Αλλαγή ταυτότητας φύλου: Προσεχώς αλλαγές στο όριο ηλικίας για τα ίντερσεξ άτομα

Νέα ρύθμιση για την αλλαγή χαρακτηριστικών φύλου ίντερσεξ ατόμων προβλέπει το νέο νομοσχέδιο με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή». Τα άτομα αυτά σύμφωνα με τη νέα διάταξη θα μπορούν να προχωρήσουν σε επέμβαση αλλαγής των χαρακτηριστικών του φύλου τους εφόσον συμπληρώσουν το 15ο έτος της ηλικίας τους. 

Αν δοθεί πάντως σχετική άδεια με αμετάκλητη απόφαση του αρμόδιου Ειρηνοδικείου μπορεί να γίνει επέμβαση και πριν το 15ο έτος ηλικίας. Σε περίπτωση που το άτομο κινδυνεύει να πεθάνει ή κινδυνεύει σοβαρά η υγεία του τότε η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί και νωρίτερα από το 15ο έτος της ηλικίας του.

Ειδικότερα το άρθρο αναφέρει: «Απαγορεύεται οποιαδήποτε ως άνω ιατρική πράξη ή θεραπεία, σε ανήλικο ίντερσεξ άτομο που δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο (15ο) έτος της ηλικίας του, εάν δεν έχει προηγουμένως δοθεί η σχετική άδεια με αμετάκλητη απόφαση του αρμόδιου Ειρηνοδικείου του τόπου διαμονής του ανηλίκου, η οποία χορηγείται κατά την εκουσία διαδικασία. Η επ’ ακροατηρίω διαδικασία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Η άδεια χορηγείται κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής της παρ. 3, η οποία προσκομίζεται και εκτιμάται ελεύθερα από το Δικαστήριο, αυτοπρόσωπης ακρόασης εκπροσώπου της και μετά από αυτοπρόσωπη ακρόαση του ανηλίκου από τον Δικαστή, τηρουμένων των όρων της υποπερ. αα) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3418/2005

Η άδεια δύναται να χορηγηθεί μόνο για ιατρικές πράξεις ή θεραπείες που δεν μπορούν να αναβληθούν, μέχρι τη στιγμή που ο ανήλικος θα έχει συμπληρώσει την ηλικία των δεκαπέντε (15) ετών και οι οποίες δεν επιφέρουν άλλες μελλοντικές, μη αναστρέψιμες ή σημαντικές επιπλοκές στην υγεία του ανήλικου. Κατ’ εξαίρεση, η εν λόγω άδεια δεν απαιτείται όταν η ιατρική πράξη ή θεραπεία είναι αναγκαία για την αποτροπή κινδύνου για τη ζωή ή την υγεία του ανηλίκου υπό την έννοια των περ. α) και γ) της παρ. 3 του άρθρου 12 του ν. 3418/2005 και δεν μπορεί να αναβληθεί μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης».