«Απόβαση» στη Βουλγαρία – Ξέφρενα πάρτι για φοιτητές εν μέσω πανδημίας

Στη Βουλγαρία μεταφέρονται τα πάρτι φοιτητών, καθώς ομάδες με εξειδίκευση στη διασκέδαση, διοργανώνουν πάρτι με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και τελικό προορισμό τη γειτονική χώρα, την ώρα που ο κορονοϊός σημειώνει νέα μεγάλη έξαρση τόσο στην Ελλάδα όσο και εκεί.

Τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα και οι επιδημιολογικοί δείκτες υψηλοί και στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, χωρίς αυτό να πτοεί τους διοργανωτές, οι οποίοι υπόσχονται ξέφρενα πάρτι για τους φοιτητές, μην υπολογίζοντας τον κίνδυνο εισαγωγής νέων κρουσμάτων και μεγάλης διασποράς του κορονοϊού.

Οι εκδρομές διοργανώνονται για τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη και σε αυτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα συμμετάσχουν περίπου 2.000 άτομα, οι οποίοι θα αναχωρήσουν από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ιωάννινα, Κοζάνη, Λάρισα, Βόλος και Κομοτηνή με τελικό προορισμό μια δημοφιλή πόλη της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, τα πακέτα ξεκινούν από 80 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 150 -ανάλογα με την ποιότητα του ξενοδοχείου διαμονής και τις υπηρεσίες που παρέχονται σε αυτό- και προσελκύουν το ενδιαφέρον εκατοντάδων νεαρών, καθώς τουλάχιστον 1.200 άτομα εξετάζουν το σενάριο να «καλωσορίσουν» τον Δεκέμβριο με τριήμερο στη Βουλγαρία.

«Θα δούμε αύξηση στα εισαγόμενα κρούσματα»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής, εκτιμά μέσω του thesstoday.gr ότι αυτές οι εκδρομές στέλνουν το λάθος μήνυμα στον κόσμο και δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν λόγω των κινδύνων που ενέχουν για τη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα.

«Από τη στιγμή που κάποιοι άνθρωποι φεύγουν από ένα χώρο που είναι ήδη προβληματικός -όπως είναι ο δικός μας- και πηγαίνουν σε ένα χώρο ακόμη πιο προβληματικό, με μεγαλύτερη διασπορά του ιού και ενός πολύ υψηλού βαθμού επικινδυνότητας να κολλήσουν κορονοϊό, εάν δεν έχουν κολλήσει ήδη, θεωρώ ότι αυτή την εποχή αυτή η κίνηση δεν θα έπρεπε να γίνει», σημειώνει ο κ. Κιουμής, επισημαίνοντας ότι «πιθανότατα θα αυξηθούν εισαγόμενα κρούσματα και αυτό βέβαια, υπό αυτές τις παρούσες συνθήκες, είναι απλώς μη διαχειρίσιμο».

Το παράδειγμα της Ίου

Το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν τέτοιες εκδρομές, οι οποίες οδήγησαν σε έξαρση κρουσμάτων, ιδιαίτερα στην Ίο, με το νησί να «πληγώνεται» περισσότερο από κάθε άλλο, μετά από ένα event στο οποίο συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα.

Μπορεί να βρισκόμαστε στο Νοέμβρη αλλά το αποτύπωμα της πανδημίας είναι καθημερινά και πιο έντονο, με τον Ιωάννη Κιουμή να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Θεσσαλονίκη.

«Μπορούμε να αποφύγουμε τα περιοριστικά μέτρα, εάν αυτά που έχουν εξαγγελθεί εφαρμοστούν με αυστηρότητα και με συνέπεια σε ένα βάθος χρόνου. Με την εξαγγελία των μέτρων και την πρώτη εφαρμογή υπήρξε μια κίνηση πολιτών να προστρέξουν στα εμβολιαστικά κέντρα για να εμβολιαστούν. Δεν φτάνει όμως αυτό για να αλλάξει την κατάσταση, διότι αυτή η κίνηση θα πρέπει να έχει διάρκεια -και ενδεχομένως να μεγεθυνθεί- για να μπορέσει να συνεισφέρει στη λύση του προβλήματος», δήλωσε ο ίδιος.

Μάλιστα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής, εξηγεί ότι για να προστρέξουν στα εμβολιαστικά κέντρα ακόμη περισσότεροι άνθρωποι, απαραίτητη είναι η σωστή ενημέρωση και η επιχειρηματολογία των νέων αυτών μέτρων.

«Η ενημέρωση και η επιχειρηματολογία για την επιβολή των μέτρων θα πρέπει να αποφύγει συστηματικά την έννοια ότι “έχουν κάποιο τιμωρητικό χαρακτήρα για αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν”. Και αυτό το λέω διότι αν ακολουθήσει κανείς αυτή την τακτική, τότε “ντύνει” αυτήν την υπόθεση με έναν μανδύα ηρωισμού -ιδίως στους νέους ανθρώπους-, ότι εγώ “αντέχω τα μέτρα”. Υπάρχει ένα στοιχείο ηρωισμού, πρέπει να αφαιρέσουμε αυτό το επιχείρημα, προσθέτοντας ότι αυτοί που δεν εμβολιάζονται δεν είναι εκείνοι που τους περισσεύει η παλικαριά, είναι αυτοί που δεν έχουν επάρκεια στην υπευθυνότητα», τόνισε ο κ. Κιουμής.

Και πρόσθεσε: «Η έλλειψη υπευθυνότητας δεν μπορεί να μεταβληθεί σε περίσσια παλικαριά. Όμως αυτό είναι θέμα που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση, οι ειδικοί και τα ΜΜΕ, να δείξουν ότι “δεν σας τιμωρούμε” απλώς διαφυλάσσουμε τη δημόσια υγεία και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».