Αλτσχάιμερ: Η γυμναστική μπορεί να αντιστρέψει τα συμπτώματα
Η σωματική άσκηση, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, μπορεί να αντιστρέψει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ειδικότερα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν στις ΗΠΑ μελέτησαν μεγάλα σύνολα γενετικών μοτίβων της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο και στη συνέχεια εντόπισαν θεραπείες που θα μπορούσαν θεωρητικά να αντιστρέψουν αυτά τα μοτίβα.
Η θεραπεία που ξεχώρισαν ανάμεσα στις 250 πιθανές εναλλακτικές θεραπείες, ήταν η σωματική άσκηση, καθώς θεωρήθηκε η πιο πρακτική και ευεργετική.
«Η άσκηση ανέστρεψε τα πρότυπα έκφρασης εκατοντάδων γονιδίων της νόσου σε πολλαπλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων του κυτταρικού σκελετού, της ανάπτυξης των αιμοφόρων αγγείων, του μιτοχονδρίου και των γονιδίων που σχετίζονται με τη διέγερση της ιντερφερόνης» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες στο σχετικό τους άρθρο, το οποίο δημοσίευσαν στο περιοδικό «Scientific Reports» στις 13 Οκτωβρίου 2022.
Από την άλλη, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η πλειονότητα των κλινικών δοκιμών πραγματοποιήθηκε σε τρωκτικά.
«Η δυνητική ικανότητα της άσκησης να αντιστρέψει τα γενετικά μοτίβα της νόσου ήταν εντυπωσιακή», σημείωσαν οι συγγραφείς στη μελέτη.
Ακόμη, οι επιστήμονες τόνισαν το πόσο σημαντικός είναι ο συνδυασμός σωματικής άσκησης με την φλουοξετίνη, ένα αντικαταθλιπτικό με εκλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), καθώς προσέφερε θετικά αποτελέσματα αντιστρέφοντας 549 γονίδια της νόσου.
Τι θα μπορούσε να επιδεινώσει τη νόσο Αλτσχάιμερ
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο πιο γνωστός τύπος άνοιας που προσβάλλει συνήθως τους ηλικιωμένους. Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται κυρίως στην ηλικία των 60 ετών. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί και σε μικρότερες ηλικίες. Η νόσος αυτή αλλοιώνει τη μνήμη, τη σκέψη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρα προβλήματα ικανότητας εκτέλεσης απλούστερων εργασιών.
Η μέθοδος βαθμολόγησης και κατάταξης επίσης βοήθησε την ερευνητική ομάδα να εντοπίσει τι θα μπορούσε να επιδεινώσει τη νόσο. Τα δύο μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων προέρχονταν από ανθρώπινο ιστό του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) και συνδέονταν με το αλκοόλ, υποδεικνύοντας ότι η κατάχρησή του μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης της νόσου.
Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι οι εξεταζόμενες θεραπείες θα πρέπει να θεωρούνται προς το παρόν θεωρητικές, καθώς οι μελέτες των διάφορων θεραπειών διέφεραν σε μεγάλο βαθμό ως προς το φύλο, το είδος, τη διάρκεια, κ.λπ.
Έτσι παρ’όλο που η έρευνα δείχνει ότι η σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης και της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ, θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί πώς αυτό όντως ισχύει, τονίζουν οι ερευνητές.