Διαβήτης: 3 τρόποι να τον προλάβετε και να τον αναστρέψετε, σύμφωνα με παγκοσμίου φήμης γιατρό

Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας. Συχνά δεν δείχνει σημάδια, επομένως πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι το έχουν.

Ο καθηγητής Naveed Sattar μίλησε στον Jonathon Wolf στο podcast ZOE για τον τρόπο να σταματήσετε, να θεραπεύσετε ή ακόμη και να αναστρέψετε τον διαβήτη τύπου 2. Ο Δρ. Sattar είναι γιατρός και καθηγητής Μεταβολικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

Οι μύθοι για τον διαβήτη που πιστεύουν πολλοί άνθρωποι

Αρχικά, ο Δρ. Sattar μοιράστηκε έναν μεγάλο μύθο για τον διαβήτη. «Ο μεγαλύτερος μύθος που συχνά πιστεύουν οι ασθενείς μου όταν τους λέω ότι μπορεί να έχουν διαβήτη τύπου 2 ή να διατρέχουν κίνδυνο είναι ότι δεν τρώνε πολλή ζάχαρη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι ο διαβήτης τύπου 2 αφορά περισσότερο το υπερβολικό βάρος και λίπος σε λάθος σημεία, όπως μέσα στο συκώτι. «Οι άνθρωποι δεν αποθηκεύουν πλέον λίπος περιφερειακά και το υπερβολικό λίπος εναποτίθεται σε μερικά από τα βασικά όργανα του σώματος που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε αυτό, καθώς διαταράσσει την ικανότητα να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου».

Όταν ο παρουσιαστής τον ρώτησε εάν άνδρες και γυναίκες διατρέχουν διαφορετικούς κινδύνους για διαβήτη, ο ειδικός προειδοποίησε: «Οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 από τους άνδρες, για λόγους που συνδέονται με το πού αποθηκεύουν το σωματικό λίπος».

Πώς θα μειώσετε τις πιθανότητες να πάθετε διαβήτη τύπου 2

Για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να πάθετε διαβήτη τύπου 2, ο Δρ. Sattar συμβούλεψε: «Εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη, οι βασικές πτυχές είναι να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος όσο περισσότερο μπορείτε και να κάνετε σωματική δραστηριότητα. Αυτά είναι τα δύο κύρια στοιχεία, καθώς δεν μπορούμε να σταματήσουμε να γερνάμε».

Ο Δρ. Sattar μίλησε επίσης για το κακό που μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική ζάχαρη με την πάροδο του χρόνου, λέγοντας: «Τα υψηλά σάκχαρα δεν προκαλούν αμέσως ζημιά, χρειάζονται περίπου πέντε έως 10-15 χρόνια. Όσο μεγαλύτερος παθαίνει κάποιος διαβήτη, τόσο πιο αργά θα ανέβει το σάκχαρό του, γιατί συνδέεται λιγότερο με την αύξηση βάρους».

«Όσο πιο νέος εμφανίζει κανείς την ασθένεια, τόσο πιο τοξική γίνεται. Τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται πιο γρήγορα και τείνει να χρειάζεται περισσότερο βάρος. Ο λόγος που τείνει να έχει περισσότερο βάρος που θα προκαλέσει διαβήτη είναι γιατί όταν είναι κάποιος νεαρός, έχει την τάση να έχει μεγαλύτερους μύες και το πάγκρεας είναι πιο υγιές», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Έτσι, με άλλα λόγια, για να τα ξεπεράσετε και να έχετε καλύτερη ικανότητα αποθήκευσης, όταν είστε νεότεροι πρέπει να αγχώνετε περισσότερο το σύστημα βάζοντας περισσότερο λίπος σε λάθος μέρη». Όμως ο ειδικός σημείωσε επίσης πως αυτό συνοδεύεται από όλους τους άλλους παράγοντες κινδύνου.

3 τρόποι να αποφύγετε τον διαβήτη

  1. Αποκτήστε περισσότερους μύες
  2. Χάστε κιλά
  3. Προσέξτε τη διατροφή σας

1. Αποκτήστε περισσότερους μύες

Για να αποφύγετε τον διαβήτη ή να μειώσετε τον κίνδυνο, ο Δρ. Sattar προτείνει είτε να αποκτήσετε περισσότερους μύες διατηρώντας το βάρος σας σταθερό είτε να χάσετε τρία έως τέσσερα κιλά. Θα πρέπει να κρατήσετε αυτό το βάρος με μια καλή διατροφή και τακτική άσκηση.

«Αυτό πιθανότατα θα καθυστερήσει την ανάπτυξη διαβήτη για πέντε ή 10 χρόνια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να το καθυστερήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και να επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου. Έτσι βελτιώνεται αποτελεσματικά η μυϊκή σας μάζα, μειώνοντας το έκτοπο λίπος αρκετά ώστε να καταργήσετε τους μηχανισμούς ελέγχου της γλυκόζης».

2. Χάστε κιλά

Μιλώντας για το πώς η ύπαρξη ενός σκύλου τον βοήθησε να παραμείνει δραστήριος, ο καθηγητής είπε:

«Έχω αυξήσει το περπάτημά μου περισσότερο από ποτέ και το απολαμβάνω. Τα τελευταία 10 χρόνια πηγαίνω με ποδήλατο στη δουλειά και μου αρέσει. Άλλαξα σχεδόν την ταυτότητά μου και το ποιος είμαι με το να γίνομαι πιο ενεργός σωματικά. Το δευτερεύον προϊόν αυτού είναι η μυϊκή μου μάζα, η οποία νιώθω ότι έχει αυξηθεί. Και μάλλον μείωσα λίγο υπερβολικό λίπος στο συκώτι μου».

3. Προσέξτε τη διατροφή σας

Πριν από περίπου 25 χρόνια ο Δρ. Sattar ήταν λίγο πιο βαρύς και τα σημάδια του διαβήτη ήταν σε απίστευτα υψηλά επίπεδα. Αλλά τώρα, ο κίνδυνος έχει μειωθεί επειδή έχει χτίσει περισσότερη μυϊκή μάζα, έχασε μερικά κιλά και έκανε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής του.

«Έχω κάνει επίσης κάποιες διατροφικές αλλαγές. Έκοψα μερικά από τα επεξεργασμένα σάκχαρα και αύξησα την ποικιλία των τροφών που τρώω, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες».