Β. Κικίλιας: Τα δάκρυα του Υπ. Υγείας για τους ήρωες της πρώτης γραμμής

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε, την Τρίτη (12/01), ο Βασίλης Κικίλιας στον ΑΝΤ1 και το “Special Report”, έξω από τις νέες εγκαταστάσεις Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Σωτηρία» και δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους υγειονομικούς εργαζόμενους εν μέσω της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Ο Β. Κικίλιας για τα εμβόλια- Όσα είπε στη συνέντευξή του

«Έχουμε αρκετά εμβόλια με βάση τις ενέργειες της Ε.Ε. και θα έχουμε περισσότερα τους μήνες που θα έρθουν. Η προμήθεια γίνεται με αυτόν τον ρυθμό και μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε προτεραιοποίηση. Από τις 20 Ιανουαρίου περνάμε στον γενικό πληθυσμό και στους άνω των 85».

Στη συνέχεια, ο ίδιος σημείωσε πως «μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε 1,3 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer και 300-330.000 της Moderna».

Ακόμα, εξέφρασε την ελπίδα του για έγκριση ακόμα περισσότερων εμβολίων, όπως της Johnson & Johnson, ενώ αναμένονται εξελίξεις γύρω από αυτό της AstraZeneca. «Η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί στις 8.000 δόσεις ημερησίως και ανάλογα με τις προμήθειες των εμβολίων, καθώς όσο περισσότερα έρχονται, τόσο θα αυξάνονται οι ρυθμοί. Αν χρειαστεί να γίνονται πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί τον μήνα, θα ενεργοποιήσουμε το σχέδιο. Αν παραστούν και άλλες ανάγκες, έχουμε εφεδρείες, όπως είναι οι υγειονομικοί του Στρατού, προσθέτοντας για να «χτιστεί» τείχος ανοσίας θα πρέπει να εμβολιαστούν 6 εκατομμύρια άνθρωποι, μιας και τότε θα αρχίσουν να πέφτουν οι δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας».

Ωστόσο, ο ίδιος δεν παρέλειψε να εξαπολύσει τα λεκτικά βέλη του στην Αντιπολίτευση, λέγοντας: «Οι προτάσεις δεν είναι κακές, αλλά να είναι ρεαλιστικά εφαρμόσιμες και να έχουν καλές προθέσεις. Να μας πει η Αντιπολίτευση τι θα συνέβαινε αν δεν ήμασταν στην Ε.Ε., που έτσι θα πάρουμε 25 εκατ. εμβόλια».

Αναφορικά με το υγειονομικό προσωπικό, ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε το εξής:

«Έστω και ένας γιατρός ή μια νοσηλεύτρια να “φύγει”, μας θλίβει. Πάνω απ’ όλα η ανθρώπινη ζωή. Πάνω από 75-80% των γιατρών μας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εμβολιαστούν. Το ποσοστό στους νοσηλευτές είναι πιο χαμηλό, πάνω από 50%, αλλά αυξάνεται. Ενδεχομένως να υπάρξει και δεύτερο κύμα εμβολιασμού στο νοσηλευτικό προσωπικό. Έχω εισηγηθεί την επιβράβευση γιατρών και νοσηλευτών και με επιπλέον χρήματα και με ρύθμιση εργασιακών εκκρεμοτήτων», αποκάλυψε.

Ο ίδιος, μην μπορώντας να κρύψει τη συγκίνησή του, είπε:

«Λογικό είναι για έναν υπουργό που έχει ξεκινήσει κάτι, να μένει έως το τέλος στη θέση του. Έχω δεθεί με τους γιατρούς, τους νοσοκόμους, τις νοσηλεύτριες, τους τραπεζοκόμους».