Αντίδοτο στο στρες: Βάλτε αθλητικά και «πάρτε τα βουνά»

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε πίεση, άγχος και ανησυχίαβάλτε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και κάντε μια βόλτα στη φύση.

Η δύσκολη καθημερινότητα σε συνδυασμό με την ποιότητα ζωής στις μεγαλουπόλεις αυξάνει τα επίπεδα του στρες όπως και άλλου είδους ψυχικές παθήσεις όπως είναι οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη, το άγχος και η σχιζοφρένεια.

Η ένταση και το άγχος, διεισδύουν, πολλές φορές στο μυαλό μας και το κατακλύζουν με ανήσυχες σκέψεις όπως αμφιβολίες για το μέλλον, τύψεις για το παρελθόν, κάνοντας μας ακόμη πιο επιρρεπής στις ψυχικές ασθένειες. Ωστόσο, με τη σωστή διαχείριση των στρεσογόνων παραγόντων της σύγχρονης ζωής μπορεί να αποφευχθούν αυτές οι ψυχικές παθήσεις.

Σύμφωνα με τον ερευνητικό ψυχολόγο δρ. Sebastian Ocklenburg, το καλύτερο «αντίδοτο» για τις αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες, αναδεικνύονται οι συχνές βόλτες στη φύση

Ειδικότερα, μια νέα μελέτη ερευνητών από το Ινστιτούτο Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη στο Βερολίνο, ήρθε στο φως της δημοσιότητας ύστερα από την δημοσίευση της στο περιοδικό Molecular Psychiatry, όπου οι επιστήμονες διερεύνησαν τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στον εγκέφαλο από την επαφή των ατόμων με τη φύση.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς οι περιοχές του εγκεφάλου 63 ενηλίκων που σχετίζονται με το στρες αντέδρασαν σε έναν περίπατο της πόλης  – στην προκειμένη περίπτωση σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στο Βερολίνο – σε σύγκριση με έναν περίπατο στη φύση – σε ένα δάσος για τις ανάγκες της μελέτης.

Οι ίδιοι χρησιμοποίησαν μια νευροεπιστημονική τεχνική που ονομάζεται λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) για να εκτιμήσουν την ενεργοποίηση του εγκεφάλου των συμμετεχόντων, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και έκαναν έναν από τους προαναφερθέντες περιπάτους.

Η δραστηριότητα του εγκεφάλου μετρήθηκε εξίσου πριν και μετά τον περίπατο, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές μετρήσεις στον μαγνητικό τομογράφο.

Στην πρώτη μέτρηηση fMRI, οι εθελοντές παρακολουθούσαν πρόσωπα με φοβισμένες και ουδέτερες εκφράσεις ενώ ήταν ξαπλωμένοι στον σαρωτή, για να ενεργοποιηθούν τα εγκεφαλικά κυκλώματα που σχετίζονται με το άγχος. Στη δεύτερη εργασία fMRI κοινωνικού στρες οι εθελοντές έπρεπε να λύσουν πολύ περίπλοκες μαθηματικές ασκήσεις που είχαν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καταφέρουν ποτέ να ξεπεράσουν έναν ψευδή «μέσο όρο», για να νιώθουν άγχος με τις κακές επιδόσεις τους.

Οι διαφορές που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν σημαντικές. Παρόλο που τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια και στα δύο πειράματα, στην ομάδα των ατόμων που πήγαν περίπατο στη φύση παρατηρήθηκε κατα την επιστροφή τους μειωμένη δραστηριότητα στη δεξιά αμυγδαλή, σε αντίθεση με την άλλη ομάδα που δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην ενεργοποίηση των περιοχών του εγκεφάλου.

Ο λόγος που εστιάστηκε η μελέτη στην αμυγδαλή είναι γιατί αυτή αποτελεί το σημείο του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τα αισθήματα φόβου και άγχους.

Όταν λοιπόν νιώθουμε αγχωμένοι, ο εγκέφαλος τείνει να μεταβαίνει στα κυκλώματα που κατευθύνονται περισσότερο από την αμυγδαλή. Η παρατήρηση επομένως ότι η δραστηριότητα της αμυγδαλής μειώνεται μετά από έναν περίπατο στη φύση, οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι αυτός είναι ένας τρόπος να αποκαταστήσουμε τις αρνητικές συνέπειες του στρες.

Forest bathing: Το γιατρικό απέναντι στο στρες

Η ιδέα ότι η παραμονή μας στη φύση βελτιώνει την ψυχολογία μας δεν είναι καινούργια. Πρώτοι οι Ιάπωνες μίλησαν για τον όρο forest bathing (ή shinrin-yoku) στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο οποίος περιγράφει μια απλή βόλτα στη φύση και συγκεκριμένα στο δάσος. Τα οφέλη που αποκομίζουμε από αυτή τη μέθοδο για την ψυχολογία μας έχουν επιβεβαιωθεί από πλήθος επιστημονικών ερευνών.

 Γι’ Αυτό, την επόμενη φορά που θα νιώσετε έντονη πίεση και στρες στην πόλη, φροντίστε να βάλετε τα αθλητικά σας και να «πάρετε τα βουνά».