Γιατί διαφωνούν οι ιδιώτες Παιδίατροι με την άσκηση ιδιωτικού έργου γιατρών του ΕΣΥ

Τις κύριες ανησυχίες και αντιρρήσεις τους διατυπώνουν για άλλη μια φορά οι ιδιώτες Παιδίατροι σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία για την ιδιωτική πρακτική των ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και τη διενέργεια εμβολιασμών από φαρμακοποιούς.

Ειδικότερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων εκφράζει τον προβληματισμό της σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης του ιδιωτικού επαγγέλματος των ιατρών στο ΕΣΥ.

Σε πρόσφατη προφορική τοποθέτηση και υπόμνημα που κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σε σχέση με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», αμφισβητεί την αναγκαιότητα να επιτραπεί στους γιατρούς του ΕΣΥ να ανοίξουν ιδιωτικά ιατρεία σε μια ήδη, όπως αναφέρει «υπερφορτωμένη από ιδιωτικά ιατρεία κοινότητα».

«Ο δυνητικός αντίκτυπος στις δημόσιες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού και οι συνέπειες για την ισότητα και τη δικαιοσύνη αποτέλεσαν βασικά σημεία της διαφωνίας μας».

Υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΣΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων στην επιστολή της τονίζει ότι η χορήγηση στους γιατρούς του ΕΣΥ της δυνατότητας να ιδρύουν ιδιωτικά ιατρεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετασχηματισμό του ΕΣΥ σε ένα σύστημα που μοιάζει με το πρώην Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ).

«Αυτή η μετατόπιση εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης εντός και εκτός νοσοκομείων. Εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την πιθανή υποβάθμιση των υπηρεσιών που θα παρέχονται από το ΕΣΥ και τις δυσμενείς επιπτώσεις στη συνολική κοινωνική ευημερία».

Διαφωνία και για τον εμβολιασμό από τα φαρμακεία

Σχετικά με το ζήτημα της χορήγησης εμβολιασμών από φαρμακοποιούς στο πλαίσιο των Εθνικών Προγραμμάτων Εμβολιασμών Ενηλίκων, οι Ελευθεροεπαγγελματίες Παιδίατροι, αμφισβητούν «την καταλληλότητα των φαρμακοποιών», οι οποίοι, όπως αναφέρουν «δεν διαθέτουν ειδική εκπαίδευση ώστε να διεξάγουν εμβολιασμούς».

Προσθέτουν ότι «η εξελισσόμενη φύση των εμβολίων και των πρωτοκόλλων εμβολιασμού απαιτεί βαθιά κατανόηση των χαρακτηριστικών κάθε εμβολίου και του προφίλ υγείας του ατόμου, ένα επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης, που συνήθως βρίσκεται στους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα».

Οι ιδιώτες Παιδίατροι υπογραμμίζουν τη σημασία της τήρησης των αρχών της ισότητας και του κράτους δικαίου στις αποφάσεις για την υγειονομική περίθαλψη και την κρίσιμη ανάγκη για ενημερωμένα και ειδικευμένα άτομα να επιβλέπουν τις διαδικασίες εμβολιασμού για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Πηγή: oloygeia.gr