Εκτός ορίων το νοσοκομείο Γιαννιτσών

Σοκάρουν οι εικόνες και τα στοιχεία απ’ το νοσοκομείο των Γιαννιτσών. Το Σωματείο Εργαζομένων, μάλιστα, επιβεβαιώνει τα φωτογραφικά ντοκουμέντα, μέσα απ’ την καταγγελία ότι ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται ακόμα και σε ράντζα στις αίθουσες των εξωτερικών ιατρείων.

Στο νοσοκομείο έχουν εισαχθεί περίπου 80 άτομα με Covid – 19. Οι 14 εξ αυτών είναι διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, η οποία έχει γεμίσει και δεν μπορεί να καλύψει νέα περιστατικά με ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση.

Στην απελπισμένη και ηρωική προσπάθειά τους για να σώσουν έστω και ένα συνάνθρωπό τους, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό προχωρούν σε διασωληνώσεις ακόμα και στην απλή μονάδα που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Με την ελπίδα ότι θα βρεθεί τρόπος για τη μεταφορά των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία και με την ευχή να αδειάσει κάποιο κρεβάτι στη ΜΕΘ με το εξιτήριο ασθενούς που κέρδισε τη μάχη. Ακόμα και στα εξωτερικά ιατρεία νοσηλεύονται πολίτες που είτε έχουν βεβαιωθεί ως θετικοί στον ιό είτε θεωρούνται «ύποπτα κρούσματα». Ακόμα και αρνητικά να βγουν τα τεστ, απ’ την πολύωρη παραμονή σε χώρο με επιβεβαιωμένους ασθενείς, ο καθένας μπορεί να κολλήσει. Μην ξεχνάμε ότι όποιοι πηγαίνουν στο νοσοκομείο έχουν πυρετό, βήχα και άλλα συμπτώματα.

Με δεδομένη την έλλειψη μοριακού αναλυτή, άλλωστε, τα δείγματα στέλνονται στη Θεσσαλονίκη για έλεγχο. Η έκδοση των αποτελεσμάτων καθυστερεί. Με συνέπεια οι ασθενείς, είτε είναι θετικοί στη νόσο είτε έχουν συμπτώματα που τους καθιστούν εν δυνάμει κρούσματα, να παραμένουν στο νοσοκομείο.

Ακόμα και φορητές μπουκάλες οξυγόνου χρησιμοποιούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στη διαρκή μάχη που δίνουν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Αν και περιμέναμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες άφησαν ανοχύρωτα τα νοσοκομεία και υποχρέωσαν τους επιστήμονες να πολεμούν τον ιό με σφεντόνες.

Στα Γιαννιτσά υπηρετούν μόνο δύο πνευμονολόγοι. Ο ένας είναι διευθυντής στη ΜΕΘ. Άρα, μένει ένας για όλα τα περιστατικά. Μέχρι να καταρρεύσει κι αυτός, καθώς παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει, είναι απλά άνθρωπος. Με συγκεκριμένες αντοχές και δυνάμεις. Αλλά αυτές οι λεπτομέρειες αποδεικνύονται λόγια στα αυτιά ανθρώπων που αδιαφορούν για όσα συμβαίνουν στα νοσοκομεία όλης της χώρας και κυρίως σε αυτά της Βορείου Ελλάδας. Έρχονται και άλλα ρεπορτάζ…