Αγγλία: 19χρονος συνήλθε από κώμα 10 μηνών. Δεν γνώριζε για την πανδημία και μολύνθηκε 2 φορές από covid

Ο 19χρονος «ξύπνησε» έπειτα από 10 μήνες που βρισκόταν σε κώμα, και δεν γνώριζε τίποτα για την πανδημία αν και νόσησε όσο βρισκόταν εκεί δυο φορές από κορωνοϊό.

Ο 19χρονος, Joseph Flavill, χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο ενώ περπατούσε στο Μπάρτον της Αγγλίας, πέρυσι την 1η Μαρτίου, τρεις εβδομάδες πριν το πρώτο εθνικό lockdown της Βρετανίας. Το χτύπημα του προκάλεσε εγκεφαλική ζημιά και πέρασε αρκετούς μήνες σε κώμα αλλά πλέον έχει ξεκινήσει να αναρρώνει και να ανταποκρίνεται. 

Η θεία του, Sally Flavill Smith, είπε στον Guardian: «Δεν θα ξέρει τίποτα για την πανδημία εφόσον είναι κοιμισμένος εδώ και δέκα μήνες. Η αντίληψή του έχει αρχίσει να βελτιώνεται αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τι γνωρίζει».

«Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Πριν από ένα χρόνο, αν κάποιος μου έλεγε τι θα συνέβαινε μες στη χρονιά, δε νομίζω να τον πίστευα. Δεν έχω ιδέα πώς ο Joseph θα καταλάβει τι έχουμε περάσει όλοι μας», πρόσθεσε. 

Όπως είπε, όλη η οικογένεια έχει προσπαθήσει να του εξηγήσει μέσω βιντεοκλήσης πως είναι αδύνατο να βρίσκονται κοντά του εξαιτίας των περιορισμών λόγω κορωνοϊού, αλλά δεν αποπειράθηκαν καν να εξηγήσουν τον βαθμό της πανδημίας. 

«Όταν ξυπνήσει στο δωμάτιό του, δεν θα έχει την παραμικρή ιδέα γιατί βρίσκεται εκεί. Μιλάμε σχετικά στο τηλέφωνο και προσπαθούμε να τον κάνουμε να καταλάβει πως θέλουμε πραγματικά να ήμασταν εκεί να τους κρατάμε το χέρι, αλλά απλώς δεν μπορούμε να το κάνουμε [λόγω Covid», λέει η Sally Flavill Smith. 

«Ωστόσο προσπαθούμε να το κρατήσουμε όσο πιο απλό γίνεται, δεν έχουμε βασικά τον χρόνο να αναλύσουμε εκτενώς την πανδημία. Όταν θα καταφέρουμε να τον δούμε από κοντά, τότε θα έχουμε την ευκαιρία να του εξηγήσουμε τι συνέβη», σημειώνει η ίδια. 

Ο 19χρονος, που νοσηλευόταν στο γενικό νοσοκομείο του Λέστερ και τώρα μεταφέρθηκε στο κέντρο φροντίδας Adderley Green, έχει αρχίσει να κινεί τα άκρα του όταν ζητηθεί και επικοινωνεί με συγγενείς και φίλους ανοιγοκλείνοντας τα μάτια του και χαμογελώντας. 

Η Sally Flavill Smith λέει πως ο ανιψιός της είναι σε θέση να ακολουθεί εντολές όπως να αγγίξει το αριστερό και δεξί αυτί του, να κουνήσει και τα δυο πόδια του, και απαντά «ναι» και «όχι» μέσα από ματιές, ενώ τα πρώτα του χαμόγελα έφεραν δάκρυα συγκίνησης στην οικογένειά του. 

«Έχουμε ακόμη μακρύ ταξίδι μπροστά μας, αλλά τα βήματα που έκανε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ήταν πραγματικά απίστευτα», λέει.

Ο Joseph Flavill μολύνθηκε επίσης δυο φορές με Covid στη διάρκεια της νοσηλείας του μετά το ατύχημα αλλά κατάφερε να αναρρώσει και στις δυο περιπτώσεις. 

Η μητέρα του, Sharon, τον επισκέφτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με αφορμή τα 19α γενέθλιά του αλλά κλήθηκε να παραμείνει σε απόσταση, φορώντας ταυτόχρονα την ειδική στολή προστασίας.

«Εκείνη τη στιγμή, ο Joseph δεν είχε την αντίληψη που διαθέτει τώρα, και νομίζω πως ένιωσε φοβερά λυπημένη επειδή δεν ήταν καν σίγουρη ότι μπορούσε να καταλάβει ποια είναι. Περιμένει εδώ και μήνες να καταφέρει να τον δει», λέει η θεία του. 

Μέσω της καμπάνια Joseph’s Journey, η οικογένεια έχει συγκεντρώσει πάνω από 30.000 λίρες για τα έξοδα του 19χρονο στο μακρύ ταξίδι ανάρρωσής του.