Ημερομηνία ορόσημο για την άρση του lockdown ή την παράταση του έχει ήδη θεωρηθεί η 1η Μαρτίου σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών της εβδομάδας, μαζί με αυτά στις αρχές της επόμενης, θα αποτελέσουν κριτήριο για πιθανό άνοιγμα κάποιων τομέων. Η 1η Μαρτίου είχε τεθεί σαν ημερομηνία – ορόσημο σχετικά με την άρση του lockdown.
Για το παραπάνω θέμα θέση πήρε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και δήλωσε «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό είναι το τελευταίο lockdown, είναι κάτι που δεν μπορεί να το πει κανείς. Το τι θα γίνει από την 1η Μαρτίου και έπειτα θα το δει η επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη όποτε και θα έχει όλα τα νεότερα δεδομένα», πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου.
Με βάση το πώς έχουν κινηθεί και σε προηγούμενες καταστάσεις οι ειδικοί για να προκύψουν οι εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση, σημαντικό ρόλο στο αν θα δώσουν το «ΟΚ» για μερική άρση των μέτρων θα έχουν οι αριθμοί που αφορούν τους διασωληνωμένους, ενώ στην εξίσωση έχουν μπει και οι μεταλλάξεις που αν μη τι άλλο προβληματίζουν ιδιαίτερα την επιτροπή. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, στη χώρα υπάρχουν περίπου 700 μολύνσεις με μεταλλαγμένα στελέχη, που έχουν συμβάλλει στην αθρόα διασπορά του ιού το τελευταίο διάστημα.
Όσον αφορά την εστίαση, είναι ένας κλαδιά που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον από την πανδημία. Οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση και στην κυβέρνηση προσπαθούν να βρουν τον τρόπο που θα καταφέρει να λειτουργήσει ξανά η εστίαση, έτσι ώστε να αποφύγει τον οικονομικό «στραγγαλισμό».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει εκπονηθεί νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο κλάδο. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις από το βήμα της Βουλήςτην Παρασκευή (19.02), λέγοντας πως η ώρα της επαναλειτουργίας πλησιάζει.
Εκτίμησε επίσης ότι οι χώροι εκδηλώσεων όπως τα κτήματα που τελούνται γάμοι και οι εταιρίες catering, θα ανοίξουν από τις αρχές Μαΐου.
«Ζητώ συγγνώμη από όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ως Υπουργός θα έπρεπε να σχεδιάζω πως θα κλείνω επιχειρήσεις και πως θα μπαίνει λιγότερος κόσμος στα μαγαζιά. Θα πρέπει όμως και οι επιχειρηματίες να καταλάβουν ότι δεν ήταν μια απόφαση που την πήραμε ελαφρά τη καρδία. Επιλέξαμε όμως να χαθούν χρήματα για να μη χαθούν ζωές. Αυτή είναι η πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο υπουργός εκτίμησε ότι στην Επιστρεπτέα 6, οι επιχειρήσεις της εστίασης που παρέμειναν όλο τον Ιανουάριο κλειστές θα έχουν πλεονέκτημα στη στήριξη έναντι εκείνων που λειτούργησαν έστω και με αυστηρά μέτρα, καθώς έχει σχεδιαστεί να είναι μηνιαία.