Κορωνοϊός: Στην μάχη κατά του κορωνοϊού από αύριο το «Λητώ» και «Ιατρικό Περιστερίου»

Στην «πρώτη γραμμή» ενάντια στον κορωνοϊό θα βρίσκονται αύριο, Πέμπτη, οι δύο μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, το «Λητώ» και το Ιατρικό Περιστερίου, με σκοπό την αποφόρτιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) από την παρατεταμένη πίεση που του έχει προκαλέσει η επιδημία του κορωνοϊούέναν χρόνο τώρα.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), μέλη του οποίου αποτελούν τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, δήλωσε «παρών» για την καταπολέμηση της επιδημίας, της οποίας το επίκεντρο βρίσκεται στην Αττική.

«Το Λητώ από τον Όμιλο Hellenic Healthcare Group (HHG) και το Ιατρικό Περιστερίου από τον Όμιλο Ιατρικού, προσφέρθηκαν από τους ομίλους στους οποίους ανήκουν για τη νοσηλεία περιστατικών COVID-19. Επίσης το “Ερρίκος Ντυνάν” ξεκίνησε να εφημερεύει υποδεχόμενο μη COVID-19 περιστατικά στη θέση του “Σισμανογλείου” που πλέον νοσηλεύει μόνο περιστατικά COVID-19. Για μια ακόμη φορά τα μέλη του ΣΕΚ υποστηρίζουν το ΕΣΥ στη μαραθώνια μάχη κατά του κορωνοϊού. Το ίδιο έκαναν οι ιδιωτικές κλινικές και τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η επιδημία μάστιζε τη Βόρεια Ελλάδα, με τις υποδομές της Euromedica να νοσηλεύει ασθενείς με κορωνοϊό», εξηγεί ο κ. Σέργιος Σταμπουλούς, πρόεδρος του ΣΕΚ και προϊστάμενος του Νομικού Τμήματος του HHG.

Τα μέλη του ΣΕΚ (μεταξύ των οποίων τα: ΥγείαMetropolitan HospitalΜητέραMetropolitan General, Λητώκλινικές του Ομίλου Ιατρικού, ΒιοϊατρικήEuromedica«Άγιος Λουκάς», «Ιασώ», Ευρωκλινική, Mediterraneo, Ερρίκος Ντυνάν, Λευκός Σταυρός και Ίασις) από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2020 διέθεσαν έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κλινών Εντατικής Θεραπείας ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

«Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των ΜΕΘ των νοσοκομείων του ΣΕΚ είναι ενταγμένες στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, εξυπηρετώντας τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας. Μόνο στην Αττική, σήμερα τα νοσοκομεία-μέλη του ΣΕΚ διαθέτουν περί τις 120 κλίνες ΜΕΘ, ενώ κατά το διάστημα της έξαρσης της επιδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, ο αντίστοιχος αριθμός είχε ανέλθει σε 43. Παράλληλα, 220 κλίνες έχουν διατεθεί για την νοσηλεία μη-COVID-19 περιστατικών στην Αττική, με την υποστήριξη των εφημεριών του “Ασκληπιείου” και του “Θριασίου” και τη μετατροπή του “Σισμανογλείου” σε νοσοκομείο αποκλειστικά για COVID-19. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο, για την υποστήριξη του ΑΧΕΠΑ και του “Γ. Παπανικολάου», τα νοσοκομεία του ΣΕΚ είχαν διαθέσει πάνω από 200 κλίνες», σημειώνει ο κ. Σταμπουλούς.

Σημειώνεται ότι εκτός από κλίνες διέθεσαν στο ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα σημαντικό αριθμό εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, που μετέβη στη Θεσσαλονίκη και σε κοντινές πόλεις. «Κατά την αποστολή αυτή, η οποία χρηματοδοτήθηκε στο σύνολό της από τα μέλη του ΣΕΚ, οι γιατροί παρείχαν εθελοντικά και ακούραστα τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση της μεγάλης πίεσης που δεχόταν το ΕΣΥ τη συγκεκριμένη περίοδο», υπενθυμίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών.

Τέλος, ο κ. Σέργιος Σταμπουλούς τόνισε ότι «η συνεργασία μας με το υπουργείο Υγείας είναι αδιάκοπη και στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας θα συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια στο ΕΣΥ. Η συμβολή του ΣΕΚ και των Ομίλων που τον αποτελούν είναι κομβικής σημασίας για την βιωσιμότητα του σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας».