Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο από τους άντρες

Οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερους από τους άντρες και η εξήγηση βρίσκεται στις βιολογικές και ορμονικές διαφορές. 

O καθένας μας έχει διαφορετική αντίληψη της ζέστης και του κρύου. Κάποιος ανάβει το κλιματιστικό στις αρχές του καλοκαιριού ενώ κάποιος άλλος θεωρεί ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς γι αυτό. Ανάμεσα στα φύλα, υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές σχετικά με την αντίληψη της θερμοκρασίας. Η έρευνα, ομως, σταθερά δείχνει ότι οι γυναίκες προτιμούν περισσότερο μία υψηλότερη θερμοκρασία σε εσωτερικούς χώρους σε σχέση με τους άντρες.

Υπάρχει κάποια επιστήμη πίσω από την διάχυτη πεποίθηση ότι οι «γυναίκες αισθάνονται το κρύο» περισσότερο από τους άντρες;

Βιολογικές διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών

Στο ίδιο περίπου βάρος, οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερους μυς για να παράγουν θερμότητα. Οι γυναίκες έχουν επίσης περισσότερο λίπος ανάμεσα στο δέρμα και τους μυς. Επομένως, το δέρμα νιώθει περισσότερο κρύο, καθώς βρίσκεται ελαφρώς πιο μακριά από τα αιμοφόρα αγγεία.

Οι γυναίκες επίσης τείνουν να έχουν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό σε σχέση με τους άντρες, κάτι που μειώνει την παραγωγή θερμότητας κατά τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο, κάνοντας τις γυναίκες πιο επιρρεπείς στο να αισθάνονται το κρύο, καθώς πέφτει η θερμοκρασία.

Ορμονικές διαφορές

Οι ορμόνες οιστρογόνο και προγεστερόνη, που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στις γυναίκες, συμβάλλουν στη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος και του δέρματος.

Τα οιστρογόνα διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χαθεί περισσότερη θερμότητα στον περιβάλλοντα αέρα. Και η προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει συστολή των αγγείων στο δέρμα, που σημαίνει ότι θα ρέει λιγότερο αίμα σε ορισμένες περιοχές για να κρατήσει τα εσωτερικά όργανα πιο ζεστά, αφήνοντας τις γυναίκες να αισθάνονται πιο δροσερές. Αυτή η ισορροπία ορμονών αλλάζει κατά τη διάρκεια του μήνα παράλληλα με τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Οι ορμόνες κάνουν επίσης τα χέρια, τα πόδια και τα αυτιά των γυναικών να παραμένουν περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου πιο δροσερά από τα αντρικά. Η κεντρική θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη την εβδομάδα μετά την ωορρηξία , καθώς τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι περίπου αυτή την περίοδο, οι γυναίκες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες.

Αν και τα χέρια και τα πόδια είναι πιο δροσερά, οι γυναίκες έχουν θερμότερες μέσες θερμοκρασίες του πυρήνα από τους άνδρες. Αυτή είναι πιθανώς η πηγή του ρητού «κρύα χέρια, ζεστή καρδιά».