Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μίλησε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.
Η κα.Λινού τόνισε πώς στόχος του lockdown τώρα είναι να μην εκτιναχθούν τα κρούσματα αλλά να συγκρατηθούν ωστόσο όπως είπε αυτό δεν είναι εύκολο τη στιγμή που δεν υπάρχει σχεδιασμός για την διαχείριση ενός κρούσματος που αναγκαστικά μένει μέσα στο σπίτι, είναι δύσκολο να απομονωθεί και έτσι υπάρχει ενδοοικογενειακή διασπορά.
Όπως είπε, μετάδοση γίνεται και στους χώρους εργασίας και έπειτα μεταφέρεται στα σπίτια.
Αναφορικά με τη διπλή μάσκα, είπε πώς προστατεύει καλύτερα σε κλειστούς χώρους, όπως τα μέσα μαζική μεταφοράς, ιδίως σε όσα δεν αερίζονται -όπως το μετρό που είναι υπόγειο.
Ερωτηθείσα αν αυτό αφορά και τα παιδιά όταν επιστρέψουν στο σχολείο, είπε πώς είναι δύσκολο στα παιδιά να φοράμε δύο μάσκες και πρότεινε τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας.
«Αν αποφάσιζε το Υπουργείο Παιδείας να διαθέσει μεγάλη κονδύλια για μάσκες υψηλής προστασίας στα παιδιά προσαρμοσμένη στα μεγέθη τους, υπάρχουν οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μεγάλη αγωνία πάντως εξέφρασε η κα Λινού και για την διαδικασία του εμβολιασμού υπογραμμίζοντας πώς τη στιγμή που ο ρυθμός του εμβολιασμού δεν είναι καλός και ο αριθμός των εμβολίων μικρός πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μην χάνεται καμία δόση.
«Αν έχουμε την εντύπωση ότι ένα εμβόλιο θα χαθεί, πρέπει να χρησιμοποιείται σε οποιονδήποτε συνάνθρωπό μας. Να φτιαχτεί μία λίστα ”επιλαχόντων” που να είναι ενήμεροι ότι μπορεί να ειδοποιηθούν για εμβολιασμό και να μην χάνεται καμία δόση» είπε.
Τέλος, σημείωσε πως για να αντιμετωπιστεί η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο και να μην υπάρξουν μεταλλάξεις πρέπει όλες οι τεχνολογίες που αφορούν τον κορονοϊό όπως εμβόλια, φάρμακα και υλικά όπως μάσκας και σύριγγες να γίνουν ελεύθερες ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση και τα πιο φτωχά κράτη και να προστατευθεί ο πληθυσμός.