Βασιλακόπουλος: «Στη Μύκονο δεν τηρούνται τα μέτρα – Μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων ανάμεσα σε εργαζομένους»

Επιδημιολογικά επικίνδυνη είναι η κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένα μεγάλα τουριστικά νησιά. Από το Σάββατο (17/7) το κοσμικό νησί της Μυκόνου αντιμετωπίζει την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, εξαιτίας της μεγάλης επιβάρυνσης από την πανδημία και της έξαρσης των κρουσμάτων.

Στη Μύκονο, με ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους που φτάνουν το 97%, αλλά ταυτόχρονα και υψηλό δείκτη θετικότητας στο 3,31% η περιοχή οδηγήθηκε σε νέο lockdown.

Με τουρισμό και μόνιμους κατοίκους που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 30 χιλιάδες, το νησί αποτελεί «υγειονομική βόμβα».

Η γγ Πολιτικής Προστασίας έλαβε νέα μέτρα για να περιορίσει το πρόβλημα, και συγκεκριμένα επέβαλλε απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, αλλά και απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση και όλα τα κέντρα διασκέδασης μετά τις 6 το απόγευμα.

Πώς όμως, γίνεται ένα νησί «Covid free» στην αρχή του καλοκαιριού μέσα σε ένα μήνα να μπαίνει στην “κόκκινη ζώνη”;

Το πρόβλημα ξεκίνησε από τους επισκέπτες και τους τουρίστες που δεν τηρούν τα μέτρα υγιεινής και απόστασης, αλλά και στους καταστηματάρχες της εστίασης και του τουρισμού, οι οποίοι έχουν “χαλαρώσει” τους ελέγχους.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφέρει χαρακτηριστικά πως αυτή τη στιγμή στα νησιά, γίνεται “της τρελής”:

“Όταν λειτουργεί ο τουρισμός όπως λειτουργούσε παλιά και πριν την πανδημία, τότε φτάνουμε σ’ αυτά τα σημεία. Είναι αδύνατον να λειτουργεί ο τουρισμός, όπως λειτουργούσε. Εγώ έχω πάει σε δύο νησιά σας και μπορώ να σας πληροφορήσω ότι γίνεται πραγματικά “της τρελής”. Στο δρόμο και στα στενά της Μυκόνου αυτό που συμβαίνει είναι υγειονομικά επικίνδυνο, σε απλά ελληνικά”.

Τα μέτρα δεν τηρούνται, από τα σούπερ μάρκετ μέχρι τα καταστήματα της εστίασης. Κι αυτό καθώς, ορισμένοι καταστηματάρχες κάνουν “τα στραβά μάτια”, όπως λέει ο ίδιος: “Κανείς δεν φοράει μάσκα, ούτε ένας και στα σούπερ μάρκετ. Τα μπαρ λειτουργούν κανονικά λες και δεν υπάρχει αύριο. Ξέρετε πόσοι νεαροί γυρνούν τα ξημερώματα μετά από διασκέδαση αγκαλιά ο ένας με τον άλλον και όλοι μαζί χωρίς να φορούν μάσκα, μεθυσμένοι; Παρά τα μέτρα που ξεκίνησαν από την Παρασκευή. Καταστηματάρχες με τους οποίους συζήτησα μου είπαν το περίφημο “Και να γίνει, εγώ θα κάνω τον τροχονόμο; Αυτή είναι δουλειά της Πολιτείας!”, λέει ο γιατρός καταθέτοντας τη μαρτυρία του.

Στη Μύκονο τα κρούσματα έχουν 5πλασιαστεί μέσα στις τελευταίες 7 ημέρες. Ένα βήμα πριν από το lockdown βρίσκονται επίσης, κι άλλοι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί, όπως το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο της Κρήτης, η Σαντορίνη και η Ίος.

“Πολύ καλά έκανε η Πολιτεία και πήρε επιπλέον μέτρα, γιατί αυτό που οφείλει πάνω απ’ όλα, είναι να διαφυλάσσει την υγεία των ανθρώπων και δευτερευόντως την ανάγκη τους για διασκέδαση. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε καλοκαίρι με πάρτι, όπως κάναμε πριν από τον κορονοϊό, μέχρι να εμβολιαστούμε όλοι”, σημειώνει ο Καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μύκονος: Κοντά στο 100% ο εμβολιασμός των κατοίκων – ανεμβολίαστοι οι εποχικοί υπάλληλοι

Τα εμβολιαστικά ποσοστά στη Μύκονο έπιασαν «οροφή» από την αρχή του καλοκαιριού. Ο τοπικός πληθυσμός εμβολιάστηκε σε ποσοστά άνω του 97% κι ο,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, έγινε.

