Εμβολιασμός: Αλλαγή σχεδίου κυβέρνησης με δυο παράλληλα συστήματα σε εφαρμογή

Αλλαγή σχεδίου για τον εμβολιασμό κάνει η κυβέρνηση φέρνοντας δυο παράλληλα συστήματα εμβολιασμών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, από τις 12 Φεβρουαρίου θα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ανεξάρτητα μεταξύ τους συστήματα εμβολιασμών. Το ένα θα αφορά τα εμβολιαστικά κέντρα που θα χορηγούν αποκλειστικά το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca, και το άλλο, όλα τα άλλα εμβόλια, αναλόγως της ηλικιακής ομάδας.

Τα δυο συστήματα δεν θα έχουν επαφή μεταξύ τους όμως. Δηλαδή αν κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.

Η κυβέρνηση προχωρά με αυτό το σύστημα σε αξιοποίηση αλλαγών εμβολίων, καθώς η επιχείρηση «Ελευθερία» θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα βάσει του νέου ηλικιακού σχεδιασμού.

Οι εμβολιασμοί ωστόσο με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ξεκινήσουν στις 12 Φεβρουαρίου και εντός ολίγων ημερών θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα για τα ραντεβού με τα εμβολιαστικά κέντρα. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σήμερα, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία, καθώς αναμένονται σε πρώτη φάση περίπου 400.000 δόσεις.