Αύξηση του προϋπολογισμού στο υπουργείο Υγείας κατά 439 εκατ. ευρώ

Την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην υγεία υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης κατά την ομιλία του στη βουλή για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023». Βασικό επιχείρημα του υπουργού αποτέλεσε η αύξηση των κονδυλίων για την υγεία κατά 439 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τη χρονιά που διανύουμε.

«Για το 2023 ο προϋπολογισμός ανέρχεται 4,7 δισ. και με τις δημόσιες επενδύσεις στα 5,2 δισ. έναντι 3,8 δισ. του τελευταίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Δηλαδή 1,4 δις περισσότερα χρήματα για την υγεία», είπε ο Θάνος Πλεύρης και υπογράμμισε ότι «εάν σε αυτό συμπεριλάβουμε και τα 1,5 δις του Ταμείου Ανάκαμψης που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει διασφαλιστεί άλλος ένας προϋπολογισμός για την υγεία».

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόληψη και την Πρωτοβάθμια Φροντία Υγείας.

«Βασική στόχευση μας είναι η πρόληψη και η μεταφορά πόρων στην έγκαιρη διάγνωση με στόχο όχι μόνο η θεραπεία της ασθένειας, αλλά να παραμείνει ο πολίτης υγιής», είπε και αποκάλυψε ότι «254 εκ ευρώ με δυνατότητα προσαύξησης 130 εκ παρέχονται σε 5 βασικά προληπτικά προγράμματα μέσω του προγράμματος “Σπύρος Δοξιάδης” για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Ήδη έχουν διενεργηθεί άνω των 60.000 μαστογραφιών και άνω των 4.000 γυναικών έχουν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι 272 εκ ευρώ διατίθενται για την κτηριακή αναβάθμιση και τον εξοπλισμό 157 κέντρων υγείας, αναβαθμίζοντας πλήρως την ΠΦΥ. Για τον προσωπικό γιατρό είπε ότι μπήκε στη ζωή μας με 4.700.000 εγγεγραμμένους πολίτες 3.400 γιατρούς και 1.000.000 ραντεβού τους δύο πρώτους μήνες.

«Άρα θωρακίζουμε με πόρους και ανθρώπους την πρόληψη και την ΠΦΥ. Παράλληλα ανασυγκροτούμε τον ΕΟΠΥΥ με την ένταξη ποιοτικών κριτηρίων», πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι «λόγω του αυξημένου claw back στους κλινικοεργαστηριακούς θα υπάρξει νέα αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού κατά 15 εκ. ευρώ. Συνολικά για το 2022 ο προϋπολογισμός θα έχει ενισχυθεί με πάνω από 75 εκ. ευρώ».