Άφαντες οι αντιβιώσεις από τα ράφια των φαρμακείων, αλλά κανείς δεν μιλάει

Από φαρμακείο σε φαρμακείο γυρίζουν οι πολίτες, για να βρουν μία απλή αντιβίωση. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, επιστρέφουν στα σπίτια τους άπραγοι. Οι κάψουλες που επί χρόνια βρίσκονταν στα ράφια όλων των φαρμακείων της χώρας και σε πολλά σπίτια. Από την περίοδο της υπερκατανάλωσης, όμως, μεταβήκαμε και, μάλιστα, με βίαιο τρόπο στην εποχή της στέρησης.

«Μιλήστε με τον γιατρό και πείτε να σάς γράψει κάτι εναλλακτικό. Έχουμε ξεμείνει από αντιβιώσεις. Υπάρχει έλλειψη», ήταν η συμβουλή του φαρμακοποιού σε πελάτη του, όταν ο τελευταίος του ζήτησε να του κρατήσει ένα κουτί κάψουλες των 500 διότι πήγαινε εκείνη την ώρα στο ταμείο του, για να τη συνταγογραφήσει. Ο άνθρωπος είχε πρησμένο δόντι. Ήταν απόλυτα ορατό το πρόβλημά του. Αλλά ο φαρμακοποιός του εξήγησε ότι υπήρχε πρόβλημα συνολικά με τις αντιβιώσεις.

«Έχουν εξαφανιστεί όλες οι γνωστές κάψουλες», ήταν η απάντηση που πήρε και από τα επόμενα φαρμακεία που επισκέφτηκε στον δρόμο για τον οδοντίατρο.

Κι, όμως, παρότι άδειασαν τα ράφια από σκευάσματα της καθημερινότητας, όλοι ασχολούνται με τη «Νόσο Χ» και πανικοβάλουν τον κόσμο, αντί να αναδείξουν τις ελλείψεις φαρμάκων. Προτιμούν να ασχολούνται με τη χρήση του Ozempic και της αυξημένης συνταγογράφησής του, παρά για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, οι οποίοι μπορούν να διανύσουν χιλιόμετρα, για να βρουν ένα φάρμακο. Και αν τα καταφέρουν…