Εμβόλιο από την Κίνα. Έσπειραν τον ιό, τώρα σπέρνουν την ελπίδα, αλλά…

Την αμφιβολία της παγκόσμιας κοινής γνώμης έρχεται να διεγείρει η είδηση από την Κίνα ότι η χώρα που έσπειρε τον covid-19 στην υφήλιο και χαντάκωσε ζωές και Οικονομίες, τώρα μας δίνει και το εμβόλιο κατά του επάρατου ιού!

Κι αυτό διότι, κινεζικό πειραματικό εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύσσει το Institute of Medical Biology υπό την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ είναι ασφαλές σε κλινική δοκιμή πρώτου σταδίου, σύμφωνα με ερευνητές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Ακαδημίας, στο στάδιο 1 της κλινικής δοκιμής σε 191 υγιείς μετέχοντες ηλικίας 18 μέχρι και 59 ετών, ο εμβολιασμός με το πειραματικό σκεύασμα του ινστιτούτου αυτού έδειξε να μην έχει σοβαρές παρενέργειες, αναφέρουν σήμερα οι ερευνητές σε έκθεσή τους, η οποία αναρτήθηκε στον διακομιστή προδημοσιεύσεων medRxiv ενόψει αξιολόγησής της από ομότιμους.

Οι πιο κοινές παρενέργειες που αναφέρθηκαν από τους μετέχοντες στη δοκιμή αυτού του κινεζικού εμβολίου ήταν ήπιος πόνος, ελαφρά κόπωση και ερυθρότητα, κνησμός και οίδημα στο σημείο που τους έγινε το εμβόλιο.

Το υποψήφιο εμβόλιο προκάλεσε ανοσολογική απόκριση.

«Όλα τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε από αυτή τη δοκιμή υποστηρίζουν ότι το αδρανοποιημένο αυτό εμβόλιο είναι ασφαλές και προκαλεί ανοσολογική απόκριση και είναι ενθαρρυντικά σε σχέση με τις περαιτέρω μελέτες για την αποτελεσματικότητά του στο μέλλον» αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

Η Κίνα έχει εμβολιάσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε σημαντικούς τομείς, όπως και ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, με άλλα πειραματικά εμβόλια κατά της COVID-19, μολονότι η κλινική τους δοκιμή δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί, εγείροντας ανησυχία μεταξύ των ειδικών για την ασφάλειά τους.

Η Κίνα έχει τουλάχιστον τέσσερα πειραματικά εμβόλια που βρίσκονται στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών.