Μελέτη ανέδειξε τον μεγαλύτερο κίνδυνο υγείας για τις χορτοφάγες γυναίκες

Μία μελέτη σε πάνω από 26.000 μεσήλικες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε ότι όσες ακολουθούν δίαιτα για χορτοφάγους είχαν 33% υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου σε σχέση με όσους τρώνε τακτικά γεύματα με κρέας.

Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine, και εξέτασε το ρίσκο κατάγματος στο ισχίο σε περιστασιακούς καταναλωτές κρέατος, σε ιχθυοχορτοφάγους (ανθρώπους τρώνε ψάρι αλλά όχι κρέας και σε vegetarians – σε σύγκριση με όσους τρώνε τακτικά κρέας.

Ανάμεσα σε 26.318 γυναίκες, παρατηρήθηκαν 822 κατάγματα ισχίου σε περίπου 20 έτη. Αυτό συνιστούσε το 3% του πληθυσμού του δείγματος. Μετά την προσαρμογή με βάση παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η ηλικία, οι χορτοφάγες γυναίκες ήταν το μοναδικό γκρουπ με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος στο ισχίο.

Αυτή νέα μελέτη είναι μία από τις λίγες που συγκρίνουν το ρίσκο κατάγματος ισχίου σε χορτοφάγες και καταναλωτές κρέατος, όπου η εμφάνιση κατάγματος ισχίου επιβεβαιώθηκε από αρχεία νοσοκομείων.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σχετικά με τις αιτίες που κάνουν τις vegetarian γυναίκες πιο ευάλωτες στο κάταγμα ισχίου.

τθδυ

Η επίπτωση του χαμηλού ΔΜΣ

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο μέσος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ των χορτοφάγων ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από τον μέσο όρο μεταξύ των τακτικών κρεατοφάγων. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει μια σχέση μεταξύ χαμηλού ΔΜΣ και υψηλού κινδύνου κατάγματος ισχίου.

Ο χαμηλότερος ΔΜΣ μπορεί να υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι είναι λιποβαρείς, κάτι που μπορεί να υποδεικνύει φτωχότερη υγεία των οστών και των μυών και υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν ο χαμηλός ΔΜΣ είναι ο λόγος για τον παρατηρούμενο υψηλότερο κίνδυνο στους χορτοφάγους.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ Ντάρεν Γκρίνγουντ, βιοστατολόγος στη Σχολή Ιατρικής στο Λιντς, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη είναι μόνο μέρος της ευρύτερης εικόνας της διατροφής και των υγιών οστών και μυών σε μεγαλύτερη ηλικία. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν θα μπορούσαν να υπάρξουν παρόμοια αποτελέσματα στους άνδρες, να διερευνηθεί ο ρόλος του σωματικού βάρους και να εντοπιστούν οι λόγοι για διαφορετικά αποτελέσματα σε χορτοφάγους και κρεατοφάγους».

Οι επιστήμονες συστήνουν στις γυναίκες τους εξής τρόπους για να διασφαλίσουν την υγεία των οστών τους

  • Να μην είναι λιποβαρείς και να έχουν ΔΜΣ μεγαλύτερο 18,5kg/m2
  • Nα ενισχύουν τη δίαιτά τους με θρεπτικά συστατικά όπως Β12 και Ω-3 λιπαρά οξέα
  • Να είναι σωματικά ενεργές για να ενδυναμώσουν τα κόκκαλα και τους μυς

Οι vegetarian δίαιτες μπορεί να είναι «υγιεινές ή ανθυγιεινές»

Ο συγγραφέας της μελέτης, James Webster, διδακτορικός ερευνητής από τη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Λιντς, δήλωσε: «Η μελέτη μας υπογραμμίζει τις πιθανές ανησυχίες αναφορικά με τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου σε γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Ωστόσο, δεν προειδοποιεί τον κόσμο να εγκαταλείψει τις χορτοφαγικές δίαιτες. Όπως και με κάθε δίαιτα, είναι σημαντικό να γίνουν αντιληπτές οι προσωπικές συνθήκες και τι θρεπτικά συστατικά χρειάζονται για ένα ισορροπημένο υγιεινό τρόπο ζωής.

«Οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορούν να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και να είναι υγιεινές ή το αντίθετο, όπως ακριβώς με τις δίαιτες που περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα.

«Ωστόσο, είναι ανησυχητικό ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες συχνά έχουν χαμηλότερες προσλήψεις θρεπτικών συστατικών που συνδέονται με τα οστά και την υγεία των μυών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται γενικά σε μεγαλύτερη αφθονία σε κρεατικά και άλλα ζωικά προϊόντα από ότι σε φυτά, όπως στην πρωτεΐνη, στο ασβέστιο και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά.

«Η χαμηλή πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη οστική πυκνότητα και μυϊκή μάζα, γεγονός που μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς στον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό για περαιτέρω έρευνα την καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που οδηγούν στον αυξημένο κίνδυνο στους χορτοφάγους, είτε πρόκειται για ειδικές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά είτε για διαχείριση βάρους, ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν υγιεινές επιλογές».