Πόσο επικίνδυνο είναι πραγματικά να κάθεσαι σε δημόσια τουαλέτα

Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα για να ξέρεις ότι το να κάθεσαι σε μια δημόσια τουαλέτα μάλλον δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Όλοι, όμως, το έχουμε κάνει στη ζωή μας. Τα χάρτινα καλύμματα καθισμάτων τουαλέτας είναι άχρηστα αλλά αλήθεια, πόσο κακό μπορεί να είναι;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι… καλό (αλλά ούτε και σπουδαίο θέμα). Ο μύθος ότι μπορείς να πάθεις ΣΜΝ από το κάθισμα της τουαλέτας έχει καταρριφθεί και είναι πολύ απίθανο να προσβληθείς από κάποιο είδος ασθένειας. Ωστόσο, τα καθίσματα της δημόσιας τουαλέτας αποτελούν εστία για βακτήρια και ενδέχεται να μολυνθείς.

«Όταν ξεπλένετε μια τουαλέτα, όλα τα απόβλητα που βρίσκονται σε αυτήν τη λεκάνη της τουαλέτας κατεβαίνουν στο σωλήνα και γίνεται αεροζόλ, έτσι μπορείτε να βρείτε πολλά βακτήρια και ιούς στο περιβάλλον γύρω από την τουαλέτα», λέει ο Michael Pentella, PhD, κλινικός καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν βρει ότι αυτό το «λοφίο της τουαλέτας» περιέχει E. coli, SARS και νοροϊό .Αλλά μάλλον δεν πρόκειται να αρρωστήσετε απλά με το να κάτσετε στην τουαλέτα.

*Το λοφίο τουαλέτας είναι η διασπορά μικροσκοπικών σωματιδίων ως αποτέλεσμα της έκπλυσης μιας τουαλέτας.

PLUME

Το πλύσιμο των χεριών θα αποτρέψει πιθανή μόλυνση

«Το να κάθεσαι στην τουαλέτα δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο γιατί τα παθογόνα στα απόβλητα είναι γαστρεντερικά παθογόνα. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι να αγγίζεις επιφάνειες που μπορεί να έχουν μολυνθεί με βακτήρια και ιούς και μετά να τις καταπιείς επειδή βρίσκονται στα χέρια σου», λέει ο Δρ. Πεντέλλα. Το πραγματικό πρόβλημα, λοιπόν, είναι τι συμβαίνει έξω από τον πάγκο του μπάνιου. Εάν δεν πλένετε σωστά τα χέρια σας , μπορεί να μεταφέρετε τα μικρόβια στο στόμα σας.

Η μόνη κατάσταση στην οποία μπορεί να θέλετε να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις είναι όταν έχετε μια ανοιχτή πληγή, όπως ένα κόψιμο στον πισινό σας. «Όταν τα βακτήρια βρίσκονται σε μια επιφάνεια, τους αρέσει να βρίσκουν ένα χαρούμενο μέρος, και μερικές φορές αυτό είναι σε ένα άτομο», επιβεβαιώνει ο Έρνεστ Μπράουν, MD, ιδρυτής του Doctors to You . Εάν τα βακτήρια εισχωρήσουν σε μια ανοιχτή πληγή, υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης. Εάν μια μικρή λοίμωξη αρχίσει να μοιάζει με σπυράκι και στη συνέχεια μετατραπεί σε νευρικές κόκκινες βράσεις, θα πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό το συντομότερο δυνατό. Αλλά, και πάλι, ο κίνδυνος εδώ είναι ελάχιστος.

«Αν είστε υγιείς, το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχετε πληγές στους γλουτούς, τότε το δέρμα σας θα πρέπει να κάνει όλη τη δουλειά ως το πρώτο στρώμα άμυνας του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων», λέει ο Δρ Μπράουν.

Επομένως, η καλύτερη επιλογή για σας που δεν αντέχετε να κρατηθείτε είναι να έχετε πάντα υγρομάντηλα στη τσάντα σας προκειμένου να καθαρίζετε τη λεκάνη της δημόσιας τουαλέτας, όποτε θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε.

Συμπερασματικά, το να κάθεσαι σε μία δημόσια τουαλέτα δεν πρόκειται να σε σκοτώσει. Τα υγρομάντηλα σίγουρα θα σε βοηθήσουν ενώ δεν πρέπει να ξεχνάς να πλένεις τα χέρια σου