Υγειονομικοί υπάλληλοι νοσοκομείου «Αγίου Ανδρέα»: «Άστοχη η δήλωση της κ. Θεοδωρίδου περί αμέλειας εμβολιασμού»

Αντίδραση του προέδρου των εργαζόμενων του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», Κώστας Πετρόπουλος, προκάλεσαν οι δηλώσεις της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου, στις οποίες συνέδεσε τη διασπορά του κορονοϊού στο νοσηλευτικό ίδρυμα με το ότι το προσωπικό ενδεχομένως «αμέλησε» να εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με το iEidiseis, ο κ. Πετρόπουλος, η ευθύνη για τον εμβολιασμό των υγειονομικών βαραίνει «εξολοκλήρου την κυβέρνηση», και τον τρόπο με τον οποίο εκείνη χειρίστηκε την έναρξη της εκστρατείας στα νοσοκομεία.

  «Αν θυμάστε, το Υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει εντός μίας ημέρας, και μέχρι τις 5 μ.μ., δηλώσεις συμμετοχής από τους υγειονομικούς, με τον τρόπο αυτό να αποτρέπει πολλούς συναδέλφους από το να λάβουν μέρος. Μάλιστα η δήλωση αυτή είχε ζητηθεί προ της έγκρισης του πρώτου εμβολίου που θα έφτανε στην Ελλάδα, γεγονός που επίσης προβλημάτισε», ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος.

Στην συνέχεια συμπλήρωσε «υπήρξαν ανακοινώσεις πολλών σωματείων, όπως και της ΠΟΕΔΗΝ, οι οποίες ζητούσαν να δοθεί ακόμη μία ευκαιρία προκειμένου οι υγειονομικοί να δηλώσουν συμμετοχή. Αυτή η παράταση δε δόθηκε ποτέ. Υπήρξε μόνο η δυνατότητα να κληθεί να εμβολιαστεί κάποιος εργαζόμενος που είχε εκφράσει τη σχετική επιθυμία, σε περίπτωση κινδύνου απώλειας δόσης, λόγω μη εμφάνισης υποψηφίου για εμβολιασμού σε ραντεβού. Προσδιορίστηκε λοιπόν το ποιοι θα λάβουν το εμβόλιο σε εκείνη την αρχική δήλωση».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία έγιναν αρχές Γενάρη, ενώ το πρώτο εμβόλιο που γινόταν τότε έδινε αντισώματα, όχι ανοσία, 15 μέρες μετά. Για τους εμβολιασμούς 4 – 6 Ιανουαρίου, άρα, από τις 20 του μηνός θα είχε κανείς αντισώματα». Ωστόσο, «οι συνάδελφοι έχουν νοσήσει πριν από τις 18 Ιανουαρίου, κάποιοι στις 16 κλπ.», προτού αρχίσει να τους καλύπτει το εμβόλιο, υποστηρίζει.

Στην δήλωση του αναφέρει «δύο από τους γιατρούς και μία νοσηλεύτρια, εξ αυτών που νόσησαν με κορονοϊό, είχαν κάνει το πρώτο εμβόλιο. Να επισημάνω ότι ο εμβολιασμός για τη 2η δόση ξεκινούσε στις 25 Ιανουαρίου, οπότε είχαμε ήδη καταγράψει αρκετά κρούσματα. Η όλη αναφορά της κ. Θεοδωρίδου είναι άστοχη, εκτός κι αν θέλουν να καλύψουν τις αστοχίες των διοικούντων».

«Κατηγορώ» κατά της Διοίκησης του Νοσοκομείου

Επί τη ευκαιρία ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε πως το σωματείο κατέθεσε πρόταση, δημόσια και σε συναντήσεις με τους αρμόδιους, για τη λήψη μέτρων που, όπως εκτιμά, θα είχαν περιορίσει τη διασπορά, αν υιοθετούνταν εγκαίρως.

«Με αφορμή τα πρώτα κρούσματα στο νοσοκομείο, κι επειδή φοβόμασταν πως η διασπορά θα λάβει διαστάσεις, ζητήσαμε το κλείσιμο της Α’ Παθολογικής Κλινικής (σ.σ. εργαζόμενοι στην οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στη σχετική συρροή), την απολύμανση της, τη μεταφορά της εφημερίας στο Ρίο, τεστ σε όλους και απομάκρυνση των επαφών όσων μολύνθηκαν. Δεν έγινε τίποτα από αυτά».

Σχολιάζει, μάλιστα, πως «είναι προκλητικό να βλέπεις σε άλλες υπηρεσίες να απομακρύνονται όλοι επί εντοπισμού κρούσματος, όπως συνέβη πρόσφατα στην 6η ΥΠΕ, κι αυτό να μη συμβαίνει σε Παθολογική Κλινική, όπου έχεις αρρώστους. Η Α και Β Παθολογικές συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να λειτουργούν, αν και αποδεκατισμένες», με τη διοίκηση να απαντά στο αίτημα για το κλείσιμο της πως κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει επειδή στο νοσοκομείο του Ρίου οι εκεί κλινικές είναι «γεμάτες», γεγονός που κατά τον κ. Πετρόπουλο εξακολουθεί να συνεπάγεται κίνδυνο να συνεχιστεί η μετάδοση του ιού σε προσωπικό και ασθενείς.