Αθώα η γυναικολόγος του Νοσοκομείου για το θάνατο νεογνού

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Μυτιλήνης αναγνώρισε ότι η μαιευτήρας δεν μπορούσε να προβλέψει την ανεπάρκεια του εμβρύου πριν από τον τοκετό

Αθωώθηκε ομόφωνα το μεσημέρι της Τρίτης η γυναικολόγος μαιευτήρας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια από παραλείψεως από το Τριμελές Εφετείο Βορείου Αιγαίου Πλημμελημάτων.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει, όπως ήταν φυσικό, τη Μυτιλήνη, καθώς εξεπλάγησαν οι δύο γονείς όταν κατά τον τοκετό συνειδητοποίησαν ότι το νεογνό τους ήταν νεκρό.

Το δυστυχές περιστατικό συνέβη στις 9 Απριλίου του 2016, με τη γυναικολόγο πρωτόδικα να κρίνεται ένοχη με ποινή φυλάκισης ενός έτους, με το αιτιολογικό τότε ότι δεν βρίσκονταν καθόλη τη διάρκεια του τοκετού στην επίτοκο (εγκυμονούσα). Ωστόσο ήταν κανονικά στην εφημερία της.

Η νεκροτομή έδειξε όψιμη πλακουντιακή ανεπάρκεια, και όπως κατέθεσαν οι συνάδελφοι της έμπειρης μαιευτήρα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Προβέτζας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, διευθυντής της μαιευτικής κλινικής και Ματθαίος Ολγάντο, γυναικολόγος στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, η συγκεκριμένη αιτία θανάτου δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί. Οι καταθέσεις των γιατρών μαρτύρων υπεράσπισης βοήθησαν τους Δικαστές να κατανοήσουν αυτό που συνέβη τον Απρίλιο του 2016. Ρόλο σαφώς έπαιξε και η πολυετή εμπειρία της γυναικολόγου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε ό,τι αφορά τους τοκετούς.

Ας σημειωθεί πάντως ότι οι γονείς δεν εξέφρασαν εκνευρισμό ως προς τη γυναικολόγο, αλλά την ειλικρινή τους αγωνία να κατανοήσουν για ποιο λόγο έχασαν το παιδί τους. Εγινε επίσης γνωστό ότι τα επόμενα έτη από το τραγικό συμβάν η μητέρα γέννησε με καισαρική στην Αθήνα.

Η πλακουντιακή ανεπάρκεια, δηλαδή η αδυναμία του πλακούντα να θρέψει το αναπτυσσόμενο έμβρυο που οδηγεί σε καθυστέρηση της ανάπτυξης του, εμφανίζεται σε περίπου 10% των κυήσεων και θεωρείται μεγάλη αιτία περιγεννητικής θνησιμότητας. Έχει πρώιμη και όψιμη μορφή. Η πρώιμη αναπτύσσεται νωρίς και οδηγεί σε τοκετό πριν τις 34 εβδομάδες ενώ η όψιμη αργότερα. Νέες μελέτες έδειξαν ότι η πλακουντιακή ανεπάρκεια, ιδιαίτερα η πρώιμη, μπορεί να προβλεφθεί αξιόπιστα από τα υπερηχογραφήματα του 1ου και του 2ου τριμήνου.

Πηγή: stonisi.gr