«Έξυπνο» τεχνητό δάχτυλο αναγνωρίζει διαφορετικά υλικά

Το «έξυπνο» δάχτυλο διαθέτει αισθητήρες που, προς το παρόν, αναγνωρίζουν με ακρίβεια μεγαλύτερη του 90% το γυαλί, το πυρίτιο και το ξύλο. Στο μέλλον η «ευφυής» συσκευή θα μπορεί να αναγνωρίζει οτιδήποτε αγγίζει.

Το τεχνητό δάκτυλο που ανέπτυξαν ο Dan Luo και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Nanoenergy & Nanosystems της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών του Πεκίνου μπορεί να αναγνωρίσει από τι είναι φτιαγμένο ένα υλικό χρησιμοποιώντας «τριβοηλεκτρικούς» αισθητήρες. Πρόκειται για αισθητήρες ικανούς να ανιχνεύουν στατικές ηλεκτρικές φορτίσεις που πραγματοποιούνται µε την κίνηση των αντικειμένων..

Η συσκευή αποτελείται από τέσσερις μικρούς τετράγωνους αισθητήρες, ο καθένας από διαφορετικό πλαστικό πολυμερές, που έχουν επιλεχθεί  για τις διαφορετικές ηλεκτρικές τους ιδιότητες. Όταν οι αισθητήρες κινούνται αρκετά κοντά σε ένα αντικείμενο, τα ηλεκτρόνια του καθενός από αυτούς αλληλεπιδρούν με την επιφάνεια του αντικειμένου με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο, ο οποίος μπορεί να μετρηθεί.

Αυτοί οι αισθητήρες τοποθετούνται σε μια θήκη που μοιάζει με δάχτυλο και συνδέονται στη συνέχεια σε έναν επεξεργαστή και μια οργανική οθόνη LED, η οποία εμφανίζει ονομαστικά τον τύπο του  υλικού που ανιχνεύτηκε.

Όταν το τεχνητό δάκτυλο δοκιμάστηκε σε εκατοντάδες δείγματα 12 υλικών, όπως ξύλο, γυαλί, πλαστικό και πυρίτιο, και σε συνδυασμό με ανάλυση δεδομένων που βασίζεται στη μηχανική μάθηση, πέτυχε μέση ακρίβεια 96,8%.

Σε ένα βιομηχανικό περιβάλλον, ο επεξεργαστής θα μπορούσε να συνδεθεί απευθείας σε έναν μηχανισμό ελέγχου παραγωγής, π.χ. στη διαλογή βιομηχανικών υλικών. Εάν αποδειχθεί δε, ότι είναι ανθεκτικό σε πολλές χιλιάδες δοκιμές, η ικανότητα του αισθητήρα να διαφοροποιεί μεταξύ των υλικών θα μπορούσε να τον καταστήσει κατάλληλο για εργασίες όπως ο ποιοτικός έλεγχος στον κατασκευαστικό κλάδο.

Ο Luo και η ομάδα του πιστεύουν ότι η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τεχνητή προσθετική. Ωστόσο, συνάδελφοί του θεωρούν ότι για την τεχνολογία που ελέγχεται από τον άνθρωπο, δεν χρειάζεται προς το παρόν αυτό το επίπεδο πολυπλοκότητας.