Το 50% του πληθυσμού εκτιμάται ότι θα αναπτύξει κάποια ψυχική διαταραχή μέχρι τα 75 έτη

Παγκόσμια έρευνα των Πανεπιστημίων του Queensland και της Ιατρικής Σχολής του Harvard, έδειξε ότι ένας στους δύο ανθρώπους θα αναπτύξει κάποια ψυχική διαταραχή στη ζωή του. Οι καθηγητές John McGrath από το Νευρολογικό Ινστιτούτο του UQ Queensland, Ronald Kessler από την Ιατρική Σχολή του Harvard, καθώς και συνάδελφοί τους από 27 άλλες χώρες, ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 150,000 ενήλικες σε 29 χώρες, το χρονικό διάστημα μεταξύ 2001 και 2021, προερχόμενα από τη μεγαλύτερη έως τώρα σειρά συνεντεύξεων πρόσωπο με πρόσωπο – την πρωτοβουλία World Mental Health Survey του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο συγγραφέας, Δρ. McGrath ανέφερε ότι τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τον υψηλό επιπολασμό των διαταραχών ψυχικής υγείας, με το 50% του πληθυσμού να αναπτύσσει τουλάχιστον μία διαταραχή μέχρι την ηλικία των 75 ετών. «Οι πιο συχνές ήταν οι διαταραχές διάθεσης, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος», σημείωσε ο Δρ. McGrath. «Βρήκαμε επίσης ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης κάποιων ψυχικών διαταραχών διέφερε ανά φύλο».

Οι τρεις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές στις γυναίκες:
● Κατάθλιψη
● Ειδική φοβία (άγχος που παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή)
● Μετατραυματικό στρές (PTSD)

Οι τρεις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές στους άντρες:
● Κατάχρηση αλκοόλ
● Κατάθλιψη
● Ειδική φοβία

Η έρευνα επίσης κατέγραψε ότι οι ψυχικές διαταραχές πρωτοεμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία, την εφηβεία ή κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή.
«Η ηλικία αιχμής της πρώτης εμφάνισης ήταν τα 15 έτη, με μέση ηλικία έναρξης τα 19 έτη για τους άντρες και τα 20 έτη για τις γυναίκες», αναφέρει ο Δρ. McGrath.
«Αναγνωρίζεται έτσι η ανάγκη για επένδυση στη νευροεπιστήμη, για να κατανοήσουμε το λόγο που αναπτύσσονται οι διαταραχές αυτές».

Ο Δρ. Kessler, προσθέτει πως επένδυση και στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι επίσης επιτακτική, με ιδιαίτερη έμφαση σε παιδιά και εφήβους.
«Οι υπηρεσίες οφείλουν να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν τις ψυχικές διαταραχές καθώς και να βελτιστοποιηθούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ταιριάζουν σε ασθενείς που βιώνουν ψυχοπιεστικές καταστάσεις».

«Προκειμένου να κατανοηθεί η ηλικία κατά την οποία παρουσιάζονται οι διαταραχές αυτές, μπορούμε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και να κατανείμουμε πόρους για να διασφαλίσουμε ότι κατάλληλη και έγκαιρη υποστήριξη είναι διαθέσιμη σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο». Οι ερευνητές αναφέρουν ότι, τα αποτελέσματα παρέχουν πολύτιμες γνώσεις γύρω από τη συχνότητα και την έναρξη των ψυχικών διαταραχών, βασιζόμενοι σε δεδομένα πολλών και διαφορετικών πληθυσμών.

Αυτή η έρευνα είναι δημοσιευμένη στο The Lancet Psychiatry.

Πηγή: neaygeia.gr