Βεβαιώσεις μετακίνησης: Τι αλλάζει από την ερχόμενη Δευτέρα

Τι δήλωσε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης για τις αλλαγές και τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, τα οποία τίθεται σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα.

Πλέον οι εργαζόμενοι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν βεβαίωση από την ΕΡΓΑΝΗ για να κυκλοφορήσουν και όχι βεβαίωση εργοδότη.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα είναι απαραίτητη η βεβαίωση από την ΕΡΓΑΝΗ, καθώς και μία δεύτερη βεβαίωση από το Taxisnet, στην οποία αναφέρεται η επαγγελματική ιδιότητα του κατόχου.

Στόχος είναι η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων όσων εργάζονται με τηλεργασία, βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή σε άδεια ειδικού σκοπού, αφού και στις τρεις αυτές κατηγορίες, είναι δηλωμένοι στην ΕΡΓΑΝΗ. Όλοι αυτοί δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν με βεβαίωση εργοδότη. Οι τρεις αυτές κατηγορίες εργαζομένων θα μπορούν βέβαια να κυκλοφορήσουν με τους έξι κωδικούς μετακίνησης, που προβλέπονται.

Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο όπου οι εργαζόμενοι χρειάζονται την στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπως τις αγροτικές εργασίες, ισχύουν τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι τώρα.

«Σκοπός των μέτρων είναι λιγότερα αυτοκίνητα και λιγότερος κόσμος στο δρόμο», είπε ο Διοικητής της Αρχής Διαφάνειας, αναγνωρίζοντας πως «διορθώθηκαν οι αποτυχίες του μέτρου».