Δεν συνέβη το ίδιο, ωστόσο, και με τους εποχικούς εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό, που βρέθηκαν στο νησί οι περισσότεροι προερχόμενοι από άλλες περιοχές της χώρας. Σ’ αυτό το “εκρηκτικό μείγμα” με τους ανεμβολίαστους προστέθηκαν και οι ανεμβολίαστοι τουρίστες.

Ο Καθηγητής κ. Βασιλακόπουλος περιγράφει την όλη κατάσταση: “Όλος ο νεαρόκοσμος που πάει στα νησιά και διασκεδάζει, είναι εμβολιασμένος; Προφανώς και όχι. Δεν είδαμε δυστυχώς μέτρα για τους πελάτες, ότι πρέπει π.χ. να είναι εμβολιασμένοι για να πάνε στο beach bar. Μόνο για κλειστούς χώρους το είδαμε και στα μεγάλα κέντρα διασκέδασης. Και πολλοί καταστηματάρχες δεν τους ελέγχουν σωστά, γιατί τους ενδιαφέρουν να έχουν πελάτες. Είναι πολύ φανερό τι έχει  συμβεί”, τονίζει ο ίδιος.

Βασιλακόπουλος: “Το κράτος να αυστηροποιήσει τους ελέγχους”

Ο επιστήμονας δε μασάει τα λόγια του. Καταθέτοντας την προσωπική του άποψη, επισημαίνει  πως θα έπρεπε υπήρχαν ακόμη αυστηρότεροι κανόνες για τον εμβολιασμό, και μάλιστα όχι μόνο για τους εργαζόμενους στην τουριστική βιομηχανία, αλλά ακόμη και για τους ίδιους τους παραθεριστές, όπως λέει:

“Στο παλιό λιμάνι στη Μύκονο σε συγκεκριμένη ταβέρνα, από όλους εκείνους που εργάζονται κανένας δεν είναι εμβολιασμένος. Υδραυλικός με υποκείμενο νόσημα που ήρθε στο νησί που ήμουν πριν για να επισκευάσει κάτι, δεν είχε εμβολιαστεί. Είχε ακούσει λέει κάπου -που δεν θυμάται που- ότι κάποιος σε μια πολυκατοικία στην Αθήνα -που δεν θυμάται σε ποια- είχε πεθάνει από το εμβόλιο. Ζούμε σε μια παράλογη κατάσταση, που ο κόσμος νομίζει ότι μπορούμε να λειτουργούμε όπως λειτουργούσαμε παλιά, χωρίς να έχουμε κάνει το εμβόλιο. Ε, δεν μπορούμε. Αν δεν εμβολιστούν οι πάντες, δεν μπορούμε», τονίζει με έμφαση.

Επίσης, προσθέτει πως κατά την άποψή του, θα έπρεπε να ληφθούν επιπλέον μέτρα για τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση:

«Και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες έχουν ευθύνη να πείσουν τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν. Αλλά όταν και μερικοί εξ αυτών πολύ συχνά θεωρούν ότι είναι δικαίωμά τους να μην είναι εμβολιασμένοι, πως θα γίνει; Δεν ξέρω αν μπορούν να πείσουν τους εργαζομένους τους. Θα έπρεπε να γίνει αυτό, δεν το συζητώ. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος, όμως, ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό”, λέει ο Καθηγητής και συμπληρώνει:

“Θα πρέπει να φροντίσει και ο καταστηματάρχης που είναι στα νησιά να λειτουργεί με τρόπο που να μην αυξάνει τόσο πολύ τον κίνδυνο. Δεν μπορεί να αφήνει τον νέο να κάνει το πάρτι που θέλει, παρ’ ότι ο νέος αυτό θα ήθελε να το κάνει κι είναι λογικό. Δυστυχώς!”, καταλήγει.

Ο επιστήμονας ζητά να υπάρξει και αυστηροποίηση των ελέγχων από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε, από αυτό το -για δεύτερη χρονιά- δύσκολο καλοκαίρι της πανδημίας.

Πηγή: Iatropedia.gr