβδομάδα που μας πέρασε, καθημερινά έγιναν κατά μέσο όρο περισσότερες από 450 εισαγωγές στα Νοσοκομεία μας.

Συνολικά στην επικράτεια νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού 4.600 ασθενείς, με την πλειοψηφία των ασθενών, περισσότερους από 2.500, να νοσηλεύονται στην Αττική. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στο Νοσοκομείο στο οποίο εργάζομαι, το Αττικόν, όπου από την 1η Μαρτίου έχουν εισαχθεί 404 ασθενείς σε απλές κλίνες και 52 ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ενώ σήμερα νοσηλεύονται 222 ασθενείς σε Κλινικές και 44 ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η αποτύπωση της κατάστασης στα Νοσοκομεία μας σε όλη την Ελλάδα δείχνει ότι, εκτός από την Αττική, σημαντική πίεση παρατηρείται σήμερα στην Αχαΐα, ενώ αυξητική τάση έχουμε στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα για άλλη μία φορά να τονίσω τη μεγάλη σημασία του μαζικού εμβολιασμού, αφού ήδη βλέπουμε μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και ίσως και στον αριθμό των νοσηλευόμενων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών.

Θα ήθελα να αναφερθώ και πάλι στην εμπειρία μας από το Αττικόν, όπου κανένας από αυτούς που νοσηλεύονται στην εντατική θεραπεία δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ 8 υπερήλικες οι οποίοι νόσησαν, μολύνθηκαν μέσα σε μία κλειστή δομή, νοσηλεύονται μεν αλλά με πολύ ήπια κλινική εικόνα.

Αναρωτιέται κανείς τι συνέβη στην Αττική. Γιατί παρά την επιβολή σκληρότερων μέτρων τόσες εβδομάδες, δεν βλέπουμε την αποκλιμάκωση στο βαθμό που ίσως θα θέλαμε. Η Αττική διαφέρει, από ό,τι φαίνεται, σημαντικά από τις υπόλοιπες περιοχές στην Ελλάδα.

Σε πολλές αστικές αλλά και ημιαστικές περιοχές, όπως είναι για παράδειγμα η Ρόδος, η Φωκίδα αλλά και άλλες, βλέπουμε ότι τα μέτρα αποδίδουν σχετικά γρήγορα και μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες μετά από την εφαρμογή σκληρών μέτρων το επιδημιολογικό φορτίο μειώνεται. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, ότι τα μέτρα μειώνουν τις κοινωνικές επαφές και συνεπώς και τη διασπορά του ιού.

Και βέβαια δεν πιστεύουμε ότι στην Αττική ο κόσμος τηρεί τα μέτρα λιγότερο από ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Απλά η Αττική είναι μία ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή, με 5 εκατομμύρια κατοίκους και μία πολύ μεγάλη διασπορά του ιού.

Και μπορεί μεν στο Λεκανοπέδιο να μη βιώσαμε την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων που είχαμε δει το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, αλλά τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει όσο θα θέλαμε. Και η μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, σε ένα περιβάλλον όπου έχουν επικρατήσει τα μεταλλαγμένα και πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού, εξηγεί γιατί είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία. Ασφαλώς, ούτε ο χειμώνας, ούτε η δικαιολογημένη κόπωση βοήθησε. Το ίδιο ακριβώς βλέπουμε να αρχίζει να συμβαίνει και σε άλλες μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, όπως είναι η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ακόμα και εάν σήμερα, με ένα μαγικό τρόπο, με ένα μαγικό ραβδάκι σταματούσαμε κάθε νέα μετάδοση του ιού στο Λεκανοπέδιο και πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνέχιζε να πιέζεται τουλάχιστον για τις επόμενες δύο με τέσσερις εβδομάδες, μέχρι να μειωθεί το ιδιαίτερα αυξημένο φορτίο των ασθενών που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας.

Αλλά η διακοπή της διασποράς σήμερα, σίγουρα θα είχε ένα θετικό αντίκτυπο στα κρούσματα μέσα στις επόμενες 10 μέρες. Και αμέσως μετά, μέσα στις επόμενες 15-20 μέρες, θα βλέπαμε αυτή τη μείωση και στις νοσηλείες και σιγά-σιγά αργότερα και στις εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Μέχρι σήμερα σκεφτόμασταν τους ηλικιωμένους, τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας. Τώρα όμως, αφού προσφέραμε στους ενήλικες άνω των 75 ετών τη δυνατότητα προστασίας μέσω μαζικού εμβολιασμού, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τα παιδιά μας, τους νέους μας που πρέπει να γυρίσουν στο σχολείο και στο Πανεπιστήμιο, αλλά και τους ενήλικες που πρέπει να βγουν από το σπίτι, να βρουν δουλειά και να γυρίσουν σε μια κανονικότητα.

