Εμβολιαστικά Κέντρα: Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί

Ελάχιστα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν σε κανονικούς ρυθμούς, σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν στους περισσότερους νόμους είναι δυο, ένα στο νοσοκομείο και ένα σε κέντρο υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου.

Όπως αναφέρθηκε, στο νομο Αρτας λειτουργούν δύο εμβολιαστικά κέντρα  ένα  στο νοσοκομείο και  ένα στο κεντρο υγείας αστικού τύπου που βρίσκεται μέσα στη πόλη. Σημειώνεται, ότι για τους ηλικιωμένους αποτελεί ταλαιπωρία η μεταβίβαση τους σε αυτά προκειμένου να εμβολιαστούν ενάντια στον κορωνοϊό, αφού τις περισσότερες φορές βρίσκονται μακριά από την κατοικία τους και πολλές φορές θα πρέπει να περάσουν από απροσπέλαστους δρόμους, υπό άθλιες καιρικές συνθήκες.

Δεύτερη περίπτωση είναι αυτή στη Θεσσαλία, όπου σε κάθε νόμο λειτουργούν δύο εμβολιαστικά κέντρα. Του νοσοκομείου και ένα σε κέντρο υγείας. Και σε αυτή την περίπτωση, οι ηλικιωμένοι διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να τα προσεγγίσουν.  Στο νομό Λάρισσας από τα Φάρσαλα  στους ηλικιωμένους κλείνονται  ραντεβού μέσω της  ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην Ελασσόνα 90 χιλιόμετρα μακριά. 

Πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι τα ραντεβού σε πολλές περιπτώσεις δεν κλείνονται στο πιο κοντινό εμβολιαστική κέντρο από τον τόπο κατοικίας. Οι κάτοικοι σε αυτή την περίπτωση αναγκάζονται να δίνουν άλλον ταχυδρομικό κώδικα προκειμένου να μπορέσουν να εμβολιαστούν στο πιο κοντινό κέντρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από Δευτέρα τα πρόβλήματα και οι καθυστερήσεις θα μεγιστοποιηθούν  καθ’ ότι τα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων ξεκινάνε τη δεύτερη δόση  εμβολίου των υγειονομικών  και δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετούν τόσους  πολίτες και ως εκ τούτο τα ραντεβού θα καθυστερούν. Την ίδια στιγμή πολλά από τα εμβολιαστικά κέντρα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν, ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό αφού οι εντολές είναι ξεκάθαρες και αναφερθούν ότι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν από 5 έως 10 Φεβρουαρίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ: «Προφανώς υπάρχει πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα και τη μεταφορά των εμβολίων.Πολλά από τα 1018 εμβολιαστοκά κέντρα σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν σε αγροτικά, σε  περιφερειακά ιατρεία  και  σε κέντρα υγείας χωρίς προσωπικό.  Αναθεωρούν τώρα  το σχεδιασμό και αποφασίζουν τη μη λειτουργία τους για λόγους ασφαλείας».

Πρόβλημα επίσης, είναι και το γεγονός ότι τα κέντρα υγείας θα λειτουργούν μόνο ως εμβολιαστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να διαταράξει την 24ωρη λειτουργία και να μην είναι δυνατή η  καθημερινή εφημερεία για έκτακτα περιστατικά, και τέλος να ακυρωθεί η εξέταση χρόνιων ασθενών.