Άνοια: Οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες άνοιας

Τα χτυπήματα στο κεφάλι που έχουν προκληθεί στο παρελθόν μετά από ατυχήματα, τραυματισμούς σε αθλήματα ή συμπλοκές, μπορεί να δημιουργήσουν άνοια μετά από χρόνια.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη, οι πιθανότητες να αποκτήσουν άνοια μετά από τα χτυπήματα είναι μεγαλύτερες για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τη δρα Αντρέα Σνάιντερ, ανέλυσαν στοιχεία για μία ομάδα ανθρώπων με μέση ηλικία 54 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος 25ετίας.

Σε σχέση με όσους δεν είχαν υποστεί κάποιο σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, αυτοί που κάποτε είχαν έναν τέτοιο τραυματισμό, αντιμετώπιζαν 1,25 φορές (25%) μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, ενώ εκείνοι με ιστορικό δύο ή περισσότερων τραυματισμών στο κεφάλι είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο άνοιας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σχεδόν το 10% όλων των περιστατικών άνοιας θα μπορούσε να αποδοθεί σε τουλάχιστον έναν προηγούμενο τραυματισμό στο κεφάλι.

«Ο τραυματισμός στο κεφάλι αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για άνοια, όμως είναι κάτι που θα μπορούσε να προληφθεί. Τα ευρήματά μας, πάντως, δείχνουν ότι όσο περισσότεροι τέτοιοι τραυματισμοί έχουν υπάρξει τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για άνοια», δήλωσε η Σνάιντερ και τόνισε πως το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ και Άνοιας «Alzheimer & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association».