Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά – «Ασπίδα» για τους μαθητές εμβόλια και self test – Το σχέδιο για ασφαλές άνοιγμα

Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια μαθητές σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, αναμένεται από την Δευτέρα να μπουν στις τάξεις των σχολείων τους και ο κυβερνητικός στόχος δεν είναι άλλος από την ασφαλή επιστροφή τους.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα των σχολείων και κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσουν την μεγάλη αυτή δοκιμασία.

Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια μαθητές σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, αναμένεται από την Δευτέρα να μπουν στις τάξεις των σχολείων τους και ο κυβερνητικός στόχος δεν είναι άλλος από την ασφαλή επιστροφή τους.

Το μήνυμα αυτό έστειλε εξάλλου και ο πρωθυπουργός χθες μετά τη σύσκεψη που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη καθώς και μελών Παιδιατρικών Ενώσεων και κατά την οποία αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών άνω των 12 ετών και στα ιδιωτικά ιατρεία.

«Τα σχολεία μας θα ανοίξουν και θα ανοίξουν με ασφάλεια», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και πρόσθεσε ότι τώρα «είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να κάνουμε μία νέα μεγάλη προσπάθεια να αυξήσουμε σημαντικά τα ποσοστά εμβολιασμού στους ανηλίκους.»

Ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας άνω των 12 χρόνων με εμβόλιο mRNA – σημειωτέον έχει λάβει έγκριση για τη χορήγησή του σε αυτές τις ηλικίες από τον περασμένο Ιούλιο- εντάχθηκε εξαρχής στο στρατηγικό σχέδιο της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία». Μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί 130.000 έφηβοι ηλικίας 12-17 χρόνων, αριθμός που απέχει πολύ από τον αναγκαίο για την «οχύρωση» των σχολικών μονάδων έναντι του κορωνοϊού.

Τρομάζει ο αριθμός των κρουσμάτων

Την ώρα που η εκστρατεία για τον εμβολιασμό παιδιών έχει μπει σε προτεραιότητα, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά το τελευταίο διάστημα σε ανηλίκους 0-17 χρόνων, δεν δημιουργεί ιδιαίτερη αισιοδοξία. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το 1/4 των 2.807 κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) αφορούσε παιδιά και εφήβους 0-17 ετών (698 λοιμώξεις).

Και αυτό την ώρα που τα σχολεία δεν έχουν ακόμη ανοίξει. Όταν το πρώτο κουδούνι χτυπήσει, θα σημάνει ο συναγερμός καθώς τότε θα αναμένεται και επίσημα, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Όπως επισήμανε άλλωστε κατά την προχθεσινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής,Μαρία Θεοδωρίδου, από την καταγραφή των κρουσμάτων κορωνοϊού στον ΕΟΔΥ παρατηρείται ήδη ραγδαία αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων στις επίμαχες ηλικιακές ομάδες μαθητών, η οποία προφανώς με τη δυναμική που έχει αναπτύξει δεν θα ανακοπεί εύκολα ή άμεσα.

«Έχουν νοσηλευτεί συνολικά 300 παιδιά»

«Το αποτύπωμα των σχολείων εφόσον ξεκινήσουν 13 Σεπτεμβρίου θα το δούμε τέλος του μήνα. Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου θα βλέπουμε αποκλιμάκωση ενδεχομένως να φτάσουμε και στα 2.000 κρούσματα σαν κινητό μέσο όρο την εβδομάδα, 40% μείωση σε σχέση με το peak τέλος Αυγούστου» είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Το αποτύπωμα των σχολείων με τα προηγούμενα στελέχη δεν ήταν σημαντικό. Γνωρίζουμε ότι το συχνό τεστ μαζί με τους εμβολιασμούς μπορούν να συγκρατήσουν τα άλλα στελέχη πολύ καλά, διότι το αποτύπωμα των σχολείων μετά το Πάσχα δεν ήταν σημαντικό. Ας μην προβλέπουμε το κακό όμως αυτή τη στιγμή πάμε σε συντεταγμένη κινητικότητα στην εκπαίδευση, δεν είναι κινητικότητα των διακοπών» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, αυτή τη στιγμή συνολικά έχουν νοσηλευτεί 300 παιδιά. Δεν έχουν αρρωστήσει έχουν νοσηλευτεί, τρία έχουν διασωληνωθεί. Συνεπώς οι έφηβοι και οι γονείς τους δεν πρέπει να αισθάνονται τελείως ασφαλείς, πρέπει να γνωρίζουν τα δεδομένα.

«Αδικαιολόγητη η απουσία μαθητών λόγω κρούσματος»

Από την πλευρά της, στα πρωτόκολλα που θα τεθούν σε ισχύ με το άνοιγμα των σχολείων αλλά και για την λειτουργία των πανεπιστημίων αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Όπως είπε μιλώντας στο ΣΚΑΙ η υπουργός, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα σχολεία αλλά και όλες οι εκπαιδευτικές δομές δια ζώσης. Η κ. Κεραμέως δήλωσε ανοιχτά πως η απάντηση στο οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων είναι αρνητική. Κλείσιμο τμήματος θα επιβάλλεται μόνο αν νοσήσουν τα μισά παιδιά του τμήματος συν ένα, βάσει τις εισηγήσεις των ειδικών, δήλωσε η Υπουργός

Παράλληλα η υπουργός υπογράμμισε ότι «δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος».

Σχετικά με τα πανεπιστήμια, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα λειτουργήσουν μόνο με δια ζώσης εκπαίδευση. Στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης.

Για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει η υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού τεστ με τα δικά τους έξοδα. Δεν προβλέπεται εκπαίδευση εξ αποστάσεως, τόνισε η Υπουργός.

Έξι δωρεάν self test για τους μαθητές

Κοινή ανακοίνωση για τη διάθεση self test για τους μαθητές από τα φαρμακεία εξέδωσαν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου ως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου έξι (6) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (13-3/10), δηλαδή ολόκληρου του Σεπτεμβρίου, και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Υπενθυμίζεται ότι:

– το self-test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ειδικότερα, την πρώτη εβδομάδα του διδακτικού έτους, το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα 13/9,

– ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,

– βεβαίωση self-test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),

– οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self-test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος,

– η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.