Το νέο ΕΣΥ με αριθμούς

Από το βήμα της βουλής, ο Θάνος Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι στο νέο ΕΣΥ δεν προβλέπεται κλείσιμο κάποιας δημόσιας δομής υγείας. Ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε στις επικείμενες προσλήψεις 6.000 ατόμων και στις ανανεώσεις συμβάσεων σε 12.000 εργαζομένους ως επικουρικό προσωπικό. Επίσης τόνισε ότι 380 εκ διατίθενται για την κτηριακή και υλικοτεχνική αναβάθμιση 80 νοσοκομείων με αλλαγή όλων των ΤΕΠ και άλλα 55 εκ. για τις δομές ψυχικής υγείας

«Διαμορφώνεται νέος χάρτης υγείας με βάση τις ανάγκες των πολιτών. Καμία δομή δεν κλείνει, όλες αναβαθμίζονται, αλλά αποκτούν τον χαρακτήρα που εξυπηρετεί καλύτερα τις υγειονομικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας», είπε και συμπλήρωσε ότι «αυξάνουμε τα εισοδήματα των γιατρών κατά 10% με επιπλέον επίδομα σε αναισθησιολόγους, ΤΕΠ κατά 400 ευρώ, ΜΕΘ έως 690 ευρώ και 250 ευρώ για το ΕΚΑΒ».

Όσοι γίνονται προσωπικοί γιατροί στο δημόσιο θα έχουν επιπλέον εισόδημα 10.000 το χρόνο και οι ιδιώτες που εντάσσονται στο ΕΣΥ, θα φθάνουν άνω των 60.000 ετησίως.

«Προβαίνουμε σε προσλήψεις 6.000 ατόμων. Ανανεώνουμε τις συμβάσεις 12.000 επικουρικού προσωπικού και όσων αντικατέστησαν τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Διενεργούμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και τη μείωση του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ», συνέχισε ο Θάνος Πλεύρης την ομιλία του στη βουλή και υποστήριξε ότι 278 εκ διατίθενται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας.

«Παράλληλα στηρίζουμε την εξωνοσοκομειακή φροντίδα με έμφαση στην ανακουφιστική και στην κατ’ οίκον περίθαλψη. Εν τέλει αυξάνουμε τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, τις προσλήψεις και τους πόρους. Η διάθεση όμως γίνεται με αξιολόγηση», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.