Δερματικό επίθεμα προειδοποιεί για πιθανότητα απόρριψης μοσχεύματος

Ορισμένοι ασθενείς στη Βρετανία που πρόκειται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση πνεύμονα, θα λάβουν ένα πρωτοποριακό δερματικό επίθεμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει την πιθανότητα απόρριψης ενός μοσχεύματος. Τα δερματικά επιθέματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό της απόρριψης των πνευμονικών μοσχευμάτων. Έτσι, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα, μειώνοντας την πιθανότητα μακροχρόνιας βλάβης των οργάνων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το NHS Blood and Transplant, η ένδειξη απόρριψης μπορεί να εμφανιστεί ως εξάνθημα στο δερματικό επίθεμα. Σε αυτή την περίπτωση, οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν μια μικροσκοπική βιοψία προκειμένου να επιβεβαιώσουν εάν πρόκειται για πρώιμη απόρριψη. Εάν η κλινική δοκιμή είναι επιτυχής και η προσέγγιση μπορεί να επεκταθεί σε όλους τους λήπτες πνευμονικών μοσχευμάτων, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι θα μπορούσε να μειώσει την απόρριψη έως και κατά 50%.

Η κλινική δοκιμή

Η κλινική δοκιμή, στην οποία συμμετέχουν 152 ασθενείς, αποτελεί συνέχεια μιας προηγούμενης δοκιμής στην οποία συμμετείχαν ασθενείς όπως ο  44χρονος Άνταμ ‘Αλντερσον, ο οποίος έλαβε δερματικό μόσχευμα το 2015 μετά από θεραπεία για έναν σπάνιο καρκίνο. Ο Αλντερσον δήλωσε στο BBC ότι το μόσχευμα έχει ήδη βοηθήσει τους γιατρούς του να προσαρμόσουν τη θεραπεία του ώστε να αποτραπεί η απόρριψη των μοσχευμάτων του.

«Αισθάνομαι πιο ασφαλής γνωρίζοντας ότι έχω ένα εργαλείο που με βοηθά να καταλάβω αν κάτι πάει στραβά πριν η κατάσταση χειροτερέψει. Είναι σχεδόν σαν την προειδοποιητική λυχνία λαδιού στο αυτοκίνητό σας. Επιπλέον, το να έχω αυτή την ορατή υπενθύμιση του πόσο τυχερός είμαι είναι πραγματικά ξεχωριστό» δήλωσε.

Η πιθανότητα απόρριψης μετά από μεταμόσχευση πνεύμονα είναι αρκετά υψηλή. Οι εξετάσεις αίματος, τα δείγματα πνευμόνων και οι ακτινογραφίες μπορούν να προσφέρουν ενδείξεις, αλλά το πρόβλημα μπορεί να έχει προχωρήσει μέχρι τότε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές αναζητούν ένα απλό, έγκαιρα ορατό προειδοποιητικό σημάδι.

Ο Χενκ Γκίλε, αναπληρωτής καθηγητής πλαστικής, επανορθωτικής, μεταμοσχευτικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ήταν ο επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής.

«Οι πνεύμονες είναι επιρρεπείς στην απόρριψη λόγω της έκθεσής τους στον εξωτερικό αέρα και του μεγάλου κινδύνου μόλυνσης. Συχνά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν μια αντίδραση προκαλείται από μόλυνση ή απόρριψη, καθώς φαίνονται παρόμοια στα αρχικά στάδια, αλλά οι θεραπείες για το καθένα είναι εντελώς αντίθετες» κατέληξε ο ερευνητής.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr