Κορωνοϊός: Αυξάνει τον κίνδυνο του διαβήτη

Ο Κορωνοϊός αυξάνει τον κίνδυνο να εξαφανιστεί διαβήτης στον οργανισμό μας σύμφωνα με νέα μελέτη, καθώς επιτίθεται στο πάγκρεας μολύνοντας και καταστρέφοντας τα κύτταρα που παράγουν τη ζωτική ορμόνη ινσουλίνη.

Αυτή η έρευνα εξηγεί γιατί εμφανίζονται προβλήματα με το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα πολλών ασθενών με Covid-19 και γιατί υπάρχουν πολλές αναφορές για την εμφάνιση διαβήτη μετά τη λοίμωξη από τον κορονοϊό. 

Το πάγκρεας εκτελεί δύο βασικές λειτουργίες: παράγει ένζυμα σημαντικά για την πέψη και δημιουργεί ορμόνες (ινσουλίνη και γλυκαγόνη) που ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι οι μελέτες στο εργαστήριο και οι νεκροψίες δείχνουν πως ο κορονοϊός μολύνει τα παγκρεατικά κύτταρα που εμπλέκονται σε αυτές τις διαδικασίες, μεταβάλλοντας το σχήμα τους, διαταράσσοντας τα γονίδια τους και τις λειτουργίες τους.

Για τα νέα ευρήματα, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι, «αναδεικνύουν το πάγκρεας ως στόχο της λοίμωξης από SARS-CoV-2 και δείχνουν πως η μόλυνση των β-κυττάρων μπορεί να συμβάλει στη μεταβολική απορρύθμιση που παρατηρείται στους ασθενείς με Covid-19».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Nature Metabolism».