Αυστηρό Lockdown στην Γαλλία- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00

Από σήμερα όλη η Γαλλία τίθεται σε αυστηρό lockdown με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας να ξεκινάει από τις 18:00 μ.μ, προκειμένου να ελέγξουν την μετάδοση του κορωνοϊού.

Μέχρι σήμερα, η απαγόρευση της πιο μακράς αυστηρής απαγόρευσης κυκλοφορίας επιβαλλόταν τοπικά και ανάλογα το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής. Ωστόσο, τα επιδημιολογικά στοιχεία της πανδημίας οδήγησαν την γαλλική κυβέρνηση σε καθολική εφαρμογή του μέτρου.

«Στο σύνολο της επικράτειας, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 18.00, αρχής γενομένης από αυτό το Σάββατο, για τουλάχιστον 15 ημέρες» δήλωσε νωρίτερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. «Το μέτρο αυτό έχει μια υγειονομική αποτελεσματικότητα» όπως είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, παραθέτοντας παραδείγματα περιφερειών που έχουν εφαρμόσει ήδη την απαγόρευση και είδαν τα νέα κρούσματα να μειώνονται στο μισό.

Η επιδημιολογική εικόνα είναι πιο άσχημη στην δυτική Γαλλία ανέφερε ο Καστέξ κατά τη συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο ο ίδιος υποστηρίζει πως η κατάσταση δεν επιβάλλει να τεθεί η χώρα σε καραντίνα, αφού αυτό είχε προκύψει όταν τα ημερήσια κρούσματα ήταν στις 50.000.

Τα σχολεία στην Γαλλία παραμένουν ανοιχτά με τους μαθητές Λυκείου να παρακολουθούν τα μαθήματα σε γκρουπ πότε δια ζώσης και πότε μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι Αρχές εξετάζουν να διευρύνουν το ωράριο κατά την μεσημεριανή ανάπαυλα, για να περιορίσουν τις απώλειες των δύο επιπλέον ωρών της απαγόρευσης. Επίσης δεν θα ανοίξουν τα εστιατόρια στις 20 Ιανουαρίου, όπως είχαν προγραμματιστεί.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την αναστολή όλων των αγώνων που θα πραγματοποιούνταν σε εσωτερικούς χώρους μέχρι νεοτέρας.