Έφυγε από τη ζωή ο νομπελίστας ιολόγος Λουκ Μοντανιέ που ανακάλυψε τον ιό του AIDS

Ακόμα και ο θάνατός του έγινε σίριαλ, με διαστάσεις θρίλερ. Ούτως ή άλλως, ο Λουκ Μοντανιέ είχε ζήσει με κινηματογραφικό τρόπο. Κι έτσι ακριβώς έφυγε από τη ζωή! Την είδηση που κυκλοφορούσε ως φημολογία από την Τρίτη επιβεβαίωσε η εφημερίδα «Liberation» που δημοσίευσε το πιστοποιητικό θανάτου από το δημαρχείο του Neuilly-sur-Seine.

Ο Λουκ Μοντανιέ γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου 1932 στο Chabris. Σπούδαε ιολογία στα πανεπιστήμια του Πουατιέ και των Παρισίων.

Το 1961 παντρεύτηκε τη Δωροθέα Άκερμαν. Μαζί της απέκτησε τρία παιδιά.

Η κορύφωση στην επαγγελματική σταδιοδρομία του Μοντανιέ ήρθε το 1982 όταν ανακάλυψε τον ιό του AIDS ως επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Παστέρ. Για χρόνια υπήρξε μία αντιπαράθεση μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ για το θέμα, αλλά εν τέλει, το 2008, ο Μοντανιέ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψή του.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποτραβηχθεί, λόγω ηλικίας, αλλά η πανδημία τον επανάφερε στο προσκήνιο. Εξ αρχής υποστήριζε ότι ο κορωνοϊός γεννήθηκε σε εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας, ενώ τασσόταν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και ειδικά για τα παιδιά.

«Ο κορωνοϊός δεν προήλθε από την υπαίθρια αγορά της Ουχάν. Αυτό είναι ένας πολύ ωραίος μύθος. Ο κορωνοϊός προήλθε από το βιοεργαστήριο της Ουχάν. Είναι έργο επαγγελματιών μοριακών βιολόγων» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, προκαλώντας σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του διετέλεσε Ομότιμος διευθυντής έρευνας στο CNRS, καθηγητής στο Ινστιτούτο Παστέρ, διευθυντής του Κέντρου Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Queens College του City University της Νέας Υόρκης, διευθυντής ερευνητικού ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο Jiao-tong της Σαγκάης. Επίσης ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Ακαδημίας Επιστημών, αλλά και της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής. Μέσω των πολύχρονων ερευνών του έλαβε πολλά βραβεία και διακρίσεις. Άφησε την τελευταία πνοή του σε αμερικανικό νοσοκομείο της Γαλλίας…