Τριχόπτωση: 8 διατροφικά λάθη που προκαλούν απώλεια μαλλιών

Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένας αναλώσιμος ιστός με μεγάλες ανάγκες, που αποτελείται από τα δεύτερα σε ταχύτητα διαιρούμενα κύτταρα στο σώμα μας, επομένως οι ενεργειακές του απαιτήσεις είναι μεγάλες.

Δεδομένου ότι δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό -αν έπεφταν όλα τα μαλλιά σας, όλα τα άλλα σημεία στο σώμα θα λειτουργούσαν κανονικά- ο οργανισμός δεν δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες των μαλλιών, στέλνοντας θρεπτικά συστατικά για να διατηρήσει τη λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού μας συστήματος.

«Η πιο κοινή αιτία υπερβολικής καθημερινής τριχόπτωσης στους πελάτες μου είναι να μην ακολουθούν μια υγιεινή, ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή», λέει η σύμβουλος τριχολόγος Anabel Kingsley.

«Οι διατροφικές απαιτήσεις του καθενός είναι διαφορετικές. Αυτό που χρειαζόμαστε εξαρτάται από τα επίπεδα δραστηριότητας, το βάρος, το φύλο, τον εμμηνορροϊκό κύκλο, τον μεταβολισμό και την ικανότητά μας να απορροφούμε αποτελεσματικά ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Έτσι, υπάρχουν βασικά λάθη που βλέπω να κάνουν οι άνθρωποι», πρόσθεσε.

Τα 8 μεγαλύτερα διατροφικά λάθη που προκαλούν τριχόπτωση

  1. Παράλειψη πρωινού
  2. Ελλιπείς γνώσεις για τη vegan διατροφή
  3. Παράλειψη βιταμίνης D
  4. Έλλειψη σιδήρου
  5. Ακραίες δίαιτες
  6. Ελλιπής πρόσληψη πρωτεΐνης
  7. Περιορισμός υδατανθράκων και υγιεινών λιπαρών
  8. Υπερβολική κατανάλωση συμπληρωμάτων

1. Παράλειψη πρωινού

«Πάντα ζητάω από τους πελάτες να μου αναλύσουν μια τυπική μέρα τους και συχνά το πρωινό αποτελείται μόνο από καφέ», λέει η Anabel και συμπληρώνει:

«Αλλά μετά από 10 ή περισσότερες ώρες νηστείας, κάθε κύτταρο χρειάζεται τροφή. Ήδη τελευταίο στη λίστα προτεραιοτήτων του σώματός σας, η παράλειψη του πρωινού σημαίνει ότι το μεσημεριανό γεύμα θα τροφοδοτήσει τον απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού ιστό, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να μην λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται».

2. Ελλιπείς γνώσεις για τη vegan διατροφή

Όπως εξηγεί η ειδικός, βλέπει συχνά προβλήματα με την ανάπτυξη και την ποιότητα των μαλλιών όταν κάποιος δεν κάνει έρευνα για τις φυτικές δίαιτες πριν ξεκινήσει ένα συγκεκριμένο είδος διατροφής.

«Οι vegan θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12, η οποία βρίσκεται μόνο φυσικά σε ζωικά προϊόντα, καθώς η έλλειψη προκαλεί υπερβολική τριχόπτωση. Επίσης, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος είναι λιγότερο βιοδιαθέσιμοι σε φυτικές τροφές και οι ανεπάρκειες προκαλούν τριχόπτωση, επομένως είναι συνετό να συμπληρώνονται και να γίνονται ετήσιες εξετάσεις αίματος για την παρακολούθηση των επιπέδων», εξηγεί.

3. Παράλειψη βιταμίνης D

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συχνή, ιδιαίτερα τον χειμώνα, και έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών και στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Το NHS συνιστά τη λήψη συμπληρωμάτων με 10 mcg την ημέρα μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου.

4. Έλλειψη σιδήρου

Η πιο κοινή αιτία της υπερβολικής τριχόπτωσης και η μη ανάπτυξη των μαλλιών πάνω από ένα ορισμένο μήκος στις γυναίκες με έμμηνο ρύση είναι η έλλειψη φερριτίνης (αποθηκευμένος σίδηρος).

«Η φερριτίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή κερατίνης, γι’ αυτό να τρώτε τακτικά τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως κόκκινο κρέας και αποξηραμένα βερίκοκα, παράλληλα με τη βιταμίνη C για να βοηθήσετε την απορρόφηση», προτρέπει η Anabel.

Ωστόσο, ακόμη και οι μανιώδεις κρεατοφάγοι μπορεί να έχουν ανεπάρκεια φερριτίνης, ειδικά σε γυναίκες με βαριές περιόδους. Τα συμπληρώματα σιδήρου, βιταμίνης C και L-λυσίνης, η οποία βοηθά το σώμα να αποθηκεύει σίδηρο, μπορεί να είναι χρήσιμη.

5. Ακραίες δίαιτες

Η ταχεία απώλεια βάρους και ο τεράστιος περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων και θρεπτικών συστατικών προκαλεί σχεδόν πάντα απώλεια μαλλιών, επειδή τα μαλλιά είναι τα τελευταία στη σειρά που λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά.

6. Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

Τα μαλλιά αποτελούνται κυρίως από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη. Η έλλειψη διατροφικών πρωτεϊνών μπορεί να κάνει τα νήματα των μαλλιών αδύναμα και εύθραυστα, γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια μερίδα πρωτεΐνης, όπως τυρί cottage, άπαχα κρέατα, κινόα, αυγά, φασόλια και λιπαρά ψάρια σε όλα τα γεύματά σας. «Αν δυσκολεύεστε, ένα καθημερινό συμπλήρωμα πρωτεΐνης μπορεί να σας βοηθήσει», σημειώνει η ειδικός.

7. Περιορισμός υδατανθράκων και υγιεινών λιπαρών

Αν οι πρωτεΐνες είναι δομικά στοιχεία, οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι οι δομικοί παράγοντες, οι οποίοι παρέχουν αργή και εύκολα προσβάσιμη ενέργεια για τη δημιουργία τριχοειδών κυττάρων. Συμπεριλάβετε μια μερίδα με κάθε γεύμα 0τοστ ολικής αλέσεως, πατάτες με το δέρμα, κουσκούς, καστανό ρύζι ή ζυμαρικά. Τα υγιή λίπη που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο είναι απαραίτητα για την υγεία του τριχωτού της κεφαλής.

8. Υπερβολική κατανάλωση συμπληρωμάτων

«Ενώ έχουμε μιλήσει για τη σημασία των συμπληρωμάτων, δεν είναι μαγικά χάπια. Βοηθούν μόνο εάν τρώτε καλά, διαφορετικά τα θρεπτικά συστατικά τους θα χρησιμοποιηθούν σε βασικά κύτταρα», λέει η Anabel και καταλήγει: «Επιπλέον, τα συμπληρώματα βοηθούν μόνο εάν καλύπτουν μια ανάγκη -εάν δεν έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου, η λήψη ενός χαπιού δεν θα τονώσει την ανάπτυξη των μαλλιών».