Εμβόλιο που δίνει «υπεραντισώματα» θα «χτυπήσει» τη μετάλλαξη Δέλτα και άλλες 12 παραλλαγές

Τα ευρήματα μελέτης ανοίγουν το δρόμο για τη δημιουργία νέων εμβολίων που θα οδηγούν στην παραγωγή των συγκεκριμένων αντισωμάτων σε επαρκή επίπεδα.
 

Αχτίδα ελπίδας για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα δίνουν ορισμένοι που ανάρρωσαν από κορωνοϊό. Διεθνής μελέτη στο περιοδικό Science διαπιστώνει ότι τα αντισώματα που διαθέτουν εξουδετερώνουν το στέλεχος Δέλτα και ακόμα 12 παραλλαγές του φονικού ιού.

Οι ερευνητές προτείνουν τώρα την τροποποίηση των υφιστάμενων εμβολίων ώστε να οδηγούν στην παραγωγή των συγκεκριμένων «υπεραντισωμάτων».

Η διεθνής ερευνητική ομάδα απομόνωσε Β κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία παράγουν αντισώματα, από το αίμα τριών ατόμων που είχαν προσβληθεί από το στέλεχος (WA-1) του κορωνοϊού, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στην Ουάσιγκτον και δεν απέχει πολύ από το αρχικό πανδημικό στέλεχος.

Στα δείγματα ανακαλύφθηκαν τρία αντισώματα που αποδείχτηκαν αποτελεσματικά έναντι 13 ανησυχητικών παραλλαγών που κυκλοφορούν ήδη, μεταξύ των οποίων η Άλφα (βρετανική), η Βήτα (νοτιοαφρικάνικη), η Έψιλον (Β.1.427 & Β.1.429, καλιφορνέζικη), η Γιώτα (Β.1.526, νεοϋορκέζικη), οι Γάμμα και Ζήτα (P.1, P.2, βραζιλιάνικη) και οι Κάππα και Δέλτα (B.1.617.1, B.1.617.2, ινδική).

Στην επόμενη φάση, οι ερευνητές εξέτασαν το κατά πόσο τα τρία αντισώματα παραμένουν αποτελεσματικά όταν ο ιός αφεθεί να πολλαπλασιαστεί και να εμφανίσει μεταλλάξεις στο εργαστήριο.

Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι δύο από τα αντισώματα παραμένουν επαρκώς αποτελεσματικά ακόμα και όταν ο ιός μεταλλάσσεται, ένδειξη ότι μπορούν να περιορίσουν τα λεγόμενα περιστατικά διαφυγής, κατά τα οποία ο ιός ξεπερνά τις αντιστάσεις ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει.

Τα δύο «υπεραντισώματα», όπως τα αποκαλούν οι ερευνητές, συνδέονται στην πρωτεΐνη ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα, και συγκεκριμένα στη θέση της ακίδας που προσδένεται στους υποδοχείς ACE2 των κυττάρων.

Τα ευρήματα, εκτιμά η ομάδα, ανοίγουν το δρόμο για τη δημιουργία νέων εμβολίων που θα οδηγούν στην παραγωγή των συγκεκριμένων αντισωμάτων σε επαρκή επίπεδα.