Αντίστροφη μέτρηση για νέα μέτρα – Έρχονται αλλαγές σε εστίαση και σούπερ μάρκετ και μάσκες παντού

Η κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα χειροτερεύει μέρα με την μέρα, κάτι που κάνει τους ειδικούς και την κυβέρνηση μπροστά σε μια δύσκολη εξίσωση, κάτι που φέρνει νέα μέτρα τις επόμενες μέρες στο προσκήνιο για της ανάσχεσή της.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο για τους ανεμβολίαστους και παρεμβάσεις στο ΕΣΥ, ενώ πρόσφατες είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, που είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάτι τέτοιο.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Μεταξύ των μέτρων που έχουν τεθεί προς εξέταση είναι ο πλήρης αποκλεισμός των ανεμβολίαστων πολιτών από την εστίαση και την διασκέδαση, σε ανοιχτούς χώρους, ενώ παράλληλα τα καθημερινά τεστ για την καθημερινότητα, ενώ βέβαιο θεωρείται πως θα υπάρξει και πάλι περιορισμός του αριθμού των πελατών ανά τετραγωνικό στα σούπερ μάρκετ, οι μεγαλύτερες αποστάσεις και η επαναφορά της μάσκας παντού.

Αν βέβαια η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά κυρίως η εικόνα στο ΕΣΥ χειροτερέψει δραματικά, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν εισηγήσεις  στην κυβέρνηση για πιο δραστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα η επίδειξη αρνητικού rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Το ακραίο σενάριο που όμως βρίσκεται στο τραπέζι

Σε περίπτωση που το επιδημιολογικό τοπίο δεν δείξει να αποφορτίζεται τότε οι ειδικοί είναι πιθανό να προχωρήσουν και σε μέτρα που θα έχουν να κάνουν και με τους εμβολιασμένους, όπως περιορισμός της λειτουργίας των εστιατορίων και των μπαρ ως τις 24:00 ή 01:00 τα ξημερώματα, η απαγόρευση ξανά των ορθίων σε χώρους και η λειτουργία μόνο σε καθήμενους, η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, αλλά και η επαναφορά της τηλεργασίας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ακούει τις εισηγήσεις των ειδικών, όμως αυτή τη στιγμή αυτό που προκρίνεται είναι η πολιτική διαχείριση, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία, με τις αποφάσεις να αναμένονται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα ώστε να αξιολογηθεί πλήρως η εικόνα των μέτρων που ισχύουν από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου.

Επιστρατεύονται οι ιδιώτες γιατροί

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιστρατεύσει τους ιδιώτες γιατρούς στις επιβαρυμένες περιοχές, ενώ από την Τετάρτη (10/11) μετά την τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των ιατρικών συλλόγων Μακεδονίας και Θράκης απευθύνθηκε πρόσκληση να στείλουν sms και e-mail ώστε να βοηθήσουν στο ΕΣΥ.

Ο αριθμός που έχει μπει σαν στόχος είναι οι 100 γιατροί ώστε να στελεχωθούν τα νοσοκομεία Βόρειας Μακεδονίας και Θεσσαλίας και αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί τότε μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αποσταλούν τα φύλλα πορείας για την επίταξη, με τις ανάγκες να αφορούν κατά κύριο λόγο πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους και γενικούς παθολόγους.