Γκίκας Μαγιορκίνης: «Τα στοιχεία δεν δείχνουν σημάδια αποσυμπίεσης του ΕΣΥ για τουλάχιστον δυο εβδομάδες»

Κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε πως σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις στην χώρα μας δεν υπάρχει σημάδι αποσυμπίεσης του συστήματος Υγείας για τις επόμενες δυο εβδομάδες. Σημειώνεται ότι κατά την ομιλία του αναφέρθηκε και στα παγκόσμια επιδημιολογικά στοιχεία και άλλων χωρών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γκίκα Μαγιορκίνη

«Καλησπέρα σας και από εμένα. Να δούμε λιγάκι τα παγκόσμια στοιχεία της επιδημίας. Μέχρι σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 122 εκατομμύρια μολύνσεις και 2,7 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο COVID-19. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων έδειξε μικρή άνοδο, σε περισσότερες από 400.000 ανά ημέρα, ενώ ο αριθμός των θανάτων υποχώρησε σε λιγότερους από 10.000 ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει πάλι σημεία ελαφράς επιβάρυνσης, με τον ρυθμό των διαγνώσεων να ξεπερνάει και τις 200.000 ανά ημέρα, έχοντας μέχρι στιγμής καταγράψει 37 εκατομμύρια διαγνώσεις και περίπου 900.000 θανάτους. Ειδικά θα ήθελα να αναφερθώ στην ελαφρά επιδείνωση που βλέπουμε στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Στην Γαλλία η επιδημία συνέχισε να ενισχύεται, με αποτέλεσμα να καταγράφονται περισσότερες από 25.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν παραμένει χαμηλότερος από τους 300 θανάτους ανά ημέρα.

Στη Γερμανία η επιδημία συνέχισε να δείχνει σημεία ελαφράς επιβάρυνσης, ξεπερνώντας και τις 10.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, ενώ ο αριθμός των θανάτων παραμένει σε χαμηλότερο από τους 300 θανάτους ανά ημέρα.

Στην Ιταλία η επιδημία ενισχύθηκε μέχρι και τις 25.000 διαγνώσεις ανά ημέρα, με τάσεις σταθεροποίησης, ενώ ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από τον ιό έδειξε μικρή αύξηση μέχρι και τους 400 θανάτους ανά ημέρα.

Αντιθέτως, στο Ηνωμένο Βασίλειο που υπάρχει και υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων, η επιδημία συνέχισε να υποχωρεί σε λιγότερες 6.000 νέες διαγνώσεις ανά ημέρα και ο αριθμός των θανάτων συρρικνώνεται σε επίπεδο χαμηλότερο από τους 200 θανάτους ανά ημέρα.

Στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια φαίνεται να είναι σχετικά σταθερός, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι το τριήμερο υπήρχε μικρότερος αριθμός τεστ.

Συγχρόνως, η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αυξάνεται χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός επιβάρυνσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας επιταχύνθηκε σε ποσοστό 20%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με COVID-19 αυξήθηκε δραματικά σε περισσότερες από 500 ανά ημέρα, επίπεδα που δεν έχουμε παρατηρήσει ποτέ από την αρχή της πανδημίας.

Στην Αττική η επιδημία συνέχισε να αυξάνεται, αν και με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι νέες διαγνώσεις έδειξαν σταθεροποίηση, ωστόσο πάλι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την επίδραση της αργίας της Καθαράς Δευτέρας. Οι διορθωμένες εκτιμήσεις δείχνουν μία επιβάρυνση της τάξης του 15% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μία ελαφριά υποχώρηση του Rt, το οποίο δυστυχώς ακόμα παραμένει λίγο πάνω από το 1.

Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων δείχνει σημεία σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα, οι νέες διαγνώσεις έδειξαν μείωση, ωστόσο πάλι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την επίδραση του τριημέρου. Η πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε σημαντικά και αναμένεται ότι θα αυξηθεί περισσότερο την επόμενη εβδομάδα.

Προς το παρόν, οι εκτιμήσεις που έχουμε για το Rt πανελλαδικά παραμένουν ελαφρώς πάνω από το 1, με τη στατιστική διακύμανση ωστόσο να συμπεριλαμβάνει και πολύ ευνοϊκότερα σενάρια. Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις δεν δείχνουν σενάρια αποσυμπίεσης του συστήματος Υγείας, τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Το ηλικιακό προφίλ της επιδημίας παραμένει σταθερό τους τελευταίους δύο μήνες με την ομάδα των 40-65 να οδηγεί την επιδημία και μετά να ακολουθεί η ομάδα των 18-39.

Συνολικά η επιδημία στην Ελλάδα, λοιπόν, καταγράφει μία μικρή επιδείνωση στον εκτιμώμενο αριθμό κρουσμάτων, ενώ η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να έχει ανοδική τάση, με τον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής να έχει επίσης ανοδικές τάσεις.

Σε αυτή τη φάση, το επίκεντρο της μετάδοσης βρίσκεται στις άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις, στις οποίες δεν χρησιμοποιείται μάσκα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτή τη στιγμή η πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με φορέα του κορονοϊού σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε λοιπόν αυτήν την έκθεση; Η πιο ασφαλής επιλογή αυτή τη στιγμή είναι να περιορίσομε τις επαφές με άτομα που δεν μένουμε στην ίδια στέγη. Η επιλογή αυτή έχει και πολύ μεγάλη σημασία αν έχουμε άτομο από ευπαθή ομάδα στην ίδια στέγη.

Η επόμενη επιλογή είναι οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς, καλά αεριζόμενους χώρους, όπου γνωρίζουμε ότι η μετάδοση αναμένουμε να είναι έως και 10 φορές χαμηλότερη. Σημείο κλειδί σε αυτές τις συναντήσεις είναι να κρατάμε τις αποστάσεις, να φοράμε τη μάσκα όταν δεν καταναλώνουμε τρόφιμα ή ποτά. Επίσης, εξαιρετικά σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τη σωματική επαφή και να προσέχουμε την ατομική μας υγιεινή.

Σας ευχαριστώ πολύ και θα είμαι διαθέσιμος στο τέλος για ερωτήσεις».