Γονιμότητα ανδρών: Όσο μεγαλώνουν μειώνεται – Σε ποια ηλικία συμβαίνει αυτό

Παρόλο που ο κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλος όσο στις γυναίκες, και στους άνδρες μειώνεται η γονιμότητα όσο μεγαλώνουν. 

Αν και στις γυναίκες συχνά υπενθυμίζεται το βιολογικό τους ρολόι, πολλοί άντρες δε νιώθουν την ίδια πίεση όταν πρόκειται για το να κάνουν τη δική τους οικογένεια.

Στην πραγματικότητα, πολλοί άντρες στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους, ειδικά οι ετεροφυλόφιλοι άντρες, δεν δίνουν μεγάλη σημασία για το αν θα αποκτήσουν παιδιά και πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν όλο το χρόνο του κόσμου όταν πρόκειται για το να κάνουν τα δικά τους παιδιά. Απίθανα παραδείγματα, όπως του Μικ Τζάγκερ, που έκανε παιδί σε ηλικία 73 ετών, συχνά αναφέρονται για την ενίσχυση αυτού του επιχειρήματος. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Οι άντρες πρέπει να λάβουν πολλά πράγματα υπόψιν τους αναφορικά με τη γονιμότητά τους και το να ξεκινήσουν μία οικογένεια.

Στις πρόσφατες δεκαετίες, έχουμε δει μία σταδιακή αλλαγή με ανθρώπους να γίνονται γονείς αργότερα στη ζωή τους. Στην Αγγλία και στην Ουαλία, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες κάνουν παιδιά πιο αργά ποτέ στην καταγεγραμμένη ιστορία. Οι άντρες κάνουν παιδιά κατά μέσο όρο στην ηλικία των 34 ετών ενώ στη δεκαετία των 70 αποκτούσαν παιδιά στα 29 τους.

Υπάρχουν πολλοί περίπλοκοι λόγοι γι αυτό – συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νέοι, καθώς και τις αλλαγές στις σχέσεις. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες παραμένουν στον τομέα της εκπαίδευσης παραπάνω και χρειάζονται περισσότερα χρόνια για να χτίσουν τις καριέρες τους. Τέλος, οι άνθρωποι νιώθουν περισσότερη πίεση να κάνουν παιδιά σε μία εποχή κατά την οποία μπορούν να τους χαρίσουν το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή τους.

Όσο μεγαλώνεις η γονιμότητα σου δεν είναι η ίδια

Ενώ κάποιοι άντρες μπορούν να κάνουν παιδιά στην 3η ή και 4η δεκαετία της ζωής τους, κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται. Ορισμένοι λανθασμένα πιστεύουν ότι μόνο οι γυναίκες μπορούν να έχουν δυσκολίες γονιμότητας όσο μεγαλώνουν. Ωστόσο, τα αναδυόμενα δεδομένα δείχνουν ότι η ηλικία επηρεάζει επίσης τη γονιμότητα των αντρών από περίπου τα 40 έτη τους και ύστερα.

Στην πραγματικότητα, η ηλικία έχει δείξει ότι επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματοςμειώνει τη γονιμότητα και συνδέεται μεγαλύtερη πιθανότητα αποβολής και παθήσεων υγείας σε παιδιά ιδιαίτερα αυτισμό, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και παιδική λευχαιμία.

Αυτά τα δεδομένα, όμως, σπάνια συζητούνται και οι άντρες συχνά δεν γνωρίζουν ότι η γονιμότητα τους μπορεί να δεχθεί πλήγμα όσο μεγαλώνουν. Αν και δεν είναι λόγος πανικού διότι ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός, είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζεις αν σχεδιάζεις να κάνεις παιδιά.

Βελτιώνοντας τις πιθανότητές σου

Επομένως, τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τις πιθανότητές σου να κάνεις παιδιά όταν το θες; Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου. Πρώτον, ο τρόπος ζωής σου. Η έρευνα δείχνει ότι πολλοί διαφορετικοί τρόποι ζωής μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα ενός άντρα. Ειδικότερα, η έρευνα υποστηρίζει την αποφυγή καπνίσματος και χρήσης ναρκωτικών και μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ. Επίσης, το να ακολουθείς μία υγιεινή δίαιτα και το να έχεις υγιές δείκτη μάζας σώματος είναι σημαντικά για την ποιότητα του σπέρματος και τη γονιμότητα.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής, όμως, είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Το άλλο είναι η ηλικία. Ιδανικά, θες να προσπαθήσεις να αποκτήσεις παιδιά πριν η «γήρανση γονιμότητας» γίνει πρόβλημα – δηλαδή, πριν η ηλικία μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα σύλληψης ή την ευημερία των παιδιών σου. Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι άνδρες μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν παιδιά μέχρι τα γηρατειά, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητα αλήθεια – και μπορεί επίσης να ενέχει κινδύνους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι σημαντικό για περισσότερους νέους άνδρες να αρχίσουν να σκέφτονται εάν, πότε και υπό ποιες συνθήκες μπορεί να θέλουν παιδιά και να ενσωματώσουν αυτές τις ιδέες στο πώς σχεδιάζουν και ζουν τη ζωή τους.

Το να είσαι ανύπαντρος είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν παιδιά την ιδανική στιγμή τους – και γιατί μερικοί παραμένουν άτεκνοι ακόμα κι αν ήθελαν παιδιά. Επομένως, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου την πατρότητα καθώς κάνετε γνωριμίες και σχέσεις. Η παραμονή με το λάθος άτομο για πολύ καιρό μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές σας (και του συντρόφου σας) να βρείτε το σωστό άτομο για να αποκτήσετε παιδιά στο μέλλον.

Η γονιμότητα δεν εξαρτάται μόνο από ένα άτομο. Εάν έχετε σύντροφο, μπορεί να είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τόσο τις ηλικίες όσο και τη γονιμότητά σας όταν σκέφτεστε να αποκτήσετε παιδιά. Η γονιμότητα μιας γυναίκας μειώνεται ταχύτερα από ό, τι ένός άνδρα.

Νέες τεχνολογίες συνεχίζουν να αναπτύσσονται, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να γίνουν γονείς στη μέση και μεγαλύτερη ηλικία. Συγκεκριμένα, η κατάψυξη ωαρίων είναι όλο και πιο συχνή και ορισμένοι προτείνουν ότι η κατάψυξη σπέρματος στη νεότερη ενήλικη ζωή μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να αποκτήσουν παιδιά αργότερα στη ζωή τους, αλλά χρησιμοποιώντας την καλύτερη ποιότητα σπέρματος. Ακριβώς, όμως, επειδή αυτές οι τεχνολογίες μπορεί να το καταστήσουν δυνατό, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ακόμα να σκεφτείτε αν και πότε θέλετε να αποκτήσετε παιδιά καθώς αρχίζετε να σχεδιάζετε την ενήλικη ζωή σας.