Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Μέχρι τέλος του έτους 1 στα 2 κρούσματα θα είναι της μετάλλαξης Όμικρον

Στην εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος σημείωσε ότι τα μέτρα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι ικανοποιητικά, αρκεί να… εφαρμόζονται.

«Η μετάλλαξη Όμικρον έχει αρχίσει να αναπτύσσεται πολύ γρήγορα στη χώρα. Το 20% των καθημερινών νέων κρουσμάτων, οφείλονται σε αυτή τη μετάλλαξη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ3, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του έτους «η μετάλλαξη Όμικρον θα αφορά το 50% των νέων κρουσμάτων». Παράλληλα, σημείωσε ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει, ενώ η Δέλτα βρίσκεται σε αποκλιμάκωση από τα τέλη Νοεμβρίου.

Οι στατιστικές στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν ότι μπορεί η Όμικρον να είναι 1,5 φορά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, όμως από την άλλη η πιθανότητα να μπει κανείς στο νοσοκομείο ή να νοσήσει σοβαρά, είναι σημαντικά μικρότερη.

Επιπλέον, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι η εμβολιαστική κάλυψη με την τρίτη δόση δεν κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού στη χώρα έχει εμβολιαστεί μόνο το 30 % του πληθυσμού, κάτι που σημαίνει ότι το 70%, δεδομένης και της ταχύτατης διάδοσης της νέας μετάλλαξης, μπορεί να είναι εκτεθειμένο σε πιθανή μόλυνση.

Τέλος, ο καθηγητής κατέληξε σημειώνοντας ότι τα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι είναι ικανοποιητικά ώστε να ελεγχθεί η διασπορά, αρκεί να… τηρούνται από όλους.