Εγκεφαλικό: Κινδυνεύουν και οι νέοι – Μην αγνοήσεις αυτά τα συμπτώματα

Αν και τα εγεκφαλικά συνήθως συμβαίνουν σε ηλικιωμένους, οι νέοι δεν είναι άτρωτοι. Τι πρέπει να προσέχετε.

O Αμερικάνος ράπερ, Κίτι Κάντι, παραδέχτηκε πρόσφατα ότι υπέστη εγκεφαλικό το 2016 σε ηλικία 32 ετών, ενώ βρισκόταν σε απεξάρτηση για την ψυχική του υγεία.

Το εγκεφαλικό του οδήγησε σε προβλήματα με τη φωνή και τη κίνησή του. Ακόμα και μετά από μήνες αποκατάστασης, συνέχισε να δυσκολεύεται με κάποιους τομείς της μνήμης του – χάνοντας ένα ρόλο ηθοποιού εξαιτίας αυτού του λόγου.

Επίσης, το μοντέλο, Hailey Bieber μίλησε επίσης νωρίτερα αυτό το έτος για το «μίνι-εγκεφαλικό» που βίωσε. Ήταν μόλις 25 ετών. Το εγκεφαλικό προκλήθηκε από ένα θρόμβο στον εγκέφαλο. Τα πρώτα της συμπτώματα ήταν μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στο ένα μέρος του σώματός της. Επίσης ένα μέρος του προσώπου της έπεσε και δυσκολευόταν να αρθρώσει λέξεις.

Οι περισσότεροι από μας θεωρούν το εγκεφαλικό ως μία πάθηση που επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους. Αν και πράγματι είναι πιο κοινό σε μεγαλύτερη ηλικία, περίπου το 10% όλων των εγεκφαλικών συμβαίνει σε άτομα κάτω των 45 ετών, με το νούμερο να μεγαλώνει.

Παρακάτω, παραθέτουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα αίτια του εγκεφαλικού, ποιος κινδυνεύει περισσότερο, τα συμπτώματα και τι χρειάζεται να προσέχεις.

Είδη εγκεφαλικών

Το εγκεφαλικό συμβαίνει όταν υπάρχει διακοπή προμήθειας αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο, που προκαλείεται από μία απόφραξη, έναν τραυματισμό ή αιμορραγία. Μία σειρά από παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Για παράδειγμα, ορισμένοι συγγενείς παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο. Στην περίπτωση της Hailey Bieber, το εγκεφαλικό της προκλήθηκε από μια συγγενή τρύπα στην καρδιά της που επέτρεψε σε έναν θρόμβο αίματος να διαφύγει στην κυκλοφορία του αίματος της και να ταξιδέψει στον εγκέφαλο. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού περιλαμβάνουν τη χρήση βαριών ναρκωτικών και οινοπνεύματος και το τραύμα στο κεφάλι – γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η χρήση προστασίας κεφαλής κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων αθλημάτων.

Αν και δεν έχουμε προς το παρόν δεδομένα που να δείχνουν πόσο συχνά είναι τα εγκεφαλικά σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών, γνωρίζουμε ποιους τύπους εγκεφαλικού είναι πιο πιθανό να έχει αυτή η ηλικιακή ομάδα.

Για παράδειγμα, μια αναφορά υποστηρίζει ότι τα μισά από όλα τα εγκεφαλικά σε άτομα ηλικίας 15-44 ετών είναι ισχαιμικά εγκεφαλικά . Αυτό συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος ή άλλη ουσία (όπως η χοληστερόλη) προκαλεί απόφραξη στην παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Αυτά μπορεί να εμφανιστούν ως παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό που είχε η Hailey Bieber. Αυτό είναι ουσιαστικά το ίδιο με ένα εγκεφαλικό, με τη διαφορά ότι τα συμπτώματα διαρκούν πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, επειδή η απόφραξη είναι προσωρινή.

