Ανοσοποιητικό: Ο απλός και εύκολος τρόπος να το ενισχύσετε

Αποτελεί έναν πραγματικό «υπερυπολογιστή», που διατηρεί αρχείο για κάθε μικρόβιο που έχει νικήσει ποτέ, ώστε να μπορεί να το αναγνωρίσει και να το καταστρέψει γρήγορα εάν το μικρόβιο εισέλθει ξανά στο σώμα.

Η επιστημονική έρευνα, μάλιστα, έχει δείξει ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει αυτές τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Αυτή η ποσότητα άσκησης όχι μόνο είναι χρήσιμη για την απώλεια βάρους, αλλά μπορεί επίσης να ωφελήσει την καρδιά μας, να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και να υποστηρίξει την ψυχική μας υγεία.

«Η τακτική σωματική δραστηριότητα αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως ζωτικός παράγοντας για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού», δήλωσε η Rebekah Hunt, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Χιούστον στο Newsweek.

«Ουσιαστικά, η άσκηση κινητοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στην κυκλοφορία του αίματος, επιτρέποντάς τους να κυκλοφορούν σε όλο το σώμα για να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους, όπως η θανάτωση παθογόνων και καρκινικών κυττάρων», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις συγκεντρώσεις ενός συγκεκριμένου τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται κύτταρα – «φυσικοί δολοφόνοι». Η δουλειά αυτών των κυττάρων είναι απλή: αναζητούν και καταστρέφουν τυχόν κύτταρα γύρω από το σώμα που φαίνονται ύποπτα. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες όσο και τα κύτταρα του ίδιου του σώματός μας εάν κινδυνεύουν να γίνουν καρκινικά.

Το πρόβλημα είναι ότι μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να δεσμευθούν σε μεγάλες συνεδρίες στο γυμναστήριο κάθε μέρα. Αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα, είναι πιθανό να μπορούμε να αποκομίσουμε αυτά τα οφέλη μόνο με μια γρήγορη προπόνηση.

Οφέλη για το ανοσοποιητικό από μόλις 15 λεπτά άσκηση

Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον, οι ερευνητές ερεύνησαν πόσος χρόνος χρειαζόταν σε ένα στατικό ποδήλατο προτού παρατηρηθούν σημαντικές αυξήσεις στα επίπεδα των κυττάρων – «φυσικών δολοφόνων» στο αίμα και αν οι μεγαλύτερες σε διάρκεια προπονήσεις είχαν ως αποτέλεσμα υψηλότερους κυτταρικούς πληθυσμούς.

Για να πραγματοποιήσει την έρευνά της, η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την Δρ. Hunt, στρατολόγησε δέκα εθελοντές μεταξύ 18 και 40 ετών για να ασκηθούν σε στατικό ποδήλατο για 30 λεπτά σε μέτρια ένταση. Στη συνέχεια, οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος στα 15 λεπτά και τα 30 λεπτά για να ελέγξουν τις συγκεντρώσεις των κυττάρων – «φυσικών δολοφόνων».

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι συγκεντρώσεις των κυττάρων –  «φυσικών δολοφόνων» αυξήθηκαν σημαντικά στα πρώτα 15 λεπτά, χωρίς να παρατηρηθούν περαιτέρω αυξήσεις στα 30 λεπτά.

«Τα αποτελέσματά μας δεν δείχνουν ένα σαφές πλεονέκτημα όσον αφορά την αύξηση των κυττάρων – «φυσικών δολοφόνων» στην κυκλοφορία του αίματος με την άσκηση για περισσότερο από 15 λεπτά σε μέτρια ένταση», είπε η Δρ. Hunt.

Λόγω του μικρού μεγέθους δείγματος που χρησιμοποιήθηκε για αυτήν τη μελέτη, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, αλλά τα ευρήματα υποδηλώνουν έντονα ότι τα οφέλη της άσκησης στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να φανούν σε μόλις 15 λεπτά.

Η Δρ. Hunt παρουσίασε αυτά τα αποτελέσματα στο American Physiology Summit στο Long Beach της Καλιφόρνια, το οποίο διεξήχθη από τις 4 έως τις 7 Απριλίου.

Πηγή: oloygeia.gr