Από το χειροκρότημα των μαχητών στο ανάθεμα των κατηγοριών

Παρέμβαση για τη στοχοποίηση των γιατρών επειδή κατέληξαν ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ έκανε ο Μιχάλης Γιαννάκος. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ πήρε θέση στην επιχείρηση κάποιων να ρίξουν το ανάθεμα στους μαχητές της πρώτης γραμμής, που ξέρουν να τους χειροκροτούν για τις δημόσιες σχέσεις, αλλά τους κατηγορούν για να διώξουν από πάνω τους κάθε ίχνος ευθύνης.

«Το “φταίνε οι γιατροί για τους θανάτους, εκτός ΜΕΘ, ασθενών με κορωνοϊό” δεν είναι απλώς μία ατυχής δήλωση από την κυβέρνηση, αλλά αντίληψη άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής», τόνισε ο Μιχάλης Γιαννάκος.

«Προσπαθούν να αποποιηθούν τις κυβερνητικές ευθύνες για τους θανάτους από κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ, κανονικών και αυτοσχέδιων,  που είναι πάνω από 80% των συνολικών κλινών», εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και συνέχισε: «Ρίχνουν την ευθύνη στους μαχητές, κατά τα άλλα, του υγειονομικού πολέμου, όταν γνωρίζουν ότι ήδη πολλές οικογένειες έχουν κινηθεί νομικά και το Ελεγκτικό Συνέδριο, τις μεγάλες  αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που επιδικάζονται σε βάρος των νοσοκομείων, τις καταλογίζει στους θεράποντες γιατρούς και νοσηλευτές των τμημάτων, στα οποία κατέληξε κάποιος ασθενής. Για τους νοσούντες από κορωνοϊό συναδέλφους, το κρύβουν ή, λένε ότι φταίνε οι ίδιοι που δεν πρόσεχαν. Δεν παραδέχονται ότι φταίει η αδυναμία τους για   προληπτικά τεστ στους υγειονομικούς ή, τα ανεπαρκή μέτρα  ατομικής προστασίας. Για τους θανάτους των 20 συναδέλφων από κορωνοϊό δεν βγήκε από τα χείλη τους, ούτε ένα “συλλυπητήρια”. Αν και είναι θύματα του υγειονομικού πολέμου. Στους 14 διασωληνωμένους ούτε περαστικά δεν έχουν ευχηθεί. Θέλουν να  προωθήσουν την αντίληψη της ατομικής ευθύνης, για να αποφύγουν τη συλλογική».

Και τώρα για τις ΜΕΘ

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, οι εμπλεκόμενοι φορείς «πρώτα έκλεισαν επικερδείς συμφωνίες για τους ιδιώτες και μετέφεραν στις ιδιωτικές ΜΕΘ τα γενικά περιστατικά. Στον πόλεμο, όλοι πρέπει να πολεμάνε στην πρώτη γραμμή. Δεν επιτρέπεται να αναπτύσσονται μαυραγορίτικες λογικές». Στη συνέχεια «για να καλύψουν την έλλειψη κλινών ΜΕΘ, βάπτισαν “ΜΕΘ” τις αυτοσχέδιες κλίνες που δημιούργησαν σε χειρουργικές αίθουσες, σε καρδιοχειρουργικές μονάδες, σε αίθουσες ανάνηψης, σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, ακόμη και σε θαλάμους κλινικών με ένα αναπνευστήρα. Οι κανονικές κλίνες ΜΕΘ στη χώρα μας, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και το εξειδικευμένο προσωπικό δεν είναι περισσότερες από 750. Από τις 3500, που κανονικά θα έπρεπε να λειτουργούν. Οι υπόλοιπες 400 αυτοσχέδιες,  θα πρέπει άμεσα να αποδοθούν για το σκοπό που φτιάχτηκαν (χειρουργεία  κ.λ.π.)».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι «είχαμε τέσσερις κατηγορίες  ασθενών με κορωνοϊό που έχρηζαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Μία πρώτη κατηγορία, κυρίως ηλικιωμένων ασθενών ή σε βαριά κατάσταση, που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία, τα οποία δεν διέθεταν ΜΕΘ και ήταν αδύνατη η διακομιδή τους σε ΜΕΘ εξαιτίας αιμοδυναμικής αστάθειας. Και κατέληξαν. Αντιθέτως άλλοι ηλικιωμένοι ασθενείς, VIP, μεταφέρθηκαν προληπτικά και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Δεύτερη κατηγορία διασωληνωμένων ή στα όρια της διασωλήνωσης ασθενών που θα έπρεπε να βρίσκονται για νοσηλεία σε ΜΕΘ, αλλά νοσηλεύτηκαν  σε κοινούς θαλάμους κορωνοïού λόγω έλλειψης ΜΕΘ, ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής και κατέληξαν. Στις ΜΕΘ δεν νοσηλεύονται μόνο διασωληνωμένοι ασθενείς, αλλά και πολύ σοβαρά περιστατικά, στα όρια της διασωλήνωσης για καλύτερη φροντίδα (στον Ευαγγελισμό, τη  Σωτηρία και σε άλλα νοσοκομεία νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ, και πολύ σωστά, πολλά βαριά  περιστατικά, που δεν χρειάσθηκε ποτέ να διασωληνωθούν). Τρίτη κατηγορία διασωληνωμένων ασθενών που νοσηλεύτηκαν στις αυτοσχέδιες ΜΕΘ χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και το εξειδικευμένο προσωπικό. Τα νέα σε ηλικία περιστατικά, στις αυτοσχέδιες ΜΕΘ έμπαιναν επίσης  σε λίστες αναμονής έως ότου αδειάσει κρεβάτι και μεταφερθούν  σε  κανονική ΜΕΘ. Αρκετοί ασθενείς και από εδώ κατέληξαν. Και τέταρτη κατηγορία ήταν οι τυχεροί  που βρέθηκαν σε κανονική ΜΕΘ για νοσηλεία. Αυτά τα περιστατικά των θανόντων είναι ελάχιστα, καθ’ ότι η διακίνηση των ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ είναι πολυήμερες».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ποσοστό των θανόντων από κορωνοϊό εκτός κανονικής ΜΕΘ αγγίζει το 90%.

«Η κυβέρνηση, όταν ανέλαβε, σε κάθε ευκαιρία προπαγάνδιζε τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας. Λόγω πανδημίας δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τα σχέδιά της. Από το πρώτο στο δεύτερο κύμα δεν κατάφερε να οργανώσει το σύστημα. Ούτε σε επίπεδο πρόληψης, με πολλά προληπτικά τεστ, ούτε σε επίπεδο νοσοκομειακής περίθαλψης με ασφαλείς κλινικές κορωνοϊού και επαρκή αριθμό κλινών ΜΕΘ. Από τα χειροκροτήματα στο ανάθεμα»…