Η αιμορραγία στον εγκέφαλο (γνωστή και ως ενδοεγκεφαλική αιμορραγία) είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων στους νέους. Αυτό συμβαίνει όταν οι αρτηρίες και οι φλέβες του εγκεφάλου υποστούν ρήξη, συνήθως λόγω τραυματισμού στο κεφάλι, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή απόφραξης (όπως ανεύρυσμα ή εμβολή). Αυτός ο τύπος εγκεφαλικού είναι σοβαρός και μπορεί να είναι θανατηφόρος σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο τρίτος τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου, που ονομάζεται υπαραχνοειδής αιμορραγία, προκαλείται από αιμορραγία στην επιφάνεια του εγκεφάλου. Το αίμα παγιδεύεται κάτω από το προστατευτικό υπαραχνοειδή στρώμα του εγκεφάλου, προκαλώντας οίδημα που συμπιέζει τον εγκέφαλο πάνω στο κρανίο – οδηγώντας σε πρόσθετη εγκεφαλική βλάβη. Και πάλι, είναι πολύ σοβαρό και μπορεί να αποβεί μοιραίο. Ωστόσο, αυτός ο τύπος εγκεφαλικού είναι λιγότερο συχνός από τους άλλους δύο τύπους στους νέου

Τι συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού δεν διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία. Από τη στιγμή, όμως, που οι περισσότεροι δεν αναμένουν να πάθουν εγκεφαλικό στα 30 ή στα 40 τους, δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα ή τα υποβαθμίζουν αν εμφανιστούν. Παρομοίως, το ιατρικό επιτελείο δεν αναμένει να υποστούν εγκεφαλικό οι νέοι, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση ή στη μη γρήγορη θεραπεία.

Αυτό μπορεί να έχει τεράστια επίπτωση στην ανάρρωση, δεδομένου ότι είναι ζωτικής σημασίας το εγκεφαλικό να αντιμετωπίζεται γρήγορα για να σταματήσει η αιμορραγία ή να θεραπευτεί ο θρόμβος αίματος. Η ταχεία ανταπόκριση και θεραπεία μπορούν επίσης να κάνουν τη διαφορά στο αν ένα άτομο αναρρώνει ή όχι, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζει κανείς τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού.

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού συνήθως επηρεάζουν τη μία πλευρά του σώματος και μπορεί να προκαλέσουν περίεργες αισθήσεις, όπως το μυρμήγκιασμα ή το μούδιασμα στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδιΣύγχυσηζάληαπώλεια ισορροπίαςπτώση της μίας πλευράς του προσώπου και προβλήματα στην ομιλία είναι επίσης κοινά.

Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις του εγκεφαλικού εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν στερηθεί οξυγόνου. Και πάλι, αυτό είναι το ίδιο στους νέους όπως και στους ηλικιωμένους.

Έτσι, εάν το εγκεφαλικό επηρεάζει ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι απαραίτητο για την ομιλία, τότε η ομιλία μπορεί να επηρεαστεί ή να χαθεί. Εάν το εγκεφαλικό επεισόδιο επηρεάζει κινητικές περιοχές του εγκεφάλου, τότε η αδυναμία του σώματος ή η παράλυση μπορεί να είναι πιο πιθανή (ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού). Εάν επηρεάζει το εγκεφαλικό στέλεχος, είναι πιθανή η ολική παράλυση, το κώμα ή ο θάνατος.

Ο χρόνος αντίδρασης είναι κρίσιμος

Η έκβαση ενός εγκεφαλικού στους νέους μπορεί να είναι περίπλοκη. Ενώ οι νεαροί εγκέφαλοι είναι σε καλύτερη θέση να αναρρώσουν μετά από τραύμα, ο εγκέφαλος δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι τα 28. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο μπορεί να είναι πραγματικά πιο ευάλωτος από έναν εγκέφαλο μεγαλύτερης ηλικίας σε βλάβες.

Το εγκεφαλικό σε νεαρή ηλικία μπορεί επίσης να καθυστερήσει σοβαρά ή να εμποδίσει την ανάπτυξη καθώς και πολλές άλλες πτυχές της ζωής, όπως η ανεξαρτησία, η απασχόληση ή οι σχέσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια ενός εγκεφαλικού και να λάβετε αμέσως θεραπεία.

Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος άλλος παθαίνει εγκεφαλικό, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Ο χρόνος είναι κρίσιμος για τη θεραπεία του εγκεφαλικού και όσο περισσότερο το εγκεφαλικό μένει χωρίς θεραπεία τόσο χειρότερη είναι η πρόγνωση.

Τα καλά νέα είναι ότι η ιατρική θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου έχει προχωρήσει και η άμεση θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε θετική έκβαση και καλή ανάρρωση. Είναι σημαντικό, να μην αγνοείτε ποτέ τα συμπτώματα του εγκεφαλικού.