Στο Αττικόν η νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα άτομα με HIV σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου

Το νέο νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή» τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τη Δευτέρα 20 Ιουνίου και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέα ρύθμιση για την ίδρυση Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης για άτομα που πάσχουν από HIV, η οποία και αναμένεται να λειτουργήσει στο νοσοκομείο Αττικόν.

Όπως αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο η νέα μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αναμένεται να λειτουργήσει  στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση προσώπων οροθετικών στον ιό της ανθρώπινης ανοσοποιητικής  ανεπαρκείας (HIV).

Συγκεκριμένα, η νέα Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζα Κρυοσυντήρησης, με ειδικό εργαστήριο θα λειτουργεί αποκλειστικά για την υποβολή προσώπων οροθετικών στον ιό της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπαρκείας σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 3305/2005 (Α’ 17) και την υπό στοιχεία οικ.2/15.11.2007 με απόφαση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Β’ 170/2008), όπως αναφέρει το άρθρο 14 του νομοσχεδίου.

Σε σχετική δήλωση προχώρησε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον Alpha τη Δευτέρα το πρωί 20 Ιουνίου, τονίζοντας ότι πλέον τα άτομα με HIV θα μπορούν να αποκτήσουν παιδί μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής υπογραμμίζοντας ότι «Η επιστήμη δίνει ευκαιρίες και δικαιώματα στους ανθρώπους». 

Παράλληλα, σημειώνεται ότι με το ίδιο σχέδιο νόμου οι αυτόνομες Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής δημιουργούνται χωρίς ίδιες υποδομές εισόδου και εγκαταστάσεων με τροποποίηση άρθρου 44 ν. 4633/2019. Συγκεκριμένα αυτό καθίσταται δυνατό καθώς το πρώτο εδάφιο του άρθρου 44 του ν. 4633/2019 (Α΄ 161), περί των αυτόνομων Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.), τροποποιείται, ώστε Μ.Ι.Υ.Α., οι οποίες εγκαθίστανται και λειτουργούν εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων ιδιωτικής κλινικής βάσει σχέσεως μίσθωσης χώρου, εφόσον αυτές δεν δημιουργούνται με επένδυση της ιδιωτικής κλινικής και λειτουργούν ανεξαρτήτως αυτής, να αποτελούν αυτόνομες Μ.Ι.Υ.Α. χωρίς να απαιτείται να διαθέτουν ίδιες υποδομές εισόδου και εγκαταστάσεων, και το άρθρο 44 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 44 Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.)  13 Κατά την αληθινή έννοια των διατάξεων του άρθρου 16 του ν. 3305/2005 (Α΄ 17) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και του π.δ. 10/2016 (Α΄ 20) που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού, αυτόνομες Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.) αποτελούν και οι Μονάδες οι οποίες εγκαθίστανται και λειτουργούν εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων ιδιωτικής κλινικής βάσει σχέσεως μίσθωσης χώρου, εφόσον οι Μονάδες αυτές δεν δημιουργούνται με επένδυση της ιδιωτικής κλινικής και λειτουργούν ανεξαρτήτως αυτής. Στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.) χορηγείται στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο φέρει την ευθύνη για την πλήρωση των απαιτούμενων όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας της Μονάδας, συμβάλλεται στο μισθωτήριο και διαθέτει τα τιμολόγια του εξοπλισμού».