Απαγορευτικό από τους Μητροπολίτες Δωδώνης και Μυτιλήνης σε ανεμβολίαστους ιερείς και πιστούς

Ξεκάθαροι είναι οι Μητροπολίτες Μυτιλήνης και Δωδώνης, καθώς με επιστολή τους προσπαθούν να κάνουν μια απέλπιδα προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του κορωνοϊού μέσα στους ιερούς ναούς, τονίζοντας πως οι ιερείς που θα αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο θα τεθούν σε αργία και δεν θα παίρνουν τον μισθό τους.

Η αρχή έγινε από τον Μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσόστομο, που αναφέρει πως οι ιερείς οφείλουν να δώσουν το καλό παράδειγμα στους πιστούς.

«Πρέπει να υπάρξει απαγορευτικό εισόδους στους ναούς, στους πιστούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τους παπάδες. Θα πρέπει με μια απόφαση, δυο γραμμών, να προβλέπεται ότι όποιος μισθοδοτείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το κράτος θα είναι υποχρεωμένος να εμβολιαστεί. Εάν δεν το κάνει να του κόψουν τον μισθό».

Ο Μητροπολίτης μίλησε παράλληλα και στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 τονίζοντας πως πρέπει να υποχρεωθούν να κάνουν το εμβόλιο «όλοι εκείνοι οι οποίοι ανοήτως διακηρύσσουν βλακώδεις διακηρύξεις. Για να δούμε τότε, θα έρθει να του σταθεί εκείνος που τον παροτρύνει να κάνει αυτή την ανοησία, γιατί πρόκειται περί ανοησίας, όχι περί ανοσίας»

Ο ίδιος μάλιστα είπε πως όταν οι ιερείς και οι πιστοί δεν πειθαρχούν στις αποφάσεις της Εκκλησίας τότε «θέτει μόνος του τον εαυτό του εκτός εκκλησίας. Όταν ο πιστός δεν ακούει τη φωνή της εκκλησίας, θέτει τον εαυτό του εκτός εκκλησίας. Εκκλησία σημαίνει το σύνολο των ανθρώπων, και επομένως η διοίκηση από τους κανόνες έχει το δικαίωμα να επιβάλλει συνοδικώς τις όποιες αποφάσεις».

«Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα πρέπει να βρίσκεται εκτός του χώρου της εκκλησίας. Όταν ένας πιστός δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις της εκκλησίας, θέτει τον εαυτό του εκτός εκκλησίας. Αν δεν ξέρει ο κάθε πιστός αυτό τον κανόνα, τότε να πάει να γίνει Ιεχωβάς, δεν μπορεί να υπάρξει σωτηρία. Αλλά αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί από τους παπάδες. Όταν ο παπάς τον παροτρύνει να μην κάνει εμβόλιο, μπορεί μετά να μην τον βάλει στην εκκλησία;», διερωτήθηκε.

Τελεσίγραφο από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης

Έτοιμος να θέσει σε αργία είναι ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ιάκωβος, τους ιερείς που αρνούνται να εμβολιαστούν, κάτι που γνωστοποίησε σε ομάδα ιερέων που δεν δέχονται να κάνουν το εμβόλιο για δικούς τους λόγους, που όμως δεν σχετίζονται με ζητήματα υγείας.

Ο Μητροπολίτης τους δίνει εντολή να εμβολιαστούν εντός μιας εβδομάδας ειδάλλως όπως γράφει, θα τεθούν σε αργία η οποία θα συνοδεύεται και με στέρηση του μισθού τους.