Γ. Παυλάκης: Θα έχουμε 3.000 νεκρούς τον επόμενο μήνα – «Όχι» στο άνοιγμα της οικονομίας

  

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Γιώργος Παυλάκης, με την εκτίμησή του πως οι απώλειες από τον νέο κορωνοϊό τον επόμενο μήνα στην Ελλάδα θα φθάσουν τις 3.000.

Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ παράλληλα τάχθηκε κατά ενός νέου ανοίγματος, καθώς όπως τόνισε η χώρα μας βρίσκεται στο μέσο του τρίτου κύματος της πανδημίας. 

«Για τις επόμενες 2 εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων. Μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3000 νεκροί, λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες. Ελπίζω να μη φθάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως. Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο», προσέθεσε. 

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον γιατρό, θα δημιουργήσουν πίεση στα νοσοκομεία: «Χρειάζεται γρήγορα μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Μόνο με γενική επιστράτευση των ιδιωτικών νοσοκομείων μπορεί να αντιμετωπιστεί το κύμα, στην Αττική τουλάχιστον».

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, τόνισε πως δεν είναι «χαλάρωση και άνοιγμα» αλλά «μια μικρή ανάσα».

«Αν τα μέτρα ερμηνευθούν στο ότι ανοίγουμε, θα γίνει χειρότερη ζημιά και καταστροφή. Ο ιός είναι εδώ. Δεν είμαστε ακόμη στην κορύφωση του. Ήμουν αντίθετος στο οτιδήποτε μπορεί να ερμηνευτεί σαν άνοιγμα. Πρόκειται για συμβολική κίνηση, που είναι λάθος. Αλλά δεν είναι άνοιγμα», συμπλήρωσε. 

Εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο άνοιγμα της εστίασης και της οικονομίας υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες, χαρακτηρίζοντάς το ως «παράλογο».

«Αν υπάρξει συμμόρφωση με το lockdown, στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να βλέπουμε ελάττωση κρουσμάτων, που θα επιτρέψει ένα σταδιακό άνοιγμα με το σταγονόμετρο. Άλλαξαν τα δεδομένα από το πρώτο κύμα. Τα μεταλλαγμένα στελέχη μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα», προσέθεσε. 

Σχετικά με την διαδικασία self-testing, όπου οι πολίτες θα πραγματοποιούν μόνοι τους τεστ γρήγορης ανίχνευσης για τον κορωνοϊό, έκανε λόγο «πρωτοποριακό και κατ΄αρχήν πολύ καλό μέτρο».

Εντούτοις, συνέχισε, «είναι ασαφές, δεν είναι προετοιμασμένος ο κόσμος και οι υπηρεσίες που θα το εφαρμόσουν. Αλλά πώς εξασφαλίζεται ότι αυτοί που είναι θετικοί θα μείνουν καραντίνα; Θα πάρουν το μεροκάματο; Χρειάζεται ταυτόχρονα με αυτά τα τεστ να δώσει εγγυήσεις η κυβέρνηση ότι αυτοί οι άνθρωποι που ίσως βρεθούν θετικοί θα προστατευτούν και θα πάρουν το μεροκάματό τους».