Κάνουμε λοιπόν μια έκκληση προς όλους, όχι μόνο προς τους έφηβους και νεαρούς ενήλικες, αλλά και προς όλους τους ενήλικες της παραγωγικής τάξης που έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, αλλά ακόμα και στους υπερήλικες, ανεξάρτητα με το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Ας τηρήσουμε τα μέτρα με προσοχή, ας αποφεύγουμε τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και ας μην ξεχνάμε τη σημασία της σωστής χρήσης της μάσκας. Για μια εβδομάδα, για αυτή την εβδομάδα, ας αποφασίσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε στον ιό να μας ξεγελάσει.

Είναι η εβδομάδα της εθνικής εορτής, μιας ξεχωριστής επετείου που πολλοί την είχαμε φανταστεί αλλιώς, με πολλές εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Ας είναι όμως αυτή η εβδομάδα που όλοι μας θα κάνουμε μια ιδιαίτερη προσπάθεια να μην μολυνθούμε, αλλά και να μην διασπείρουμε τον ιό στον διπλανό μας.

Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια. Ας κρατήσουμε τα μέτρα όσο περισσότερο γίνεται, ακόμα και όταν είναι να συναντήσουμε στενούς φίλους ή και συγγενείς, που τους θεωρούμε ακίνδυνους και έχουν αποτελέσει τη «φούσκα» μας εδώ και ένα χρόνο.

Σήμερα, με την διασπορά που υπάρχει, ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο, ίσως και σε κάποιες άλλες μεγάλες πόλεις, είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε έναν ασυμπτωματικό φορέα σε κάθε δραστηριότητά μας. Αν όλοι, λοιπόν, συμπεριφερόμαστε σαν να είναι δίπλα μας ένας φορέας του ιού, θα καταφέρουμε να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο μέσα στις επόμενες μέρες. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για να καταφέρουμε να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο.

Στην Επιτροπή συζητήσαμε αναλυτικά για την ψυχική κόπωση όλων, που είναι εμφανής αλλά και απόλυτα δικαιολογημένη. Όμως σήμερα, με αυτή τη μεγάλη διασπορά και τη μεγάλη πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν μπορούμε εύκολα να μιλήσουμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων και χαλάρωση μέτρων.

Η ανεύρεση μιας χρυσής τομής, μιας προσαρμογής των μέτρων με το άνοιγμα δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό κίνδυνο επιδείνωσης του επιδημιολογικού φορτίου, αλλά και την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων θα μας δώσει μια ανάσα και ένα παράθυρο ελπίδας, που ίσως θα μας βοηθήσει στην καλύτερη επιτήρηση των υγειονομικών κανόνων. Η βελτίωση της ψυχολογίας μας είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα, ένα χρόνο μετά από την έναρξη όλης αυτής της περιπέτειας.

Μέσα στο άμεσο μέλλον και με τη σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων, θα μπορέσουμε να εισηγηθούμε να ανοίξουν σταδιακά οι δραστηριότητες, παράλληλα βέβαια με ένα αυξημένο testing με κύριο στόχο τον περιορισμό διασποράς από τους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού. Με μαζικές, στοχευμένες και επαναλαμβανόμενες δειγματοληψίες, ειδικά των εργαζομένων που αποτελούν τους «οδηγούς» αυτής της επιδημίας και την πιο συχνή διασπορά μέσα στην οικογένεια.

Το όφελος της χρήσης του γρήγορου αντιγονικού τεστ είναι σημαντικό. Η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών, δηλαδή ανθρώπων οι οποίοι θα εμφανίσουν συμπτώματα 1-2 μέρες αργότερα, συμβάλλει όχι μόνο στην έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων και απομόνωσή τους, αλλά και στην έγκαιρη ιχνηλάτηση των στενών επαφών τους, με αποτέλεσμα την διακοπή της περαιτέρω μετάδοσης της λοίμωξης στους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους.

Δεν υπάρχουν ούτε μαγικές συνταγές, ούτε ιδανικές λύσεις. Καθώς, όμως, θα εμβολιάζονται συνάνθρωποί μας που έχουν τη μεγαλύτερη νοσηρότητα, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τις δραστηριότητες με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό της Ελλάδας που θα μας επιτρέπει να είμαστε πιο πολύ στους εξωτερικούς χώρους, που είναι ασφαλέστεροι από το εσωτερικό των σπιτιών μας.

Μόνο με την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από τον καθένα μας ξεχωριστά και με συλλογική προσπάθεια, θα καταφέρουμε να ελέγξουμε γρήγορα την πανδημία. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».