Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφορικά με την τιμή που ορίστηκε στα μοριακά τεστ (PCR) για τον κορονοϊό, ενώ αναφέρθηκε και στην πιθανότητα συνταγογράφησής τους.
Ξεκαθάρισε πως η τιμή ορίστηκε στα 47 ευρώ, για να «εξασφαλίσουμε την καλύτερη τιμή χωρίς αυτό να θέσει σε κίνδυνο την επάρκεια και λειτουργία εργαστηρίων».
«Η μετάλλαξη Όμικρον έχει αυξήσει τη ζήτηση για τεστ και τα εργαστήρια μπορούν να έχουν κέρδος αφού κάνουν περισσότερα τεστ» επεσήμανε, ειδικότερα.
Η νέα τιμή όπως είπε, είναι «πολύ λογική και δίκαιη» και επανάλαβε πως «τα μικρά εργαστήρια δεν μπορούν χαμηλότερα».
Συνταγογράφηση των μοριακών τεστ
Ερωτώμενος για την πιθανότητα συνταγογράφησης των τεστ, το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο.
«Θα μπορούσαν να συνταγογραφούνται, αν το αποφάσιζε το υπουργείο, μέσω ΕΟΠΥΥ» είπε, αλλά εξήγησε πως δεν ξέρει ποιες είναι οι οικονομικές δυνατότητες του Οργανισμού για τη στήριξη κάτι τέτοιου.
«Αν μπαίναμε σε συνταγογράφηση, σημαίνει ότι πάμε σε έναν γιατρό και μας το γράφει για ιατρικούς λόγους» συμπλήρωσε και – σε δεικτικό τόνο – διερωτήθηκε: «Το ότι το κράτος θα πληρώσει το τεστ, ας υποτεθεί ότι τα πληρώνει όλα το κράτος, σημαίνει ότι είναι δωρεάν ή το κράτος θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους; Έχετε την εντύπωση πως το κράτος γεννάει λεφτά;»
Επεσήμανε πως κάθε μέρα παρέχονται δωρεάν τεστ στους πολίτες, με τη χώρα – όπως είπε – να είναι η τρίτη στην Ευρώπη όσον αφορά στο testing, αλλά υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατό να συνταγογραφούνται κάθε μέρα 11 εκατομμύρια τεστ.
«Αυτό δεν έχει λογική, δεν σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή, όποτε θέλουμε, κάνουμε τεστ» συνέχισε και διερωτήθηκε, εκ νέου: «Τα εκατομμύρια αυτά δεν θα τα δώσει το κράτος σε φόρους μετά; Θα τα βρει μαγικά;»
Σχολεία
«Τα παιδιά δεν έχουν κίνδυνο από τον ιό. Δεν ασθενούν σοβαρά. Μας ενδιαφέρει γιατί μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι και στους μεγαλύτερους» είπε, αρχικά, και τόνισε πως είναι «σπάνιες» οι περιπτώσεις παιδιών που νόσησαν σοβαρά.
«Πέρσι δεν είχαμε εμβολιασμένους, φέτος οι μεγαλύτεροι είναι εμβολιασμένοι. Πέρσι δεν είχαμε την Όμικρον, που είναι πιο ήπια. Οι συνθήκες πέρσι με φέτος, είναι εντελώς διαφορετικές» συμπέρανε.
Ξεκαθάρισε πως σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχουν κλείσει τα σχολεία, παρά τα ρεκόρ κρουσμάτων και ζήτησε από τους γονείς να μην ανησυχούν. «Τα έχουμε φροντίσει όλα» διαβεβαίωσε.
Ερωτώμενος για το εάν μπορεί να πάμε σε κλείσιμο τους, σε επόμενο χρόνο, τόνισε πως «όλα μπορούν να συμβούν στην πανδημία. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. (…) Θα κρίνουμε βάσει της επιδημιολογικής κατάστασης εκείνης της στιγμής».